Du blir uppringd, mejlad eller sms:ad av en person som säger att de jobbar på Skatteverket. De ber dig sedan klicka en länk, skanna en QR-kod eller säga vad dina bankuppgifter är för att kunna se din inkomstdeklaration eller vad du ska få i skatteåterbäring. På det här viset blir många lurade till att ge bort sina pengar till bedragare.

Åsa Ekström.jpg

Åsa Ekström, samordnare vid Skatteverket.

Nu är det återigen dags att inkomstdeklarera och med det är det vanligare att bedragare säger sig vara från Skatteverket. Nätfiske är den vanligaste formen av cyberbrott. Runt 3,4 miljarder bluffmejl skickas ut varje dag över hela världen, enligt AAG. Däremot är det inte känt hur ofta bedragare använder Skatteverket som en täckmantel.

– Vi efterfrågar aldrig kontouppgifter, vare sig i mejl, sms eller över telefon. Det är endast genom våra e-tjänster, efter du loggat in med BankId som vi efterfrågar eventuellt konto vi ska betala ut skatteåterbäringen till och liknande, säger deklarationssamordnare Åsa Ekström.

Vid ett misstänkt bedrägeriförsök via antingen mejl eller sms ska du aldrig klicka på bifogade länkar, bilagor eller över huvud taget svara på meddelandet – något de flesta redan känner till. Trots det finns det fortfarande utsatta grupper som alltför ofta fallet offer för nätfiske. Myndigheten önskar att de kunde göra mer, men att det inte är enkelt.

Johan Tell.jpg

Johan Tell, säkerhetschef vid Skatteverket.

– Vi försöker nå ut brett, sedan har vissa grupper svårare att ta hänga med i digitaliseringen och det är en utmaning för samhället i stort, men vi når ut och bedömer att vi gör det relativt väl, säger säkerhetschef Johan Tell.

I Tietoevrys skugga

Den omfattande cyberattacken mot IT-leverantören Tietoevry påverkade över 120 svenska myndigheter – Skatteverket var inte en av dem. Johan Tell kan inte uppge exakt hur de upprätthåller sin säkerhet i dessa tider men att en liknande attack skulle ske mot Skatteverket är myndigheten förberedd för.

– Det går inte att vara 100 procent säker men gör det vi måste för att upprätthålla en god säkerhet, säger han.

Här är Skatteverkets råd för hur du undviker att bli nätfiskad:

  • Kontrollera att språket i meddelandet stämmer.

  • Klicka inte på länkar.

  • Öppna inte bilagor.

  • Svara inte på meddelandet.

  • Ignorera QR-koder ifall det inte är på Skatteverkets hemsida.