Sammanfattning

Efter nästan sex års harvande med samma gamla arkitektur får vi äntligen något helt nytt från Intel på processorfronten för stationära datorer. Med Cypress Cove lämnar vi Skylake till historieböckerna och får se prestandaframsteg som för första gången på länge inte bara är kopplade till utökning av kärnantal eller finpolerade frekvenser, utan istället rena och skära IPC-ökningar.

intel_rkt_l-7.jpg

När det kommer till just IPC-biten hävdar Intel ett uppsving på cirka 19 procent ställt mot föregångaren Skylake, vilket inte är långt ifrån de 18 procent vi själva uppmätte med Cinebench. Det är också vid just den typen av flyttalsintensiva applikationer som vinsterna är som störst, medan heltalsberäkningar inte tar samma kliv upp. Sammantaget kan Intel nu närma sig konkurrenten AMD:s Zen 3-arkitektur, men det räcker dock inte hela vägen då det röda laget fortfarande behåller IPC-kronan med viss marginal.

Glädjen över den nya arkitekturen grusas dock av faktumet att den återigen tar plats på samma gamla tillverkningsprocess på 14 nanometer, vilket ställer till med utrymmesproblem när de förhållandevis stora Cypress Cove-kärnorna ska ta plats i processorkapseln. Toppmodellerna behöver i praktiken skala bort två kärnor för att ens rymmas, vilket placerar Intel i en knixig ställning när de vid samma prisklass ska tävla mot AMD:s tolvkärniga modell med ett åttakärnigt dito.

Det blir också lite konstigt när föregående generationens flaggskepp har fler kärnor än den nya, då detta medför ett klart steg bakåt i potential för flertrådad prestanda. Nu kan visserligen IPC-förbättringarna hos Rocket Lake till viss del väga upp prestandatappet från reduceringen av kärnantalet, men samtidigt innebär detta att prestandan står stilla från föregående generation snarare än att den ökar vid flertrådad belastning.

Något annat som försämras till Rocket Lake är energieffektiviteten, då de nya modellerna behöver mer spänning än föregångarna som byggdes på arkitekturen Skylake för att uppnå samma klockfrekvenser. Detta innebär i praktiken att de åttakärniga nykomlingarna drar lika mycket, eller till och med mer, än sina tiokärniga föregångare – något som kan tyckas vara ett steg i fel riktning.

intel_rkt_l-5.jpg

Intels trumfkort brukar stavas spelprestanda och det råder ingen tvivel om att de tre testade Rocket Lake-processorerna är ytterst kompetenta på den fronten. Vi såg vissa fall av kraftigt processorbundna spelscenarion där nykomlingarna kunde svinga upp med drygt 16 procent högre prestanda ställt mot Comet Lake, men i de flesta fallen handlar det givetvis om mindre vinster på några enstaka procent.

Företaget tävlar dock inte längre mot sig själva när det kommer till spelprestanda, då AMD sedan introduktionen av Zen 3 har gjort otroliga framsteg på den fronten. Slår vi ut resultaten över en bred skara olika spel står det klart att det inte finns någon klar vinnare bland lagen, där du kommer att göra ett bra köp till speldatorn oavsett om det står Core 11000 eller Ryzen 5000 på processorn.

Slutligen har vi biten med den nya plattformen Z590, vilken ihop med den nya processorarkitekturen faktiskt bjuder på välbehövliga nyheter. Äntligen tillkommer stöd för PCI Express 4.0 för både grafikkortet och en dedikerad NVM Express-plats, samtidigt som bandbredden mellan processorn och styrkretsen får en välkommen dubblering. Det enda vi egentligen saknar är PCI Express 4.0-banor på själva styrkretsen likt AMD:s X570, men sammantaget är det ändå en trevlig uppgradering.

För att knyta ihop säcken på Intels Rocket Lake så är det trevligt att äntligen se företagen lansera en ny arkitektur med IPC-förbättringar samtidigt som det är tråkigt att utrullningen sker på en äldre tillverkningsnod som håller tillbaka många av vinsterna. Rocket Lake känns i mångt och mycket som en nödlösning för att hålla skutan flytande till Alder Lake med arkitekturen Golden Cove på 10 nanometer kan lanseras i höst.

Medan toppmodellerna i Core 11000-familjen för stationära datorer känns som lite av en axelryckning finns det definitivt stor potential för de billigare modellerna att bli populära bland spelentusiaster. AMD har satt sin lägsta ribba för Zen 3 vid 3 290 kronor, och här har Intel ett guldläge att fånga upp de som är på jakt efter att bygga en prisvärd och högpresterande spelburk.

