Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
91

Geforce GTX 780 Ti från MSI, PNY och Zotac

Grafikkortsmakaren Nvidia leder idag racet om världens snabbaste grafikkort med en grafikkrets. SweClockers tittar närmare på tre påkostade tolkningar från MSI, PNY respektive Zotac.

246

Snabbtest: Battlefield 4 med AMD Mantle

Med alla pusselbitar på plats är det dags att se om AMD Mantle lever upp till de uppskruvade förväntningarna. Häng med när SweClockers testar det nya gränssnittet i Battlefield 4.

111

Radeon R9 290X med Asus DirectCU II och Gigabyte Windforce 3X

Den kritiserade referenskylaren får stryka på foten när partnertillverkarna sätter tänderna i Radeon R9 290X. SweClockers tittar närmare på två omtalade modeller från Asus och Gigabyte.

122

Höstens grafikkort i SLI och Crossfire

För den som verkligen vill ha prestanda är det flera grafikkort som gäller. SweClockers testar höstens modeller i SLI och Crossfire, men inte utan att upptäcka ett och annat problem.

408

Nvidia Geforce GTX 780 Ti

Grafikprocessorn GK110 dyker upp på nytt i Geforce GTX 780 Ti, men denna gång handlar det om den fullständiga kretsen. Nvidia siktar på prestandatronen och det är dags att se om de lyckas.

210

AMD Radeon R9 290

Grafikprocessorn Hawaii får ett nytt hem i nedskalade Radeon R9 290. I testlabbet avslöjas att nykomlingen har potential att bli en av vinterns mest intressanta modeller.

1132

AMD Radeon R9 290X

Det flammar upp till strid i den yppersta prestandaklassen när AMD lanserar grafikprocessorn Hawaii. I SweClockers testlabb surrar inget mindre än värstingmodellen Radeon R9 290X.

165

Radeon R9 280X från Asus, Gigabyte och MSI

Lanseringen av den konkurrenskraftigt prissatta Radeon R9 R280X följs av en mängd kryddade modeller från partnertillverkare. SweClockers sätter tre nykomlingar på prov i testlabbet.

299

AMD Radeon R9 280X och R9 270X

I väntan på flaggskeppet Hawaii inleder AMD nästa generation Radeon med ett gäng välbekanta skapelser i ny skepnad. På testbänken surrar nykomlingarna Radeon R9 280X och 270X.

109

Asus Geforce GTX 780 DirectCU II och EVGA Geforce GTX 780 ACX SC

Vårens många grafikkortslanseringar följs upp av skräddarsydda modeller från partnertillverkarna. Två påkostade Geforce GTX 780 från Asus och EVGA står öga mot öga i SweClockers testlabb.

60

KFA2 Geforce GTX 770 LTD OC och MSI Geforce GTX 770 Gaming

Nvidias lansering av 700-serien följs av en uppsjö skräddarsydda grafikkort från partnertillverkarna. SweClockers testar två påkostade Geforce GTX 770 med trimmade klockfrekvenser och kraftfulla kylare.

82

Nvidia Geforce GTX 760

Sommar och sol hindrar inte Nvidia från att lansera ytterligare ett grafikkort i den nya 700-serien. SweClockers testar Geforce GTX 760, som med ett utomordentligt förhållande mellan pris och prestanda ska ge AMD en match i den storsäljande mellanklassen.

155

Nvidia Geforce GTX 770

Klockan är slagen och det är dags för Nvidia att presentera ytterligare ett grafikkort i 700-serien. Geforce GTX 770 tar grafikprocessorn GK104 till nya höjder.

274

Nvidia Geforce GTX 780

Grafikprocessorn GK110 står i centrum när Nvidia lanserar Geforce GTX 780, flaggskeppet i den nya 700-serien. SweClockers sätter nykomlingen på prov i en mängd tuffa tester.

148

AMD Radeon HD 7990 "Malta"

Med siktet inställt på prestandatoppen rullar AMD ut officiella Radeon HD 7990 "Malta". SweClockers samlar en rad högpresterande konfigurationer i testlabbet för att se om nykomlingen lever upp till epitetet "världens snabbaste grafikkort".