Överklockning och resultat

Våra tidigare överklockningsäventyr med Geforce RTX 3000-serien har väl inte direkt varit de mest upphetsande, och mycket av detta beror på att korten redan ligger klistrade mot sin specificerade strömbudget ur kartong. Det finns möjlighet att lyfta denna ytterligare, men oftast räcker det inte riktigt till för att se några större uppgångar i prestanda.

För Asus Geforce RTX 3090 TUF Gaming OC ligger den fabriksinställda strömbudgeten på 350 W, vilket är samma som Nvidias Founders Edition. Det sistnämnda kortet kan dock justeras upp till 400 W medan Asus-kortets maximala nivå ligger på lägre 375 W. Det återstår att se hur stor skillnad detta göra i praktiken när vi nu börjar skruva upp klockfrekvenserna.

asus_3090_tuf_oc.gif

Med strömbudgeten ställd till 375 W skruvade vi upp kortets turbofrekvens till 1 860 MHz – en höjning med 120 MHz från grundnivån. Nämnvärt är dock att turbofrekvensen inte går att koppla direkt mot uppnådda klockfrekvenser under belastning, då vi kommer att hållas tillbaka av strömbudgeten i praktiken. Ovanpå detta gick minneshastigheten att skruva upp till 21 000 MHz från 19 500 MHz.

Med de första prestandasiffrorna i från 3DMark Time Spy ser vi att de ökade frekvenserna ihop med den uppskruvade strömbudgeten ger Asus TUF-kort ett uppsving med 6 procent mot sina fabriksinställningar. Modellen lägger sig dock bakom Nvidias överklockade Founders Edition-kort, då detta har möjligheten att sträcka på benen mer tack vare en högre strömbudget.

Vidare mot de renodlade speltesterna och vi ser ett litet men ändå trevligt uppsving i bildfrekvens på mellan 5 och 7 procent när Asus TUF-kort överklockas. Modellen kan dock inte riktigt tävla med det överklockade Founders Edition-kortet som tar hem en marginell vinst tack vare en maximal strömbudget på 400 W.

Sett till effektuttag för hela systemet under belastning följer detta samma mönster som den ökade strömbudgeten för kortet under överklockning. Asus TUF-kort ökar med 25 W med sin strömbudget uppställt till 375 W medan Nvidias Founders-kort ökar med 50 W eftersom den modellen har ett högre inställbart effekttag.