Överklockning och resultat

Då har det äntligen blivit dags för överklockningen som i vanlig ordning med AMD-kort sköts av drivrutinen själv. Det är något vi ska ta en kik på nu och inleder såklart med att höja strömbudgeten på båda kortet till maximala värdet på 115 procent.

6700XT_Sapphire_OC.gif

Efter en tids stresstest landade tillslut klockfrekvensen för Sapphire RX 6700 XT Nitro+ på 2 800 MHz, där mjukvaran har lite mer att ge men grafikprocessorn sa äntligen ifrån. Däremot var det inga problem att öka minnesfrekvensen till sitt maximala värde på 17 200 MHz.

6700XT_Hellhound_OC.gif

Till skillnad från Sapphire-kortet tar Powercolor RX 6700 XT Hellhound stopp vid 2 800 MHz rent mjukvarumässigt och har inga problem med att ligga kvar på den nivån. Samma gäller även för minnesfrekvensen som även den landar på 17 200 MHz likt konkurrenten ovan.

Med första resultaten inne ser båda korten en ökning runt sex procent i överklockat läge, vilken är en trevlig bump i prestanda. Det mer intressanta är om samma tema kan fortsätta i faktiska speltitlar, vilket vi ska kika på härnäst.

Mycket riktigt fortsätter prestandaökning även i riktiga speltitlar, där ökningar hamnar vanligtvis runt sex procent upp från referensutförandet för respektive kort. Räknar vi varje bildruta så handlar det om mellan fem till åtta bildrutor extra för korten i överklockat läge.

Nackdelen med överklockade kort är givetvis högre effektförbrukning där oväntat nog Powercolor RX 6700 XT Hellhound hamnar högre upp på 320 W, drygt 10 W upp från Sapphires modell. Den sistnämnda hamnade konsekvent något högre i prestanda men lyckas göra det till ett lägre effektvärde.