Testresultat: Spel- och syntetiska tester

Att testa äldre hårdvara från många olika år och samtidigt hålla testresultaten relevanta är inte helt lätt. Vi har för det här testet utformat en testsvit som vi tror kommer fungera fint för hårdvara från många olika år och prisklasser.

Syntetiska tester

Först ut är ett gäng syntetiska laster. Fördelen med dessa är att även du kan köra samma tester på en egen maskin och få ett hum om prestandan hos dessa hårdvaruveteraner.

Först ut är CPU-Z där Phenom II X6 1090T tar en plats mitt i tabellen. Mot Phenom II X4 955 BE är prestandan i samma harang för entrådad last men Phenom II X6 1090T sträcker något på benen med flera trådar. Mot Nehalem-modellerna Intel Core i5-750 i grund utförande är prestandan i snarlik nivå.

I Cinebench R15, Geekbench och Firestrike, lyckas Phenom II X6 1090T imponera i överklockat utfarande och tar kronan av de äldre processorerna. Värt att nämna är att resultat för överklockad Intel Core i7-920 saknas vilken troligen hade varit den vassaste i tabellen annars.

Phenom II X6 1090T i överklockat utförande har högre hastighet mot minneskontrollern vilket översätts direkt till markant bättre minnesprestanda i 7-Zip Benchmark. Notera att även här saknar vi Intel Core i7-920 och övriga processorer från Intel med tre minneskanaler som annars troligen hade varit vassare.

Speltester

Den nya testsviten av spel för retrotesterna bör skala bra för modeller från de senaste tio åren. Vi kör tester både på det populära men äldre gränssnittet DirectX 11 samt det nyare gränssnittet DirectX 12 i de spelen som stödjer det.

DirectX 11

Först ut är välbeprövade gränssnittet DirectX 11 som fortfarande är störst. De allra flesta moderna spelen går att köra i någon form av DX11-läge.

Inget märkvärdig beteende uppträder sig under testerna av spelen utan tvärtom flyter testerna på bra, där laddning och dylikt fortlöper över förväntan vi har av den åldrande plattformen. Däremot är testerna rätt ryckiga vilket även uppvisar sig i 1:a percentilen där prestandan har tagit en djupdykning i många av testerna.

Mot de mindre bröderna i Phenom II-serien presterar Phenom II X6 1090T om något endast marginellt bättre. När processorserien var aktuell kritiserades den för att leverera processorkärnor som inte gick att ta tillvara på precis som diskussionen gick när det var dags att gå från två till fyra processorkärnor ett par år innan.

DirectX 12

Det modernare gränssnittet DirectX 12 inte bara lovar bättre prestanda på svagare hårdvara utan är även ett krav för nyare funktioner så som ray tracing.

En snabb titt i tabellen ger understöd till argumentet att gränssnittet DirectX 12 brukar sägas vara lättare att dra runt än DirectX 11. Ett ospelbart spel i DirectX 11 kommer inte helt plötsligt flyta på problemfritt bara för att gränssnittet byts till DirectX 12 utan skillnaderna är oftast rätt små.

Just Phenom II X6 1090T är extra glad i Battlefield 1 i högre upplösning, där prestandan får en dryg 30 procentig skjuts. Även Shadow of the Tomb Raider i låg upplösning får ett rejält sving uppåt i prestanda.

Trots goda genomsnittliga siffror är spelupplevelsen på Phenom II X6 1090T ryckig och i dagsläget kanske mer lämpad för lugnare spel. Med överklockning närmar vi oss en spelbar upplevelse men att det skulle vara en schysst upplevelse även i flerspelarläget i Battlefield 1 har vi ingen förhoppning om dessvärre.

Trots god prestanda i syntetiska tester är det uppenbart att de inte översätts till bra spelprestanda. Intels konsumentplattform med Lynnfield går vinnande ur speltesterna.

Effektuttag

Edit: 5:e maj 2020
Då siffrorna för effektuttag visat sig opålitliga har tyvärr tabellen plockats bort. Vi hoppas kunna göra återbesök med Phenom II i testtabellen med robustare mätmetoder och pålitliga värden.