Sammanfattning

Det kan tyckas vara lite taktlöst att lansera ett nytt grafikkort i en tid då det både råder komponentbrist¨, samtidigt som företaget har stora svårigheter att producera kretsar i tillräckligt hög takt. Här kan man gissa att Nvidias förhoppning är att den mindre komplicerade naturen hos grafikkretsen GA106 ska göra Geforce RTX 3060 till ett kort som kan tillverkas i högre utsträckning än resten av Geforce RTX 3000-serien, men vi ställer oss dock tveksamma till att detta kommer att bli fallet.

gigabyte_msi_3060-2.jpg

Om vi lägger tillgänglighetsfrågan åt sidan och istället kikar på vad Geforce RTX 3060 erbjuder i prestandaväg står det klart att nykomlingen landar en bra bit bakom sitt storasyskon med Ti-suffixet. Med detta sagt är prestandanivån inte på något sätt dålig, då denna ligger i snitt strax ovanför Geforce RTX 2070 och 23 procent bättre till än föregångaren Geforce RTX 2060 vid spelande i 1080p.

Kortet är enligt Nvidia mest lämpat för spelande i just upplösningen 1080p, och i den typen av spelscenarion kommer man allt som oftast att avnjuta en bildfrekvens som ligger en bra bit ovanför 60 FPS-strecket i moderna titlar. Även den mer tungdrivna upplösningen 1440p är i många fall inom räckhåll med förhållandevis höga grafikinställningar, även om man i vissa fall kan behöva skruva ned detaljreglaget ett par snäpp för att bibehålla flytet.

Sett till energieffektivitet ligger Geforce RTX 3060 på en bra nivå som är fullt jämförbar med de andra korten i Ampere-familjen. Båda av de testade modellerna har en strömbudget på 170 W, vilket innebär att man kan få aldrig tidigare uppnåbar spelprestanda vid detta låga effektuttag. Addera faktumet att många partnertillverkare kommer att satsa på riktigt krympta modeller av Geforce RTX 3060 och vi har ett fint recept för ett grafikkort som lämpar sig perfekt för riktigt kompakta SFF-byggen.

Frågan återstår om Geforce RTX 3060 är ett bra grafikkort i sitt segment? Svaret är i vanlig ordning att det beror helt på vilket pris det aktuella kortet landar på. Vid Nvidias rekommenderade instegsnivå på 3650 kronor kan modellen ses som ett bra köp sett till prestandanivån. Nästan alla partnermodellerna kommer dock ligga betydligt högre och då är det inte längre något självklart köp i klassen.

Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC

Gigabyte_3060_gamingOC-1.jpg

Gigabytes Gaming OC-kort känns utan tvekan som det mer rimliga korten av de två testade modellerna. Företaget satsar på ganska nätta dimensioner gällande både längd och tjocklek, vilket klaffar bra med prestandaklassen och gör det lämpligt även för mer kompakta datorbyggen.

Ovanpå detta gör kylanordningen ett bra jobb med att hålla både temperaturer och ljudnivå nere samtidigt som det bjuds på ljudlös drift vid vila tack vare semi-passiv drift. Slutligen bjuds det på en mindre fabriksöverklockning, vilken inte påverkar prestandan enormt men ger en skjuts på några procent över Nvidias referensnivå.

Tyvärr faller kortet helt och hållet på att det är alldeles för dyrt. Med ett pris som i svenska butiker ligger kring 5 890 kronor landar modellen i en region som är på tok för högt prismässigt sett till den erbjudna prestandan.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda i klassen

  • Fabriksöverklockat

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Bra kylare

Nackdelar

  • Alldeles för högt pris

Pris i butik: 5 890 kronor

MSI Geforce RTX 3060 Gaming X Trio

msi_3060-2.jpg

MSI Geforce RTX 3060 Gaming X Trio är grafikkortsvärldens motsvarighet till att skjuta myror med en elefantbössa. Denna modell är extremt överdimensionerad sett till sin prestandaklass, med gigantiska yttermått och en kylare som snarare ser ut att höra hemma på ett grafikkort i den absoluta toppklassen.

En positiv bieffekt av den överdimensionerade kylaren är inte oväntat helt galet låga temperaturer och en nästintill ljudlös upplevelse under belastning, vilket givetvis är trevligt för den som värdesätter tystnad vid spelande. Fabriksöverklockningen är på pappret något högre än Gigabyte-kortet, men utan uppskruvad strömbudget landar dock kortet allt som oftast marginellt lägre i tabellerna.

På tal om strömbudget – varför har företaget bestyckat kortet med dubbla 8-pinskontakter? Modellen har en TBP på 170 W med möjlighet att vrida upp denna till maximalt 180 W, något som utan problem ryms innanför ramarna av en enskild 8-pinskontakt. En fullkomligt onödig manöver som kan ses som ett spel för gallerierna för att få kortet att se mer kraftfullt ut än vad det faktiskt är.

Precis som med Gigabyte-kortet är MSI:s Geforce RTX 3060 Gaming X Trio alldeles för dyrt. Vid ett butikspris på pendlar mellan 5 790 och 6 090 kronor bör man få betydligt bättre prestanda än så här. Inte heller MSI:s rekommenderade pris vid 5 090 kronor är tillräckligt lågt för att rekommendera ett köp av denna modell.

Fördelar

  • Bra spelprestanda i klassen

  • Fabriksöverklockat

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Utmärkt kylare

  • Extremt tyst under belastning

Nackdelar

  • Menlöst med dubbla 8-pinskontakter

  • Alldeles för högt pris

Pris i butik: 5 790 till 6 090 kronor