Kylning

Här hittarna du de senaste testerna och recensionerna av processorkylare och fläktar. Redaktionen plockar ofta in nya och spännande produkter från välkända företag som Noctua, Cooler Master, Be Quiet, Phanteks, NZXT, Corsair och Arctic och kikar gärna på mer specifika komponenter som vattenblock med tillhörande utrustning.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt kylare.
Prestandan på dagens processorer styrs av väldigt många parametrar där temperaturen är en viktig punkt och därmed gör processorkylaren till en kritisk komponent i systemet. Vilken typ av kylare du vill ha är helt upp till dig. Det finns traditionella luftkylare som enbart består av kylfläns och fläkt eller slutna vattenkylare (All-In-One) - båda med för och nackdelar.

Vanliga luftkylare är generellt sett enklast både i konstruktion men även montering, där det förstnämnda innebär väldigt lång livslängd och kan därmed följa med ett par processorbyten så länge monteringsannordningen tillåter det. Kylprestandan beror väldigt mycket på storleken på kylaren, mängden värmeledningsrör och hur mycket kylflänsar produkten är utrustad med. Mindre kylare kan inte skyffla bort lika mycket värme som större, men kan samtidigt monteras i mindre chassin.

Slutna vattenkylare är väldigt bra på att få bort värme även från processorer i den högsta prestandaklassen, och ger mer möjlighet till överklockning. Största faktorn att räkna in här är storleken på radiatorn vilka vanligtvis är 240- eller 280-millimeters, men på senare tid har även större doningar med 360-millimeters radiatorer dykt upp på marknaden. Om siffrorna förvirrar dig så baseras dessa på vilken typ av fläkt som används. Antingen är det 120-millimetersfläkt eller den något större 140-millimeters fläkt som sedan multipliceras med antalet fläktar som får plats på en sida av radiatorn.

Utöver huvudämnet som är kompletta processorkylare dyker det ofta upp enskilda produkter som kan vara av intresse där framför allt fläktar sticker ut. Trots samma uppgift kan dessa vara uppbyggda på väldigt olika sätt med helt olika plaster eller tjocklekar. Även motorerna är ofta varierande där vanligaste typerna är vätskelaget, kullager, glidlager eller magnetlagret.

Sist men inte minst leker redaktionen gärna med vattenkylning med allt ifrån vattenblock, radiatorer, mjuka slangar, hårda rör, eller olika pumpar som DDC och D5. Vanliga namn inom “Custom loop”-vattenkylning är EKWB, Alphacool, Corsair och Phanteks.

Visa mer
17

Titan Robela

Ifall man inte är intresserad av ett externt vattenkylningskit kan en lösning vara en datorlåda som innehåller allt man behöver. Titan Robela är just en sådan lösning där vattenkylning är integrerad i chassit.

20

Waterchill Xternal

Vi har sett en trend med flera nya externa vattenkylningskit på sistone och även Asetek har en ny version kallad WaterChill Xternal som de använt komponenter från sin Xtreme-serie till. Detta borde ge upphov till riktigt bra kylningsprestanda för ett externt kit.

15

Corsair Nautilus 500

Corsair är mest kända för sina minnen men har nu släppt en uppföljare till sitt externa vattenkylningskit HydroCool 200, och den nya kallar man Nautilus 500. Tanken är att göra det mycket lätt att använda vattenkylning utan att för den skulle ge avkall på prestanda. Paul ser här om detta stämmer in på Corsairs Nautilus 500.

14

Tre laptop-kylare

Eftersom högpresterande bärbara datorer blir väldigt varma har flera
tillverkare introducerat kylare för dessa datorer. Martin har testat tre
olika kylare för bärbara datorer för att se om de är till någon hjälp.