Integrerad sydbrygga och strömsparfunktioner

Kabini och Temash innebär även AMD:s första så kallade systemkrets, eller SoC (System on a Chip), med dess integrerade sydbrygga. Fördelarna med detta är att det möjliggör mindre moderkort, reducerad strömförbrukning och teoretiskt ger högre I/O-prestanda.

Sydbrygga_1.jpg

För att täcka marknaderna för surfplattor, hybrider, bärbara datorer och i vissa fall även stationära datorer finns ett relativt brett stöd för externa och interna anslutningar. Bland annat syns 2 st. SATA 6.0 Gbps, 2 st. USB 3.0, 8 st. USB 2.0, VGA, Displayport och HDMI samt SD-kortläsare i upp till 2 TB. Vidare finns ett antal PCI Express-banor för anslutning för nätverkskort och dylikt.

Embedded Dislayport

För intern skärmanslutning finns den äldre standarden LVDS för användning i lågkostnadssystem. AMD rekommenderar dock tillverkare att använda Embedded Displayport, vilket har ett brett stöd anmärkningsvärda strömsparfunktioner.

Embedded_Displayport.jpg

Panel Self Refresh uppdaterar skärmen endast när det sker en förändring. Till exempel uppdateras den inte vid läsning av ett dokument. Det möjliggör även att endast uppdatera de delar av skärmen där det sker en förändring och lämna resten orört. Den här tekniken gör även att grafikdelen kan gå ner i viloläge mer frekvent.

Det andra som är värt att nämna är Dynamic Refresh Rate. Det är inte alltid nödvändigt att köra skärmen i en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. När dessa situationer uppstår reduceras uppdateringsfrekvensen automatiskt.

Ytterligare strömsparfunktioner

Hos AMD är den högsta ingenjörsposten Corporate Fellow, vilket det bara finns tre stycken av i företaget. Samuel Naffziger är en av dem och är även personen bakom allt som täcker strömsparfunktioner samt relaterade turbotekniker.

[quote]If we turn everything on, the part would drain the power in less then an hour and probably melt the plastic case.[/quote]

Dagens processorer huserar ett imponerande antal transistorer, men att slå på samtliga samtidigt skulle resultera i väldigt hög värmeutveckling eller i värsta fall att kretsen självantänds. Det är därför viktigt att kunna stänga av så stora delar som möjligt i en krets, oavsett om dess tänkta användningsområde är i en smart telefon, bärbar dator eller stora beräkningskluster.

Power_Saving_1.jpg
Power_Saving_2.jpg
Power_Saving_3.jpg
Power_Saving_4.jpg
Power_Saving_5.jpg

För att läsa av den energiförbrukningen följer AMD flera olika parametrar för att justera spänningar och klockfrekvenser. Dessa avläsningar och förändringar sker i Temash/Kabini en gång varje millisekund, vilket är tillräckligt med tid för processorn att utföra över en miljon instruktioner. Det är samtidigt tillräckligt snabbt för att det inte ska märkas av slutanvändaren.

Höga temperaturer är en av de stora fienderna i en energieffektiv design då det leder till ökat strömläckage och därmed högre strömförbrukning. Kisel som kretsar byggs av har även god värmeledningsförmåga, någonting företaget dragit nytt av i Temash/Kabini genom att placera CPU och GPU så nära varandra som möjligt.

På så vis hjälper de båda till att kyla varandra – ett koncept som ofta kallas för "vertikal kylfläns" inom halvledarindsutrin. Det här är användbart vid exempelvis videouppspelning med Temash/Kabini, där CPU uppges vara helt avstängd 90 procent av tiden.