Fujitsu Siemens Amilo Graphicbooster

Egenskap

Värde

Grafikkrets

ATI Mobility Radeon HD 3870

Klockfrekvens (GPU)

650 MHz

Minnesfrekvens

2 000 MHz

Minnesmängd

512 MB GDDR3

Streamprocessorer

320 st.

Tillverkningsprocess

55 nm

Mått

180 × 130 × 35 mm

Fujitsu Siemens är först ut med att erbjuda en XGP-enhet på marknaden. Amilo Graphicbooster baseras på den mobila versionen av Radeon HD 3870. Detta innebär något lägre klockfrekvenser än på den stationära motsvarigheten, vilket ger en viss prestandaförlust. Enheten levereras tillsammans med företagets bärbara dator Amilo Sa 3650 som är en av de få datorer som hittills utrustats med en XGP-port.

På baksidan finner vi de två bildutgångarna som enheten är utrustad med. Den första är en dual-link DVI-utgång med stöd för upplösningar upp till 2 560 × 1 600 pixlar. Bredvid denna sitter en HDMI-utgång som har möjlighet att skicka ut digitalt ljud tillsammans med bilden. Då enheten kräver separat strömmatning sitter även ingången för 90 W-nätadaptern som medföljer här.

Den högra sidan huserar tre portar varav två är USB. Dessa är främst tänkta att användas till tangentbord och mus, men kan givetvis användas till det som faller en i smaken. I mitten sitter XGP-porten som i det här fallet körs i 8x PCI-express 2.0.

Även om det rör sig om en mobil grafikkrets utvecklar den ganska mycket värme. Den till synes lilla fläkten kunde utan problem flytta stora mängder luft när det behövdes. All varm luft skyfflas mot enhetens vänstra sida där ett utblås är utstansat.

XGP-enheten kopplas samman med den bärbara datorn genom en 60 cm lång kabel. Denna är försedd med ett ordentligt lås på varje sida, vilket gör att den sitter väldigt stabilt.

När enheten kopplas in för första gången, dyker en dialogruta upp. I denna väljer man om XGP-enheten ska använda accelerationen mot en extern skärm eller mot datorns egna. Denna inställning kan vid ett senare tillfälle ändras direkt i Catalyst Control Center.

Vill man sedan koppla loss enheten görs detta lätt på samma sätt som ett vanligt USB-minne via "Säker borttagning av maskinvara". Datorn övergår automatiskt till den interna grafikkretsen och man kan fortsätta att jobba precis som om inget hade hänt.