Sammanfattning

Asus är utan tvekan den mest populära, och i vissa fall mest omtyckta, partnertillverkaren av grafikkort i Norden, där prestandaserien ROG Strix står högst upp på täppan. Det är därför inte helt oväntat att den serien får extra allt, som i det här fallet betyder högre fabriksöverklockning och en ordentligt tilltagen kylarlösning med gott om RGB-belysning.

Men som vi har sett många gånger tidigare med både Nvidia och AMD så innebär fabriksöverklockning inte alltid bättre spelprestanda när korten pressar på sina respektive dynamiska klockfrekvenser. I vissa fall hamnar även bolagets egna billigare TUF-kort något bättre till i specifika titlar, där även Nvidias egna Founders Edition hamnar på liknande prestandanivåer.

Asus_strix_3090-10.jpg

Med en maximal strömbudget på 480 W har kortet potential för väldigt hög överklockning. I redaktionens fall landade klockfrekvensen på 1 920 MHz och klev upp 100 MHz från fabriksöverklockningen. Det kan även ställas mot Founders Editions klockfrekvens vid referens på 1 695 MHz. Vad det innebär i skillnad sett till faktisk spelprestanda är dock ganska marginell ställt mot övriga Geforce RTX 3090-kort när de överklockas.

Med allt det sagt betyder det inte att kortet presterar dåligt, men kanske inte så pass bra heller som man hade önskat för prisklassen. Det man egentligen får mer av då är kylarlösningen som har en fläskigare kylfläns än den som sitter på TUF-modellen, och betydligt mer RGB-belysning. Däremot är kylaren nödvändigtvis inte bättre ur ett slutanvändarperspektiv, då denna har en ganska aggressiv fläktkurva ställt mot TUF-kortet samtidigt som vi upplevde en svajig semi-passiv funktion vid vila.

Asus_strix_3090-4.jpg

Är det då värt att verkligen öppna upp plånboken för Asus Geforce RTX 3090 ROG Strix Gaming OC med ett pris på runt 20 490 kronor? Sett till prestanda är det i praktiken väldigt lite skillnad mot företagets välsvarvade TUF-kort, samtidigt som det sistnämnda har konstigt nog en något trevligare kylarlösning. Det som ingår är mycket mer RGB-belysning, ett mer designat hölje och även fläktkontakter för att hjälpa till med kylningen.

Av den anledningen är det väldigt svårt att rekommendera dagens testobjekt när samma bolag har ett utmärkt kort i närmaste underserie som nu konkurrerar med ROG Strix-serien om både prestanda och kylarlösning. Återigen är det nödvändigtvis inte ett dåligt kort, men heller inte värt prispåslaget som Asus Geforce RTX 3090 ROG Strix Gaming OC dras med.

Fördelar

  • Spelprestanda i toppklass

  • Fabriksöverklockat

  • Gott om bildutgångar

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Dubbla BIOS med olika fläktkurvor

  • Bra kylare

  • Tyst under belastning

Nackdelar

  • Skyhögt pris

  • Semi-passiva fläktkurvan fungerar inte alltid

  • Inte nödvändigtvis ett bättre val över TUF-modellen

Pris vid publicering: 20 490 kronor