Montering och sammanfattning

Silverstone Sugo SG14 bjuder på en bra kvalitetskänsla och passform, där modellens stomme känns välbyggd och stabil utan trilskande skruvgängor. Sett till utsidan ger sidopanelerna ett någorlunda påkostat intryck, men detsamma kan dessvärre inte sägas om chassits frontpanel som känns nästan overkligt plastig. Här finns givetvis möjligheten att istället sikta in sig på syskonmodellen SG15 med aluminiumfront, men då handlar det samtidigt om ett märkbart prispåslag på cirka 500 kronor.

silverstone_sg14-28.jpg
silverstone_sg14-29.jpg
silverstone_sg14-30.jpg

Chassit är förhållandevis rymligt på insidan sett till sin storlek, vilket gör komponentmonteringen till en ganska friktionsfri historia. Något som underlättar processen ytterligare är att samtliga yttre paneler, inklusive golvet, går att plocka bort för enklare åtkomst till innandömet. Modellen får ett stort plus i kanten för sina generösa restriktioner gällandes luftbaserade tornkylare, där riktigt bastanta modeller med höjder upp till 182 mm kan ta plats – något som verkligen inte är vanligt i SFF-segmentet.

För den som hellre vill använda sig av en sluten vattenkylningslösning finns det även möjlighet att använda sådana med radiatorstorlekar upp till 240 mm på sidan samt en 120 mm-variant i bakkant. Monteringsplatserna kan givetvis även användas som rena fläktplatser för att komplettera chassits ventilation med ytterligare två 120/140 mm-varianter – något som kan vara välbehövligt för att skyffla ut värmen från grafikkort i det översta prestandasegmentet.

silverstone_sg14-32.jpg

En intressant aspekt av SG14-chassit är att det har stöd för fullstora ATX-nätaggregat, vilket kan vara en fördel ur ett tillgänglighet- och prisperspektiv ställt mot de mer nischade SFX-enheterna som vanligtvis tar plats i SFF-chassin. Stödet är dock något begränsat storleksmässigt, där enheten maximalt får vara 150 mm på djupet. Vi skulle därtill rekommendera att faktiskt hålla sig till 140 mm för att ge mer utrymme till kabeldragningen i botten, då det är ganska tajt och krångligt på den fronten.

silverstone_sg14-25.jpg
silverstone_sg14-26.jpg

Ett av de absoluta paradnumren med chassit är möjligheten att montera in stora grafikkort, och här finns det onekligen potential att klämma in senaste snittets modeller som både är långa och tar fler än två expansionsplatser i anspråk. Det finns en begränsning på 148 mm höjdmässigt för grafikkortet, och använder man sig av höga modeller kan det vara lite småpilligt att koppla in strömmatningen i bakkant på kortet. Det är ingen deal breaker men vi hade gärna sett bättre åtkomst i det området.

Grafikkortet plockar in sval luft direkt från den perforerade sidopanelen, vilket håller temperaturerna på en rimlig nivå. Som exempel använde vi Nvidias Geforce RTX 2080 Super Founders Edition, som vid belastning ligger på 76 °C vid fläkthastigheten 2 100 RPM i miditowerchassit vi använder för ljud- och temperaturmätningar. Inuti SG14 stiger temperaturen något till 79 °C samtidigt som varvtalet ökar marginellt till 2 200 RPM – något som får anses vara ett bra resultat sett till den krympta storleken.

silverstone_sg14-23.jpg

Silverstone Sugo SG14 har en rekommenderad prislapp på 1 200 kronor, vilket är en hundralapp mer än Cooler Masters konkurrerande modell Masterbox NR200P. Här tycker vi att den sistnämnda modellen är snäppet vassare i segmentet, då det bjuds på en mer påkostad utsida ihop en något lättare byggupplevelse samt fler medföljande tillbehör som härdat glas och PCI Express-förlängare.

SG14 är dock inget dåligt chassi utan det kan definitivt ses som ett bra och välventilerat tillskott till det växande segmentet av lite större SFF-modeller som inte kräver lika stora kompromisser gällandes komponenter och kylning. Modellen dras med vissa tillkortakommande, som ett bitvis väldigt plastigt yttre och något krånglig kabeldragning, men i det stora hela rör det sig om ett intressant chassi för den som gillar formfaktorn och vill knåpa ihop en nätt högpresterande spelburk.

Silverstone Sugo SG14 är ett bra chassi med goda expansionsmöjligheter för sin storlek

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Goda expansionsmöjligheter för storleken

  • Lättarbetat

  • Plats för stora luftkylare

  • Stöd för ATX-nätaggregat...

Nackdelar

  • ...men dock endast korta modeller

  • Något krånglig kabeldragning

  • Väldigt plastig frontpanel

Pris vid publicering: 1 200 kronor