Sammanfattning

Att kalla AMD:s Radeon RX 7900 GRE för en reaktiv produktlansering är nog inte att sticka ut hakan allt för mycket. Det betyder inte att produkten som sådan är dålig, tvärtom har det visat sig att den gyllene kaninen är ett riktigt kompetent grafikkort.

Förutom att vara ett kompetent grafikkort för spel är prisnivån för modellen väl avvägt och stänger gapet mellan Radeon RX 7800 XT och RX 7900 XT på ett effektivt vis. Att släppa kortet i vår del av världen känns som en smart strategi från det röda laget för att att inte låta Nvidia ha ett allt för fritt spelrum i det så viktiga prisspannet 7 000 till 10 000 kronor.

sapphire_7900gre-12.jpg

Den gyllene kaninen i sedvanlig Sapphire Pulse-mundering

Prestandan är inte helt oväntat i snitt 12 procent snabbare än lillebror Radeon RX 7800 XT i 1440p-upplösning och ungefär 14 procent bakom RX 7900 XT. Ställer man nykomlingen mot Nvidias Super-bestyckade RTX 4070 innehar RX 7900 GRE ledningen med lite drygt 4 procent i ren rastrering. Detta samtidigt som det lägger sig en bit under Nvidias Geforce RTX 4070 Super i pris, vilket leder till att spekulanter verkligen får fundera ett extra varv över vilket kort som är rätt val.

I 4K UHD ökar ledningen över RTX 4070 Super till lite drygt 5 procent och det finns absolut kraft nog för kortet att hävda sig ganska bra även i denna högre upplösning. Där Radeon RX 7900 GRE faller efter en smula är inte helt oväntat i arbetslaster med ray tracing aktiverat, där Nvidia fortsatt har prestandakronan.

sapphire_7900gre-8.jpg

Sapphires Pulse-kort har en vettig och tyst kylare.

Kylaren som just detta kort har bestyckats med är en mycket kompetent sådan. Inte helt förvånande med storleken i åtanke, men den känns väl avvägd för den användare som har låg ljudnivå i fokus. Sapphire har valt att låta kortet gå väldigt tyst på bekostnad av några grader varmare drift. Detta känns som rätt val då vi ofta brukar anmärka på att tillverkare envisas med att korten ska gå så svalt som möjligt trots att temperaturerna är långt från höga.

Grafikkortet drar något mer ström än lillebror Radeon RX 7800 XT, men återbetalar i högre prestanda. Det resulterar i att energieffektiviteten är den bästa vi har sett på ett grafikkort ur RDNA 3-familjen med en mindre marginal. Effektiviteten är dock fortfarande en bra bit bakom Nvidias RTX 4000-kort, och för den som värdesätter lägsta möjliga värmealstring vid en given prestandaklass är det gröna lagets modeller fortfarande det vassare alternativet.

Att släppa det här grafikkortet med en något lägre prislapp i vår del av världen känns som ett bra val av AMD. Det kliver in som en modell som är lätt att rekommendera till dig som kanske inte känner ett skriande behov för klassledande ray tracing-prestanda, högsta möjliga energieffektivtet eller DLSS. Med den fortsatta utrullningen av FSR 3 i allt fler titlar och stöd för AMD Fluid Motion Frames via drivrutinen befinner sig AMD Radeon på en bättre plats nu än för ett år sedan.

Sapphire Radeon RX 7900 GRE Pulse erbjuder utmärkt spelprestanda, en riktigt kompetent kylare och god energieffektivitet.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda i prisklassen

  • Utmärkt kylare

  • Mer grafikminne än RTX 4070 Super

  • God energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...men fortfarande inte på samma nivå som Nvidia

  • Halkar efter Nvidia i ray tracing-prestanda

Pris vid publicering: 7 089 kronor inklusive moms.

Säljstarten i Sverige för AMD Radeon RX 7900 GRE sker den 27 Februari klockan 15:00.