Sammanfattning

I början av 2011 lanserades Zacate, mer känd under plattformsnamnet Brazos, AMD:s första processor med integrerad grafikdel. Prestandan lämnade en del i övrigt att önska, men det var fortfarande ett monumentalt lyft från vad Intel Atom hade att erbjuda vid samma tidpunkt. Godtagbar beräkningskraft, lågt pris och enkel systemintegration blev ett vinnande recept datortillverkare mottog med öppna armar på en marknad där det tidigare saknats konkurrens. Över 50 miljoner exemplar senare är Brazos företagets mest sålda plattform någonsin.

Nu lanseras plattformen Kabini som bygger vidare på samma koncept. Under huven huserar en uppdaterad processorarkitektur och antalet kärnor går upp från två till fyra. För grafiken återfinns den familjära arkitekturen Graphics Core Next, numera ackompanjerad av en integrerad sydbrygga. Detta är således AMD:s första systemkrets där hela plattformen huserar på samma bit kisel.

Kabini_White.jpg

Till skillnad från Brazos är Kabini inte helt ointressant prestandamässigt. De fyra kärnorna i A4-5000 gör att det finns utrymme för vissa tyngre uppgifter. Om det krisar går det även att använda plattformen för videokomprimering utan att användaren hinner bli gråhårig. Den enkeltrådade prestandan är bättre än den i Brazos med tillhörande arkitektur Bobcat, men det hade gärna fått vara bättre.

Prestandasiffror ger dock inte hela bilden – hur plattformen upplevs är det viktigaste. Vid en direkt jämförelse är skillnaden stor mellan Brazos och Kabini, där den sistnämnda klarar av enklare multitasking utan att gå ned på knä. Det finns kraft så det räcker för de flesta, men kräsna användare råds att titta på Intel Core i- samt AMD A8-serien processorer.

Grafikdelen är ett helt eget kapitel värt att ta upp. Likt föregångaren finns utmärkt stöd för video- och ljudformat, vilket med generellt högre prestanda gör att även video i 1080p i 60 fps fungerar. Speltitlar med några år på nacken och många Indie-titlar går att spela med acceptabelt flyt, men räkna inte med att kunna spela de senaste storproduktionerna ens med lägsta möjliga detaljnivåer.

Batteritiden i referensplattformen "Larne" är allt mellan 0,5–2 timmar längre än en Ultrabook i samma storleksklass. Denna skillnad är ungefär vad vi kan väntar oss att den nya processorarkitekturen Haswell från Intel kommer inbringa. Inte helt orelaterat utvecklar plattformen väldigt lite värme och datorn blir aldrig varm. Även vid tung belastning håller den en nivå som många gånger är lägre än andra bärbara datorer vid vardagssysslor.

Kabini_2.jpg

Datorer med A4-5000 väntas ligga främst i prisklasser under 4 000 kronor, i vissa fall något högre med högupplösta skärmar. Vi kan konstatera att AMD i dagsläget har en bra produkt för detta segment, men framtiden ligger runt hörnet. Inom en tidsrymd på ett halvår kommer Kabini möta Intels nya arkitektur Haswell och den första stora revisionen av Atom. AMD saknar även stöd för funktionen Connected Standby, vilket vi inte kan se som någonting annat än en nackdel.

Trots en framtid höljd i dunkel är Kabini en värdig efterträdare till Brazos. AMD A4-5000 erbjuder bra batteritid utan att göra för stort avkall på prestandan. Att plattformen dessutom är extremt sval och duger till enklare spel gör det ännu mer intressant. AMD höjer än en gång ribban för bärbara datorer i de lägre prisklasserna. Det enda vi saknar nu är system med plattformen på butikshyllorna.

En sval plattform, god prestanda och potential till bra batteritid. AMD höjer än en gång ribban för prisvärda datorer med A4-5000 och plattformen Kabini.

Fördelar:

  • Generellt bra prestanda i klassen

  • Förhållandevis kapabel grafikdel

  • Energisnål med möjlighet till god batteritid

  • Väldigt sval

Nackdelar:

  • Låg enkeltrådad prestanda

  • Saknar stöd för Connected Standby

Beräknat cirkapris: 3 490 – 4 490 kronor