Överklockning

Processorer från AMD utrustade med suffixet "Black Edition" levererades med en upplåst multipel och var således något mer flexibla vid överklockning. Det är inte nödvändigtvis så att bäst prestanda uppnås genom att vrida upp multipeln likt nyare processorer, då även ytterligare kommunikationsbusar kan behöva lite handpåläggning.

Efter en något utdragen testning landade vi i att vrida upp basklockan från 200 MHz med ytterligare 70 MHz med ett slutresultat om 270 MHz. Samtidigt höjdes även länkhastigheten till minneskontroller till 2 800 MHz. Multipeln sänktes något och slutresultatet av överklockningen landade på en processorhastighet om 4 050 MHz.

Snarlik prestanda gick att uppnå med enbart hjälp av multipelhöjningar, men just vårt exemplar vill inte riktigt hålla sig stabil utan ville nöja sig redan vid 3 800 MHz.

PhenomIIx61090TOC.png

Med överklockningen i hand blev systemet märkbart rappare väl inne i operativsystemet men värmeutveckling och effektanvändning sköt i höjden. Exakta siffror kan vi inte på tillförlitligt sätt ge då effektmätarna helt enkelt gav orimliga siffror. Gissningsvis pratar vi storleksordningen 700 W eller mer för hela systemet med processorspänningen satt till 1.5 V.

Något som var nytt med AMD:s Thuban-krets var turbofrekvenser som tillät hälften av kärnorna att sträcka på benen. För dagens modell, Phenom II X6 1090T, kunde tre av kärnorna jobba i 3 600 MHz vilket innebär att överklockningen leder till en frekvensökning på 12,5 procent. Mot basfrekvens på 3 200 MHz är ökningen istället strax under 27 procent.