Det dröjer inte länge innan duon grafikkortstillverkare utökas till en trio, eftersom Intels satsning på grafikkorten Arc och arkitekturen Xe är nära förestående. I takt med att lanseringen närmar sig letar sig även fler detaljer ut, och tidigare läckta specifikationer får nu sällskap av en ny uppsättning bilder föreställande ett av grafikkorten.

Utseendemässigt är det nära identiskt det exemplar som dök upp i oktober 2021. Kylflänsen är längre än kortet och täcks av samma plastkåpa med vågmönster, medan luftflödet sköts av dubbla axialfläktar dekorerade med Intels logotyp. Den största skillnaden är färgen på nämnda kåpa, där silvrig plast byts ut mot en mattare svart färg.

INTEL-Arc-Alchemist-ES-2.jpg
INTEL-ARC-ALCHEMIST-DG2-1.jpg
Mores Law Arc.jpg

Bild på tidigare utvecklingsexemplar

Bilderna visar vad som sannolikt blir Intels vassaste flaggskeppsmodell, alternativt ett snäpp lägre. Detta kan konstateras eftersom bilden föreställande grafikkortets mönsterkort avslöjar att det är bestyckat med upp till åtta minneskapslar, vilket ger möjliga minneskonfigurationer om antingen 16 GB eller 12 GB.

Strömförsörjning sker med en 8- och en 6-pinskontakt, men det ser ut att finnas rum även för dubbla 8-pinskontakter. Utöver det skymtas tre portar för Displayport, vilket baserat på tidigare uttalanden från Intels sida sannolikt är Displayport 2.0. Det kompletteras även med en ensam HDMI-port.

Intel håller trots läckor hårt i de officiella detaljerna om grafikkorten i Arc "Alchemist"-familjen. Om exemplaret på bilden är Intels kommande flaggskepp rör det sig om en modell med 512 exekveringsenheter (EU), en 256-bitars minnesbuss och 16 GB GDDR6 med en effektiv klockfrekvens om 16 000 MHz. Det ger teoretisk bandbredd om 512 GB/s och modellen väntas ta upp kampen med Nvidias Geforce RTX 3070 Ti.

Källa: Videocardz

Vilken färg föredrar du, plastig silverfärg eller plastig svart färg?