Sammanfattning

Till skillnad från det minimala prestandagapet Nvidia försökte fylla mellan Geforce RTX 3080 och Geforce RTX 3090 med Geforce RTX 3080 Ti finns det faktiskt ett betydligt större existensberättigande för ett Geforce RTX 3070 Ti – åtminstone i teorin. Gapet mellan Geforce RTX 3070 och Geforce RTX 3080 är utan tvekan tillräckligt stort för att ett till kort ska kunna rymmas där emellan, förutsatt då att prestandan lägger sig tillräckligt högt på nykomlingen och priset är rätt.

RTX_3070Ti-7.jpg

Tyvärr är den praktiska implementationen av Geforce RTX 3070 Ti något av en axelryckning. Istället för att ta ett blad ur exempelvis Geforce RTX 2070 Super-kortets bok, där modellen begåvades med en grafikkrets ur den övre divisionen, stannar företaget här kvar på den mindre kretsen GA104. Visserligen handlar det om den fullfjädrade versionen av kretsen, men i praktiken handlar det dock bara om cirka 5 procent högre hårdvaruresurser ställt mot grundmodellen Geforce RTX 3070.

Högre strömbudget, uppskruvade klockfrekvenser och snabbare grafikminne ger nykomlingen lite mer vind under vingarna än den marginella ökningen av CUDA-kärnor skvallrar om, men i slutändan räcker det bara till en 7-procentig ökning i prestanda över Geforce RTX 3070 vid spelande i 1440p. Det högsta prestandadeltat syns vid 4K UHD, en upplösning som det här kortet inte riktigt är byggt för, och då ser fortfarande bara ett uppsving på 8 procent över lillebror Geforce RTX 3070.

RTX_3070Ti-11.jpg

Nvidia försöker även till en viss mån ställa Geforce RTX 3070 Ti mot det på pappret ganska likvärdigt prissatta Radeon RX 6800, och här kommer det gröna laget inte riktigt ikapp i ren rastreringsprestanda – även om de är väldigt nära. Med ray tracing med i leken har definitivt Nvidia övertaget här samtidigt som de dock förlorar enormt när det kommer till energieffektivitet. Denna jämförelse blir dock väldigt hypotetisk då inget av korten ligger i närheten av sina rekommenderade prislappar i praktiken.

Just när det kommer till priset bär Geforce RTX 3070 Ti en rekommenderad prislapp på 6 500 kronor, vilket på pappret är en betydligt lägre prispremium ställt mot grundmodellen om vi jämför med exempelvis det snordyra Geforce RTX 3080 Ti. Utan Founders Edition-försäljning i Sverige kan vi dock se oss om i stjärnorna att få se denna prisnivå i butik utanför begränsade introduktionserbjudanden.

I slutändan är Geforce RTX 3070 Ti ett minst sagt tråkigt grafikkort som endast erbjuder marginella prestandafördelar över Geforce RTX 3070. Då det sistnämnda kortet har skjutit i höjden prismässigt under det senaste halvåret finns det möjligtvis en liten chans att få tag på ett exemplar av nykomlingen till en förhållandevis rimlig peng vid säljstarten – men i de flesta fallen kommer det röra sig om oskäliga skampriser som ingen i redaktionen kan stå bakom.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • Stöd för kompetent uppskalning via DLSS

  • HDMI 2.1

Nackdelar

  • Försämrad energieffektivitet ställt mot resten av RTX 3000-serien

  • Högt effektuttag för prestandaklassen

  • Väldigt liten prestandaökning över Geforce RTX 3070

  • Oklar prislapp

  • Founders Edition säljs inte i Sverige

Rekommenderat pris enligt Nvidia: 6 500 kronor

Säljstarten för Geforce RTX 3070 Ti går av stapeln den 10 juni klockan 15:00.