Intel Core i9-11900K

intel_rkt_l-14.jpg

Det nya flaggskeppet ur familjen Rocket Lake är något av en konstig produkt. Modellen tappar kärnor från sin föregångare och återvänder till åtta sådana, vilket placerar den på kollisionskurs med AMD:s redan ganska dyra modell Ryzen 7 5800X. Intel väljer dock att prissätta nykomlingen ännu högre för att istället strida mot det röda lagets tolvkärniga variant.

Detta är ett ganska konstigt beslut sett till att den i många fall kommer att hamna i ett rejält underläge mot Ryzen 9 5900X vid flertrådade laster samtidigt som företaget inte längre kan slå sig på bröstet för sin överlägsna enkeltråds- samt spelprestanda. Rent energieffektivitetsmässigt tappar också Intel ytterligare mark mot både rivalen AMD och sin föregångare Core i9-10900K.

Tittar vi inbördes inom Rocket Lake-familjen får därtill den nya värstingen svårt att hävda sig. Utan att kunna stoltsera med ett högre kärnantal blir segmenteringen svår mot lillebror Core i7-11700K som inte ligger långt efter prestandamässigt. Visst är Core i9-11900KF begåvad med det bästa kislet och de högsta klockfrekvenserna, men i praktiken gör prispåslaget det svårt att motivera ett köp över de billigare åttakärniga modellerna.

Fördelar

  • Utmärkt flertrådad prestanda

  • Imponerande enkeltrådad prestanda

  • Spelprestanda i toppklass

  • Förbättrad plattform med faktiska nyheter

Nackdelar

  • Begränsas av sin strömbudget

  • Väldigt hög prislapp sett till kärnantalet

  • Försämrad energieffektivitet

Pris vid publicering: 5 890 kronor inklusive moms

Intel Core i7-11700KF

intel_rkt_l-16.jpg

Lillebror Core i7-11700KF ligger i en betydligt rimligare prisklass än sitt flaggskeppssyskon för att vara en åttakärnig modell. Denna är av naturliga skäl något långsammare än Core i9-11900K sett till dess lägre klockfrekvenser, men här skulle vi säga att det lilla prestandatappet vägs upp av prisskillnaden. Detta gäller i synnerhet när det kommer till spel, där det är oerhört liten skillnad mellan modellerna.

Den närmaste konkurrenten från det röda laget stavas Ryzen 7 5800X. Medan det är i princip hugget som stucket mellan modellerna i spel skulle vi säga att AMD:s processor är det generellt starkare valet vid andra typer av arbetslaster samt inte minst när det kommer till energieffektivitet.

Intels trumfkort här är att de faktiskt kan hålla en märkbart lägre prislapp än AMD:s dito, vilket kan göra modellen intressant för den som är på jakt efter en kraftfull spelprocessor med åtta kärnor vid en förhållandevis låg peng sett till dagens marknad. I slutändan känns modellen dock lite för obalanserad prestandamässigt för att kunna landa helhjärtat på utmärkelsestegen.

Fördelar

  • Mycket bra flertrådad prestanda

  • Utmärkt enkeltrådad prestanda

  • Spelprestanda i toppklass

  • Förbättrad plattform med faktiska nyheter

Nackdelar

  • Begränsas av sin strömbudget

  • Kraftigt försämrad energieffektivitet

Pris vid publicering: 4 290 kronor inklusive moms

Intel Core i5-11600K

intel_rkt_l-15.jpg

Vår favorit av de tre testade Rocket Lake-processorerna är utan tvekan sexkärniga Core i5-11600K, vilken erbjuder riktigt vass spelprestanda för sin prislapp. Modellen kan i de allra flesta fallen hålla jämna steg med den något dyrare konkurrenten Ryzen 5 5600X samtidigt som prestandagapet verkligen inte är särskilt stort upp till de åttakärniga syskonen när det kommer till spel.

Något som är drar av något på omdömet är att modellens energieffektivitet har försämrats ytterligare från föregående generation, vilket gör det till en ganska strömtörstig processor för att vara utrustat med blott sex kärnor. Med detta sagt rör det sig dock fortfarande om ett bra val för den på jakt efter en vettig spelprocessor utan att behöva öppna upp plånboken alltför mycket.

Intel Core i5-11600K är en bra processor för spel i prisklassen

Fördelar

  • Bra flertrådad prestanda

  • Utmärkt enkeltrådad prestanda

  • Riktigt vass spelprestanda i prisklassen

  • Förbättrad plattform med faktiska nyheter

Nackdelar

  • Begränsas av sin strömbudget

  • Försämrad energieffektivitet

Pris vid publicering: 2 990 kronor inklusive moms