Intels utrullning av grafikkortsfamiljen Arc "Alchemist" har hittills varit en segdragen historia. De första modellerna var tänka att anlända redan under årets första kvartal, något som blev mars för det bärbara segmentet och juni för stationära instegsmodellen Arc A380. De senaste dagarna har Intel lagt på ett kol och presenterat prestandasiffror för Arc A750 samt demonstrerat Arc A770 tillsammans med Linus Tech Tips.

Nu får det sällskap av prisuppgifter som Wccftech lagt vantarna på i samband med presentationer Intel anordnat för tillverkare. Exakta priser anges inte, däremot visas ett prisspann och en ungefärlig prestandamässig placering jämfört med konkurrenternas utbud. Totalt är fem olika modeller listade, med spann från under 99 USD till som högst 399 USD. Toppmodellen Arc A770 skulle med nuvarande växelkurs och moms i sådant fall hamna i motsvarande 5 000-kronorsklassen.

INTEL-ARC-ALCHEMIST-DESKTOP-PRICING.jpg

Utöver prisspann framgår även minneskonfigurationer och vad som ser ut att vara TDP-värden. För A770 gäller då antingen 16 eller 8 GB GDDR6, med TDP om 225 watt. Samma TDP gäller även A750, men som istället för tidigare ryktade 12 GB grafikminne specificeras till 8 GB. Någon variant med 12 GB GDDR6 finns inte med på listan alls, trots att ett sådant alternativ kombinerat med 192 bitars minnesbuss cirkulerat i flera tidigare uppgifter.

Därtill saknas alternativ i det översta prestandasegmentet. Motsvarande tidigare presentationer har placerat flaggskeppsmodellerna i samma prisklass som RTX 3070 och RX 6750 XT, men där ekar det nu tomt. Huruvida detta är något Intel valt att spara på till senare eller om det visade sig att "Alchemist"-familjen inte var kraftfull nog återstår att se. Troligare är dock att det helt enkelt rör sig om aggressiv prissättning för att kompensera för den sena lanseringen och problemföljda drivrutiner.

Läs mer om Intel Arc: