Överklockning och resultat

Med alla vanliga tester avklarade är det dags att ge sig på överklockning av Powercolor Radeon RX 6600 XT Red Devil, vilken görs med BIOS ställt till OC-läget. Nästa steg innan det börjas jagas frekvenser är att ställa upp strömbudgeten till sitt maximala värde, som i det här fallet landar på 120 procent.

6600XT_RD_OC.gif

Slutligen hittas stabila frekvenser för både grafikprocessorn och minnet där den förstnämnda landar på 2 800 MHz. Det innebär en ökning på runt 7 procent ställt från Powercolors egen fabriksöverklockning på 2 607 MHz. Vidare till minnesfrekvensen kliver den upp hela vägen till 18 000 MHz från ursprungliga 16 000 MHz för en teoretisk bandbredd om 288 GB/s.

Först ut är 3DMark Time Spy med Standard-inställningar. Här kliver prestandan hos Powercolor Radeon RX 6600 XT upp med 7,2 procent, vilket bör innebära ett märkbart avtryck i spel. Just det här testet är dock inte AMD:s starka sida och grafikkortet klarar därför inte av att gå om Geforce RTX 3060 Ti, men drar i alla fall ifrån RTX 3060.

Ökningen i det syntetiska testet återspeglas även i spel, där grafikkortet beroende på speltitel levererar 7,4–9,8 procent bättre prestanda. Att överklockning levererar märkbart bättre prestanda med moderna grafikkort är inte fallet med samtliga modeller, men med Radeon RX 6600 XT kan vi slå fast att det faktiskt är värt besväret.

Prestandalyftet har inte heller något större avtryck i strömförbrukning. Här handlar det om en uppgång på 15 watt eller dryga 6 procent, det vill säga motsvarande den extra prestanda vi lyckades krama ur grafikkortet.