Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14S med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition och Metro Exodus, vilka får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° Celsius.

Asus nya kyllösning på TUF-korten i RTX 3000-serien visar sig stark även ihop med Geforce RTX 3090. Vid "Performance"-läget ser vi att grafikkretsen lägger sig på svala 64 °C efter långtida belastning, det vill säga 4 °C lägre än Nvidias Founders Edition. Inte heller i "Quiet"-läget blir de särskilt svettigt då vi landar kring 71 °C.

Förhoppningen är givetvis att temperaturvärdena ska matchas med låga ljudnivåer, och här levererar definitivt Geforce RTX 3090 TUF Gaming OC. Vid "Quiet"-läget ligger vi här på väldigt tysta 39 dBA medan även "Performance"-läget klarar sig bra undan vid 40,5 dBA. Vid vila och väldigt låg belastning står fläktarna helt stilla och är därmed ljudlösa.

Temperatur vid normaliserad ljudnivå

En mätmetod som många medlemmar på SweClockers har efterfrågat är den vid normaliserad ljudnivå för att lättare kunna jämföra olika kyllösningar oberoende av tillverkarnas fläktkurvor. Här justerar vi fläkthastigheten på korten för att matcha 41 dBA vid samma strömbudget och klockfrekvens som Nvidias Founders Edition, det vill säga 350 W och 1 695 MHz.

Med ljudnivån normaliserad vid 41 dBA för båda kyllösningarna ser vi hur Asus TUF Gaming OC är det starkare valet – åtminstone i det miditowerchassi vi använder för mätningarna. Modellen landar här 5 °C lägre än Nvidias Founders Edition under belastning.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Som vi tidigare nämnt har Asus TUF Gaming OC-kort en strömbudget på 350 W, vilket kortet slår i hårt vid belastning. Detta syns också på klockfrekvensgrafen, vilken fladdrar upp och ner när gränserna slås i. I "Quiet"-läget ligger frekvenserna marginellt lägre, medan de svingar upp något när vi lyfter strömbudgeten med 10 procent till kortets maximala nivå om 375 W.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Effektmätningarna för Asus Geforce RTX 3090 TUF Gaming OC bjuder inte på några överraskningar. Kortet har identisk strömbudget som Nvidias Founders Edition-variant, och vid belastning uppmäter vi samma effektuttag för hela systemet för båda korten, det vill säga 450 W.