Kylning

Här hittarna du de senaste testerna och recensionerna av processorkylare och fläktar. Redaktionen plockar ofta in nya och spännande produkter från välkända företag som Noctua, Cooler Master, Be Quiet, Phanteks, NZXT, Corsair och Arctic och kikar gärna på mer specifika komponenter som vattenblock med tillhörande utrustning.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt kylare.
Prestandan på dagens processorer styrs av väldigt många parametrar där temperaturen är en viktig punkt och därmed gör processorkylaren till en kritisk komponent i systemet. Vilken typ av kylare du vill ha är helt upp till dig. Det finns traditionella luftkylare som enbart består av kylfläns och fläkt eller slutna vattenkylare (All-In-One) - båda med för och nackdelar.

Vanliga luftkylare är generellt sett enklast både i konstruktion men även montering, där det förstnämnda innebär väldigt lång livslängd och kan därmed följa med ett par processorbyten så länge monteringsannordningen tillåter det. Kylprestandan beror väldigt mycket på storleken på kylaren, mängden värmeledningsrör och hur mycket kylflänsar produkten är utrustad med. Mindre kylare kan inte skyffla bort lika mycket värme som större, men kan samtidigt monteras i mindre chassin.

Slutna vattenkylare är väldigt bra på att få bort värme även från processorer i den högsta prestandaklassen, och ger mer möjlighet till överklockning. Största faktorn att räkna in här är storleken på radiatorn vilka vanligtvis är 240- eller 280-millimeters, men på senare tid har även större doningar med 360-millimeters radiatorer dykt upp på marknaden. Om siffrorna förvirrar dig så baseras dessa på vilken typ av fläkt som används. Antingen är det 120-millimetersfläkt eller den något större 140-millimeters fläkt som sedan multipliceras med antalet fläktar som får plats på en sida av radiatorn.

Utöver huvudämnet som är kompletta processorkylare dyker det ofta upp enskilda produkter som kan vara av intresse där framför allt fläktar sticker ut. Trots samma uppgift kan dessa vara uppbyggda på väldigt olika sätt med helt olika plaster eller tjocklekar. Även motorerna är ofta varierande där vanligaste typerna är vätskelaget, kullager, glidlager eller magnetlagret.

Sist men inte minst leker redaktionen gärna med vattenkylning med allt ifrån vattenblock, radiatorer, mjuka slangar, hårda rör, eller olika pumpar som DDC och D5. Vanliga namn inom “Custom loop”-vattenkylning är EKWB, Alphacool, Corsair och Phanteks.

Visa mer
85

Kylare för Radeon HD 5800

Sommaren har slagit till med full kraft och kvicksilvret når nya höjder varje dag. SweClockers spanar in tre olika alternativ för att hålla grafikkortet svalt när solen bränner som mest.

80

Danamics LMX Superleggera

Danska Danamics första satsning på att bygga processorkylning med flytande metall föll inte väl ut. Nu gör företaget ett nytt försök med LMX Superleggera. SweClockers har resultaten.

157

Processorkylare vintern 2009

Med en dassig vinter på många håll i landet räcker det inte med att öppna fönstret för den som är ute efter en extra sval processor. Istället gäller det att vara förberedd med en riktigt maffig processorkylare. SweClockers tar tempen på vinterns modeller.

83

Vatten mot luft

I processorkylarnas värld har skillnaderna mellan vatten och luft länge varit avgrundsdjup. Nu suddas gränserna ut med nya produkter som lovar det bästa från båda världar. SweClockers ställer färska Coolit Domino mot stjärnskottet Prolimatech Megahalems.

71

Fem processorkylare till Intel Core i7

De flesta nöjer sig inte med standardkylning om de vill syssla med överklockning. När det dessutom gäller strömslukande processorer som Core i7 behövs det rejäla doningar för att hålla temperaturerna i schack. SweClockers har fem stycken processorkylare för Core i7 på testbänken som ställs mot varandra i ljud- och temperaturjämförelser.

