Spel

Här hittar du de senaste spelnyheterna och speltesterna! Redaktionen testar prestanda i populära spelserier som Battlefield, Halo, Total War och Call of Duty. Bland nyheterna bevakas stora spel och serier likt The Elder Scrolls, Grand Theft Auto och Diablo. Här figurerar även spelrelaterad teknik som ray tracing, DirectX 12 och gaming på Linux.

Klicka för mer information

Spel och hårdvara går hand i hand och för många är det beta av biblioteket i spelklienter som Steam, Epic Games Store och Origins som är huvudsyftet när det ska byggas ny dator. Här på redaktionen testar vi därför en mängd spel och spelrelaterade tekniker, för att ta reda på vilken hårdvara som krävs för att spela dem och hur väl de presterar. Här kan du hitta både vilket grafikkort du behöver oavsett om du tänkt köra Cyberpunk 2077 med ray tracing i 4K eller bara vill få ut så många FPS som möjligt i e-sporttitlar likt Counter Strike: Global Offensive.

Spel är givetvis inte bara spel i sig, utan även de tekniker som gör spel möjligt. Med Direct X 12 Ultimate introducerades Raytracing 1.1, Mesh Shaders, Variable Rate Shading och Sampler Feedback. Avancerade spelmotorer som Unreal Engine 5, Snowdrop, Unity, Frostbite och många fler ger spelutvecklare nya möjligheter att skapa spel som är ännu mer tekniskt och visuellt avancerade än tidigare. Samtidigt görs framsteg för att nyttja resurser mer effektivt, där kantutjämning- och uppskalningstekniker likt Nvidia DLSS och AMD FSR gör det möjligt att optimera prestanda och bildkvalitét med algoritmer, artificiell intelligens och maskininlärning.

Spel är såklart inte begränsat till PC. Senaste generationen konsoler likt Sony Playstation 5, Microsofts Xbox Series X/S och Nintendo Switch är en viktig del av spelbranschen. Därtill har även virtuell och förstärkt verklighet, även kallat VR och AR, äntrat spelmarknaden med bland annat VR-headset som Meta Quest och HTC Vive. Även spelande med andra operativsystem än Windows växer, där spelande med Linux växer tillsammans med Valves Steam Deck och satsningar på kompatibilitetslagret Proton.

De teknikfokuserade aspekterna varvas där emellan med spännande spellanseringar, snack med spelutvecklare och såklart även tillbehör en gamer kan tänkas behöva. Gaming-stolar, RGB-belysning och allt annat som kan behövas i spelhörnan från bland annat Razer, Cooler Master, Asus ROG och Corsair.

Visa mer
56

Snabbtest: Grafikprestanda i Assassin's Creed Odyssey

Senaste delen av Assassin's Creed är här och redaktionen tar då tillfället i akt att samla ihop en rad grafikkort för att resa tillbaka till antikens Grekland för ett snabbt prestandatest.

47

Snabbtest: Shadow of the Tomb Raider och Forza Horizon 4 Demo på Geforce RTX 2000

Med recensionen av Geforce RTX 2000-korten avklarad passar redaktionen på att smida medan järnet är varmt och bränna av ett snabbtest av två nya och högintressanta speltitlar.

91

Snabbtest: Battlefield V Closed Alpha – sju grafikkort i snöig batalj

Nya DICE-spel innebär nästan alltid svettiga tider för datorkomponenter. SweClockers laddar bössan och åker till Narvik för att samla siffror i testversionen av Battlefield V.

102

Snabbtest: Grafikprestanda i Far Cry 5

Dagsfärska Far Cry 5 äntrar testlabbet för ett snabbtest med fokus på grafikprestanda, där SweClockers vinterdatorer ihop med 17 olika grafikkort finns med bland resultaten.

39

Snabbtest: Grafikprestanda i Final Fantasy XV Windows Edition Demo

Nästa vecka släpps Final Fantasy XV till PC, men redan nu finns en demoversion tillgänglig av spelet. Redaktionen laddar upp med 17 grafikkort för ett snabbtest av prestandan i titeln.

44

Snabbtest: Wolfenstein II: The New Colossus

Senaste upplagan av Wolfenstein-serien lanserades skarpt i slutet av förra veckan. Redaktionen gräver fram SweClockers Vinterdator 2016 för att se vad som krävs för att driva spelet.

106

Snabbtest: Grafikprestanda i Middle-earth: Shadow of War

Redaktionen återvänder till Midgård för ett snabbt prestandatest av Monolith Studios senaste orcslaktare Middle-earth: Shadow of War, där bland annat 16 olika grafikkort tar plats i systemet.

63

Snabbtest: Grafikprestanda i Destiny 2 Beta

I oktober får PC-spelarna äntligen tillgång till spelserien Destinys universum, men redan nu rullar ett öppet betatest för plattformen. SweClockers laddar testriggarna för ett snabbt prestandatest!

151

Snabbtest: Mass Effect: Andromeda med AMD Ryzen och Intel Kaby Lake

Med färskt äventyr i ny galax är Mass Effect: Andromeda ett av årets mest efterlängtade spel. SweClockers passar på att testa nykomlingen med en uppsättning olika processorer.

133

Snabbtest: Battlefield 1 i DirectX 11 och DirectX 12

Bomber och granater viner genom luften när Battlefield 1 öppnar portarna för första vågen krigare. SweClockers står till tjänst med ett snabbt prestandatest.

31

Snabbtest: Grafikprestanda i Gears of War 4

Tiden är kommen för Gears of War att göra en ordentlig entré på PC, med både DirectX 12 och Unreal Engine 4 under huven. SweClockers laddar upp Vinterdatorn för ett snabbt prestandatest.

109

Snabbtest: Grafikprestanda i Mafia III

Utrustade med den senaste uppdateringen som låser upp bildfrekvensen tar sig SweClockers redaktion an Mafia III i form av en snabbt prestandatest med ett 20-tal grafikkort på menyn.

136

Snabbtest: Deus Ex: Mankind Divided i DirectX 12

Deus Ex: Mankind Divided uppdateras med stöd för DirectX 12, vilket ger SweClockers redaktion ett utmärkt tillfälle att ladda Vinterdatorn med tjugo grafikkort för ett snabbt prestandatest.

104

Snabbtest: Grafikprestanda i Battlefield 1 Beta

Den öppna betan av Battlefield 1 är i full gång, och så även i SweClockers testlabb. Redaktionen laddar upp med hela tjugo grafikkort för en ordentlig prestandabatalj i titeln.

109

Snabbtest: Battlefield 1 Beta i DirectX 11 och DirectX 12

Det är dags för betatest av Battlefield 1, den senaste delen i den populära spelserien från DICE. Redaktionen smygstartar med en första laddning prestandatester.