Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° C.

Från AMD Radeon VII och senare har bolaget lagt till ytterligare en mätpunkt som går under namnet Junction Temperature, vilken är den varmaste punkten på grafikkortet. Det har förvisso funnit med tidigare kort med efter Radeon VII har AMD valt att styra fläktkurva och klockfrekvenser efter den temperaturmätningen och är därför med i testerna.

Kylarlösningen för både Asus Geforce RTX 3070 TUF Gaming OC och MSI Geforce RTX 3070 Gaming X Trio påminner om den från respektive bolags RTX 3080-variant och är därför väldigt överdimensionerade ställt mot den mindre GA104-kretsen. Det syns först ut på temperaturerna som hamnar klart bäst till i tabellen, där även Quiet-läget för Asus-kortet hamnar väldigt lågt temperaturmässigt med 64 grader under belastning.

Vidare till ljudnivå blir det betydligt mer tydligt att kylarna är något överdimensionerade för grafikprocessorn, där korten knappt är hörbara även under belastning. Om låg ljudnivå är något som prioriteras levererar verkligen Asus och MSI på den fronten med dagens testmodeller.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

När samtliga lägen på Asus Geforce RTX 3070 TUF Gaming OC har fått tillbringa sin tid i ljudriggen blir det även här inte någon enorm skillnad i klockfrekvenserna. Det lilla som kan hittas är att Quiet-läget har marginellt lägre bottennivå, medan det blir det motsatta med högre strömbudget som lyckas nå lite högre klockfrekvenser i korta stunder.

MSI fortsätter trenden med väldigt låg maximal strömbudget som sätter stopp vid 104 procent. Vid en blick för klockfrekvenser över tid gör den lilla ökningen inte mycket för att öka prestandan utan hamnar mer eller mindre på samma nivå som innan.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus – ett spel som visat sig ge väldigt jämna och representativa effektvärden. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Med högre strömbudget direkt ur kartong ställt mot Geforce RTX 3070 hamnar partnerkorten från MSI och Asus något högre i effektmätningen, mer specifikt 15 respektive 20 W över Nvidias egen modell.