142

Processorkylare 2008

När man talar om luftkylning är det framförallt en modell som sticker ut ur mängden. Thermalright Ultra-120 Extreme är kungen bland metallmonstren, och är än så länge ohotad etta på topplistan över världens bästa processorkylare. Men kan de nya utmanarna mäta sig med jätten från öst? Detta tar vi reda på i årets första stora kylartest.

97

Kylpastor 2007

När det gäller datorer och komponenter är det få produkter som är så mytomspunna som kylpastan. Med allt ifrån mikroskopiska silverpartiklar till flytande metall och diamanter lovar tillverkarna högre värmeledningsförmåga än någonsin. Men stämmer påståendena med verkligheten? Följ med oss när vi hårdtestar åtta moderna kylpastor.

84

Grafikkortskylare till Geforce 8800-serien

När Nvidia lanserade Geforce 8800-serien slogs alla tidigare rekord i både prestanda och effektförbrukning. Det tog ett tag innan kylartillverkarna hoppade på tåget och lanserade modeller som kunde hantera de nya krävande grafikkorten, men nu är de här. Häng med när vi tittar närmare på tre grafikkortskylare från Thermalright, Zalman och Zerotherm.

81

Luftkylare 2007

Att välja processorkylare är inte så lätt som man kan tro. Det finns en uppsjö modeller som är väldigt lika varandra både när det gäller utförande och prisnivå. Vi tittar närmare på åtta processorkylare och testar dem i nästan 20 olika konfigurationer. Läs vidare för att ta reda på resultaten.

95

Åtta grafikkortskylare

Det är ingen tillfällighet att det dyker upp fler och fler grafikkortskylare på marknaden. Grafikkorten har med tiden kommit att utveckla enorma mängder värme och tillverkarna slarvar ofta med kylningen. Vi tittar närmare på åtta grafikkortskylare från företag såsom Arctic Cooling, Thermalright och Zalman.

38

Silverstone TD01

Vattenkylning är något som brukar prisas för låg ljudvolym och bra kylprestanda. Vi skall nu se närmare på Silverstone TD01 som är ett försök att leverera ett lättinstallerat system som skall ge dessa fördelar. Många andra har tidigare försökt med liknande lösningar och resultaten har varierat kraftigt. Förväntningarna är dock stora med tanke på den höga prislappen på systemet.

57

Coolermaster Gemin II

Länge har kylare med en 120 mm-fläkt varit det optimala för både bra kylprestanda och låg ljudnivå men nu är det dags att se på Coolermasters Gemin II som använder sig av två 120 mm-fläktar. Här kan det med andra ord finnas gott om utrymme för att bygga ett tyst system där även processorn kyls ordentligt.

34

Luftkylare 2006, andra ronden

Det är nu dags för ytterligare ett luftkylartest för att ge er ännu bättre koll på marknaden. I höstas testade vi många nya kylare från några av de mest kända tillverkarna. I det här testet har vi kompletterat med kylare från Zalman (CNPS9700) och Cooler Master (Hyper TX) men även kylare från ett antal mindre kända tillverkare.

66

Luftkylare hösten 2006

Nu är det höst igen och dags för årets stora test av luftkylare! I år har vi samlat ihop kylare från alla de större tillverkarna och har även bytt testsystem till ett mer aktuellt, med Core 2 Duo-processor.

47

Test av kylpastor

Att applicera kylpasta mellan processor och kylare är förhoppningsvis en självklarhet för många då detta förbättrar värmeledningsförmågan mellan de båda. Vad som däremot inte är självklart är vilken kylpasta man bör använda, och här varierar åsikterna starkt. I testet ser vi närmare på Arctic Cooling MX-1, Arctic Silver 5, Titan Nano Grease, Thermax Tech Xtflux-GA och Cooler Master Nanofusion.