Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° C.

Från AMD Radeon VII och senare har bolaget lagt till ytterligare en mätpunkt som går under namnet Junction Temperature, vilken är den varmaste punkten på grafikkortet. Det har förvisso funnit med tidigare kort med efter Radeon VII har AMD valt att styra fläktkurva och klockfrekvenser efter den temperaturmätningen och är därför med i testerna.

Vidare till det som faktiskt gör en stor skillnad på kortet, nämligen lägre temperaturer till följd av den fläskiga kyllösningen på ROG Strix Gaming OC. I vanlig ordning med Asus så finns det två BIOS-lägen att välja mellan, Performance eller Quiet. Med brytaren ställt till det förstnämnda läget landar temperaturen på drygt 65 grader under belastning, som sedan går upp 5 grader med kortet ställt till Quiet.

Sett till ljudnivå hamnar Asus RTX 3090 ROG Strix Gaming OC oväntat långt ner, speciellt med tanke på storleken på kylaren så förväntades det något lägre ljudnivå. Som jämförelse hamnar bolagets TUF-modell bättre till på 39 dBA ställt mot 41 dBA för ROG Strix Gaming OC trots att den senare får ta del av alla tekniska underverk som Asus har kommit fram till för den här generationen.

Som synes på ljudnivån vid vila har kortet en semi-passiv fläktkurva som bråkar lite då och då. Vissa gånger vill fläktarna inte stängas av alls trots att temperaturen är under målet för den semi-passiva nivån.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Vidare till klockfrekvensen över tid är det inte någon direkt skillnad mellan Performance och Quiet, vilket var väntat då brytaren enbart ändrar fläktkurva och inget annat. Däremot blir det en del ökning med strömbudgeten i sitt maximala läge på 123 procent, där frekvenskurvan blir något jämnare till följd.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus – ett spel som visat sig ge väldigt jämna och representativa effektvärden. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Med en högre strömbudget än Geforce RTX 3090 Founders Edition kommer det inte som en överraskning att Asus RTX 3090 ROG Strix Gaming OC hamnar längst ned i effekttabellen med hela 470 W för hela systemet under belastning. Och när alla tjänster stängs av går systemet ned till det vanliga 40 W.