Spel

Här hittar du de senaste spelnyheterna och speltesterna! Redaktionen testar prestanda i populära spelserier som Battlefield, Halo, Total War och Call of Duty. Bland nyheterna bevakas stora spel och serier likt The Elder Scrolls, Grand Theft Auto och Diablo. Här figurerar även spelrelaterad teknik som ray tracing, DirectX 12 och gaming på Linux.

Klicka för mer information

Spel och hårdvara går hand i hand och för många är det beta av biblioteket i spelklienter som Steam, Epic Games Store och Origins som är huvudsyftet när det ska byggas ny dator. Här på redaktionen testar vi därför en mängd spel och spelrelaterade tekniker, för att ta reda på vilken hårdvara som krävs för att spela dem och hur väl de presterar. Här kan du hitta både vilket grafikkort du behöver oavsett om du tänkt köra Cyberpunk 2077 med ray tracing i 4K eller bara vill få ut så många FPS som möjligt i e-sporttitlar likt Counter Strike: Global Offensive.

Spel är givetvis inte bara spel i sig, utan även de tekniker som gör spel möjligt. Med Direct X 12 Ultimate introducerades Raytracing 1.1, Mesh Shaders, Variable Rate Shading och Sampler Feedback. Avancerade spelmotorer som Unreal Engine 5, Snowdrop, Unity, Frostbite och många fler ger spelutvecklare nya möjligheter att skapa spel som är ännu mer tekniskt och visuellt avancerade än tidigare. Samtidigt görs framsteg för att nyttja resurser mer effektivt, där kantutjämning- och uppskalningstekniker likt Nvidia DLSS och AMD FSR gör det möjligt att optimera prestanda och bildkvalitét med algoritmer, artificiell intelligens och maskininlärning.

Spel är såklart inte begränsat till PC. Senaste generationen konsoler likt Sony Playstation 5, Microsofts Xbox Series X/S och Nintendo Switch är en viktig del av spelbranschen. Därtill har även virtuell och förstärkt verklighet, även kallat VR och AR, äntrat spelmarknaden med bland annat VR-headset som Meta Quest och HTC Vive. Även spelande med andra operativsystem än Windows växer, där spelande med Linux växer tillsammans med Valves Steam Deck och satsningar på kompatibilitetslagret Proton.

De teknikfokuserade aspekterna varvas där emellan med spännande spellanseringar, snack med spelutvecklare och såklart även tillbehör en gamer kan tänkas behöva. Gaming-stolar, RGB-belysning och allt annat som kan behövas i spelhörnan från bland annat Razer, Cooler Master, Asus ROG och Corsair.

Visa mer
85

Throwback Thursday – Battlefield 3 släpptes för åtta år sedan

Spelet som fick massvis av spelare att uppgradera sina datorer fyller åtta år nu i veckan, och redaktionen passar på att jämföra dagens med dåtidens grafikkort.

26

Snabbtest: Grafikprestanda i Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint

Senaste tillskottet i Tom Clancy's massiva universum öppnar snart portarna för allmänheten. Givetvis har SweClockers startat upp testriggarna för ett snabbt prestandatest med 16 grafikkort.

I samarbete med MSI
65

Uppgradera grafikkort för Borderlands 3 – SweClockers testar åtta olika modeller

Håller ditt grafikkort måttet att återvända till planeten Pandora eller är det dags för en uppgradering? SweClockers testar hur årets skörd av grafikkort står sig i Borderlands 3.

43

Snabbtest: Grafikprestanda i Gears 5

PC-spelare får återigen ta del av Gears of War-serien, där det nylanserade spelet Gears 5 bjuder på en riktigt gedigen portning. SweClockers laddar riggarna för ett snabbt prestandatest.

72

Test: Grafikprestanda och ray tracing i Control

Remedy Entertainments övernaturliga actionpangare Control bjuder på krävande grafik och en generös skopa ray tracing. SweClockers laddar upp testriggen för ett omfattande prestandatest.

55

Snabbtest: Grafikprestanda med ray tracing och DLSS i Shadow of the Tomb Raider

En ny uppdatering till Shadow of the Tomb Raider ger stöd för ray tracing och uppskalning via DLSS. SweClockers laddar om testriggarna för ett prestandatest av de nya funktionerna i spelet.

49

Snabbtest: Grafikprestanda i The Division 2

Idag slår The Division 2 upp portarna för samtliga som har köpt spelet. SweClockers passar givetvis på att sparka igång testriggen och köra ett snabbt prestandatest.

87

Snabbtest: Nvidia DLSS i Battlefield V

Battlefield V är det senaste i raden av spel att få stöd för Nvidias uppskalningsmetod DLSS. Redaktionen laddar om testriggarna för ett snabbtest av teknikens prestanda och bildkvalitet.

140

Ray tracing och Nvidia DLSS i Metro Exodus

4A Games senaste tillskott i Metro-serien får stöd för både ray tracing och Nvidia DLSS vid lansering. SweClockers laddar upp testriggarna för ett prestandatest av teknikerna.

90

Ray tracing i Battlefield V – markant bättre prestanda med nya uppdateringen

Den nylanserade uppdateringen till Battlefield V påstås ge markanta prestandaförbättringar när spelet körs med ray tracing. Redaktionen sparkar igång testriggen för ett snabbtest.

147

Ray tracing i Battlefield V med Nvidia RTX-serien

Strålspårning, strålföljning, ray tracing eller hur du nu vill kalla det. Redaktionen laddar testriggarna med fler grafikkort och testar nya tekniken i Battlefield V.

239

Battlefield V med ray tracing – redaktionens första intryck

Med den efterlängtade uppdateringen som aktiverar DirectX Raytracing i Battlefield V på plats passar redaktionen på att dela med sig av både första intryck och en omgång prestandasiffror.

130

Snabbtest: Battlefield V i DirectX 11 och DirectX 12 med tio grafikkort

För någon dag sedan lanserades Battlefield V skarpt. SweClockers har kämpat på slagfältet med tio grafikkort för att se vad som krävs att driva runt spelet.

50

Destiny 2 gratis – SweClockers har prestandasiffror från över 20 grafikkort

Med en gratiskampanj som rullar för fullt ramlar det in många nya spelare till Destiny 2. SweClockers har givetvis data på hur olika grafikkort står sig mot varandra.

103

Snabbtest: Grafikprestanda i Fallout 76 Beta

Redaktionen laddar upp SweClockers Vinterdator 2017 med totalt 11 grafikkort för ett snabbtest i Fallout 76 Beta. Häng med och se vad som krävs för att driva titeln i behaglig bildfrekvens.