Cyberpunk 2077

Cyberpunk_2077-2.jpg

Cyberpunk 2077, en "Nvidia-sponsrad" titel, kräver cirka 7–8 GB grafikminne i 4K UHD-upplösning förutsatt att vi inte aktiverar ray tracing. Det skiljer en del bland korten sett till mängden använt grafikminne, oavsett om det finns mycket kvar som är ledigt eller om att det börjar ta slut.

Med prestandasiffrorna i hand är det inga direkta överraskningar som presenteras och detta speciellt då grafikminnet inte direkt tog slut för något av korten.

Cyberpunk 2077 med ray tracing

Slår vi på ray tracing utan att aktivera exempelvis DLSS skenar minnesanvändningen iväg och kan nå uppemot 10 GB i värsta fall. Något väntat är det inget kort som egentligen begränsas av bara sin minnesmängd trots detta. Begränsningen här ligger i grafikkretsens prestanda och minnesbandbredden, men inte minnesmängden.

Förenklat kan man uttrycka det som att grafikkretsens prestanda "tar slut" innan eller samtidigt som minnet tar slut. Detta blir särskilt tydligt med Geforce RTX 3070 som här ser ut att tappa ytterligare prestanda till följd av minnesbrist. Men även om modellen haft dubbla minnesmängden hade modellens prestanda inte räckt till för att driva runt spelet vid dessa inställningar och upplösning.