Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
185

Geforce GTX 960 från Asus, Gigabyte och MSI

Arkitekturen Maxwell hittar till mellanklassen när Nvidia lanserar nya Geforce GTX 960. SweClockers testar en trio skräddarsydda grafikkort från Asus, Gigabyte och MSI.

121

Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming

Med julmaten avklarad är det dags att sätta tänderna i något mer kiselbaserat. Till SweClockers testlabb letar sig grafikkortet Gigabyte GTX 970 G1 Gaming, omtalat bland många entusiaster.

66

EVGA Geforce GTX 980 Superclocked ACX 2.0

Med sikte på det övre prestandaskiktet trimmas Nvidias flaggskepp Geforce GTX 980 i EVGA Superclocked ACX 2.0. Det är dags för en omgång i SweClockers testlabb.

40

Zotac Geforce GTX 980 AMP! Omega Edition

Där vissa satsar på modeller med nedtonad design tar Zotac i från tårna med deras egna tolkning av Geforce GTX 980. Det har nu blivit dags att se om påkostad hårdvara och en egen lösning för överklockning räcker hela vägen fram.

49

Galax Geforce GTX 970 OC för Mini ITX

Med nytt varumärke och sikte på formfaktorn Mini ITX tar forna KFA2 steget ut på marknaden med en slimmad minsting. SweClockers sätter Galax Geforce GTX 970 OC på prov i testlabbet.

30

Gainward Geforce GTX 970 Phantom

Välrenommerade Gainward utrustar storsäljaren Geforce GTX 970 med den påkostade kylaren Phantom i ett grafikkort som riktas mot entusiaster. Nu är det dags för en omgång i testlabbet.

61

Inno3D Ichill Geforce GTX 970 4 GB Herculez X4 Air Boss Ultra

Med ett namn som kan göra kungligheter gröna av avundsjuka och ett utseende som hämtat ur en japansk actionfilm tar Inno3D ut svängarna i ett grafikkort utöver det vanliga. SweClockers testar Ichill Ultra Herculez Boss ... eller vad det nu heter.

69

MSI Geforce GTX 970 Gaming

Efter lanseringen av Maxwell i prestandaklassen släpps mängder av nya grafikkort. Ett av dessa är MSI Geforce GTX 970 Gaming, som ska kombinera hög prestanda med ovanligt låg ljudnivå.

604

Nvidia Geforce GTX 980 och GTX 970

Klockan är slagen och det är dags att presentera två av höstens mest uppmärksammade grafikkort. SweClockers laddar testbänkarna med inget mindre än Geforce GTX 900-serien.

20

Asus Geforce GTX 750 Ti Strix

Med löftet om klassledande ljudnivå serverar Asus ett nytt grafikkort i familjen Strix, denna gång med Geforce GTX 750 Ti under huven. Det är dags för en omgång i testlabbet.

155

Nvidia Geforce GTX Titan Z

Efter en rörig lansering är Geforce GTX Titan Z inte längre bara en papperskonstruktion. Häng med när SweClockers undersöker ett av de mest påkostade grafikkorten genom tiderna.

32

Asus Radeon R9 280 Strix

Med ett nytt varumärke och ett förnyat fokus på ljudnivån vill Asus att den begynnande Strix-serien ska fånga entusiasternas hjärtan. SweClockers sätter nykomlingen på prov i testlabbet.

32

Asus och MSI Geforce GTX 760 ITX

Små och förhållandevis kraftfulla grafikkort ger nya möjligheter med formfaktorn Mini ITX. SweClockers testar två uppmärksammade Geforce GTX 760 från Asus och MSI.

147

AMD Radeon R9 295X2

Det finns inga genvägar till prestandatronen. AMD introducerar Radeon R9 295X2 med dubbla grafikprocessorer och extrem prestanda, men inte utan baksidor. SweClockers har resultaten.

57

Radeon R9 290X med Sapphire Tri-X och XFX Double Dissipation

Efter en trög start har partnertillverkarna fått upp ångan och lanserar Radeon R9 290X-modeller på löpande band. SweClockers synar Sapphires och XFX bidrag i sömmarna.