Speltester

1_4k_cinematic.jpg

För speltesterna används ett Nvidia Geforce RTX 4090 Founders Edition, vilket för stunden är det snabbaste grafikkortet för spel. Upplösningen som används är 1 920 × 1 080 pixlar med höga inställningar.

Därtill används även upplösningen 1 280 × 720 pixlar med låga grafikinställningar för speltesterna. Medan få använder denna upplösning vid faktiskt spelande är det en effektiv metod för att flytta lasten från grafikkortet till processorn, för att testa vid vilka nivåer som den sistnämnda kan bli en flaskhals i systemet.

När vi inleder testandet i spel är det snabbt uppenbart att Ryzen 7 7800X3D är snabb– riktigt snabb. I Assassin's Creed: Valhalla placerar sig nykomlingen 13 procent framför Intels värsting. Mindre skillnad går att skönja i Chernobylite där det är ett par enstaka procents skillnad men i Cyberpunk 2077 utökas ledningen igen till ungefär 20 procent.

Över hela brädet är det riktigt imponerande siffror som går att utläsa över samtliga spel i denna låga upplösning. Utöver skillnaderna i prestanda mellan Intels flaggskep Core i9-13900KS och nykomlingen från AMD är det anmärkningsvärt hur bra den nya Ryzen 7-modellen presterar i förhållande till X3D-seriens värsting.

Som väntat så minskar avståndet mellan de sammandrabbande processorerna något när både upplösning och grafikinställningar skruvas upp. Minst skillnad mellan de tre olika går att utläsa i Total War: Warhammer III, Chernobylite och Assassin's Creed: Valhalla. I övriga titlar är det fortfarande påtaglig skillnad och Ryzen 9 7950X3D och 7 7800X3D turas om att bära ledartröjan.

Sammantaget gällande spelprestandan finns det mycket man kan säga, men jag nöjer mig med att lyfta på hatten och blir imponerad av den fullträff AMD lyckats få till med Ryzen 7 7800X3D.