Överklockning och resultat

Likt många av de andra Radeon RX 5700 XT-korten i den övre skolan kommer MSI:s Gaming X-kort med förhållandevis höga klockfrekvenser direkt ur kartong. I kombination med att höja modellen strömbudget hoppas vi dock kunna utvinna lite mer prestanda via manuell överklockning – även om den generellt sett brukar finnas rätt dåliga marginaler för det ihop med denna familj grafikkort.

msi_5700xt_gx_oc.gif

MSI-kortet faller in i samma led som merparten av de övriga partnerkorten när det kommer till överklockning som inte innefattar att modifiera strömtabeller och dylikt. Modellens grafikkrets fick här en mindre frekvenshöjning med 43 MHz medan grafikminnet hängde med tills reglaget tog stopp vid 15 200 MHz.

Höjd strömbudget kan givetvis också ha påverkan på de faktiska klockfrekvenserna under belastning, men då MSI:s Gaming X redan har en högre sådan ställd från fabrik påverkar vår manuella inställning minimalt. Den ökade klockfrekvenskurvan följer istället vår frekvenshöjning till punkt och pricka och lägger sig cirka 40 MHz upp.

Förhöjd klockfrekvens på grafikkretsen i kombination med högre minneshastigheter ger som brukligt positivt avtryck i spelprestandan. Medan den inte är några jätteökningar i bildfrekvens som presenteras så ligger dessa ändå runt 5 procent upp för kortet överklockat ställt mot när det körs i sitt grundutförande.

De uppskruvade klockfrekvenserna påverkar som vanligt kortets effektuttag. Ihop med överklockning mäter vi ett påslag på i snitt 30 W under belastning för MSI:s Gaming X ställt mot kortet ur kartong.