Tankar efter användande

Vad jag använder skärmen till

För att ge en bild av mina åsikter om SW271 vill jag börja med att beskriva vad jag använder min dator till. Min primära användning för datorn är bildredigering och 3D-design, men om tid finns spelar jag gärna ett och annat spel. För mig är inte uppdateringsfrekvens jätteviktigt. Visst är det trevligt med mer än 60 Hz men det är inget krav. Jag har tidigare använt en 34-tums 21:9-skärm med IPS-panel (okalibrerad) och 3 440 x 1 440 upplösning.

DSC08518.jpg

Tankar om skärmen

Under tiden jag har haft SW271 på mitt skrivbord har jag hunnit redigera lite bilder och rendera en del 3D-designer, och några spel har hunnits med också. För fotoredigering är den här skärmen fantastisk. Personligen har jag inte något kalibreringsverktyg för skärmar, och därför är det extra trevligt att den kommer kalibrerad från fabrik. Färgerna och UHD-upplösningen gör att det känns som att min kamera har tagit in färger och detaljer som jag inte sett tidigare vid redigering.

Från fabrik upplevde jag skärmen som något mörk. Detta visade sig efter lite efterforskning vara min ovana med skärmar som är kalibrerade då många skärmar ofta är för ljusstarka från fabrik, vilket leder till att färgerna upplevs som lite urtvättade. Jag skapade en egen profil på snabbknapp nummer tre med högre ljusstyrka än originalprofilen och växlar mellan den och den kalibrerade Adobe RGB-profilen på snabbknapp nummer ett när jag redigerar bilder.

Beroende på bildens ändamål växlar jag även till profil nummer två för att se hur bilden kommer se ut i webbläsare. Jag tog därmed bort snabbknappen för att växla till svartvitt, men eftersom jag inte jobbar med svartvita bilder när jag redigerar är det inget problem.

Till en början hade jag huven monterad på skärmen men efter ett tag tog jag bort den eftersom jag insåg att det inte fanns mycket i rummet som belyser skärmen. Huven är ett bra tillbehör för den som har tänkt att använda skärmen i en miljö med mycket ljus i omgivningen, men för de allra flesta tror jag att det går lika bra utan.

Att spela spel på Benq SW271 är kanske inte en så värst fartfylld upplevelse, men väljer man rätt spel gör den faktiskt riktigt bra ifrån sig. FPS-spel, som exempelvis CS:GO, är kanske inte lämpade för denna skärm eftersom det generellt är bättre med högre uppdateringsfrekvenser än de 60 Hz som Benq SW271 erbjuder.

Jämför man däremot med andra UHD-skärmar i 60 Hz upplever jag att den står sig bra. Kanske till och med lite bättre än andra skärmar om man väljer ett spel med stöd för HDR. Lugnare spel med fina miljöer och HDR-stöd blir väldigt vackra på denna IPS-panel.