Överklockning och resultat

Med alla vanliga prestandasiffror avklarade är det dags att se om korten kan överklockas något, där helst klart Asus-kortet känns mer intressant där av självklara anledning. Gigabyte har som tidigare nämnt inget utrymme kvar att höja strömbudget och lever lite på hoppet om att kunna vrida upp klockfrekvenser något mer.

Asus Geforce RTX 3080 Ti ROG Strix LC

asus_3080_ti_oc.gif

I vanligt ordning inleds överklockningen med att höja strömbudgeten till 112 procent, vilket i det här fallet innebär ett tak på 450 W. Med det börjar jakten på stabila frekvenser som slutar vid 1 955 MHz för grafikkretsen. Minnesfrekvensen jagas upp hela vägen till 20 000 MHz, en ökning om 1 000 MHz från kortets standardnivå.

Gigabyte Geforce RTX 3080 Ti Gaming OC

Gigabyte_3080ti_OC.gif

Gigabyte Geforce RTX 3080 Ti Gaming OC ligger redan på sitt maximala värde när det gäller strömbudgeten. Trots det går det att peta upp klockfrekvensen till 1 800 MHz, drygt 90 MHz upp från fabriksöverklockningen. Samtidigt lyckas minnesfrekvensen nå hela 20 800 MHz, det vill säga mer än Asus vattenkylda dito.

Med första prestandasiffrorna inne tar Asus Geforce RTX 3080 Ti ROG Strix LC över första platsen i 3DMark Time Spy med ytterst liten marginal. Något längre ned har nu Gigabytes modell klättrat förbi Geforce RTX 3090 och kliver upp dryga tre procent över sitt referensutförande i prestanda.

När det kommer till riktiga speltitlar blir prestandaskillnaderna relativt små, speciellt sett till spelupplevelsen då det bara handlar om några enstaka bildrutor extra. Det syns extra tydligt på Gigabyte Geforce RTX 3080 Ti Gaming OC som i Control tjänar en enkel bildruta över referensutförandet, något som kan räknas inom felmarginalen.

Eftersom Gigabyte inte har något mer att ge i strömbudget hamnar kortet även kvar på 470 W vid belastning av hela systemet. Det samma kan inte sägas om Asus Geforce RTX 3080 Ti ROG Strix LC som kliver upp hela vägen till 525 W i överklockat läge.