Permalänk
Skrivet av ronz:

Kanske något dyr men såg att den var bäst i test också.
Mest rädd för att den blir dålig lika snabbt som vanlig teflonpanna och då är den ju inte värd priset.
Men tre år låter bra!

Rätt säker på att jag hade en Oumbärlig förut som höll betydligt längre än denna 365+.
Slängde den för att den hade någon skrapa under som repade spisen.
Kanske värt att kolla på igen!

Den ser väldigt trevlig ut! Bra pris också.

Jo ugn är såklart ett alternativ men känns som betydligt mer jobb och rengöring. Frugan vill steka sitt bacon också så där finns det inte direkt något att diskutera om

skaffa riktig gjutjärnspanna och låt frugan steka baconet först sen steker du ägget i baconfettet. No oil added.
bacon innehåller så pass mycket fett att de kommer ändå simma runt i det i pannan utan att du tillsatt något till stekningen

sen enligt min erfarenhet teflon kräver också olja eller någon form av smörjmedel annars steker äggen fast så in i helvete...

sen helt ärligt vem i hela världen steker ägg i olja?

antingen ska de va baconfett eller smör. punkt.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Chassi Fractal design R6 USB C, Skärm LG UltraGear 38GN950 38" Moderkort ASUS ROG STRIX X570-E GAMING CPU 5800X3D RAM G.Skill 4x8 DDR4 3600MHz CL16 Ripjaws SSD 1 Samsung 970 EVO Plus 250GB SSD 2 CRUCIAL MX500 2TB. SSD 3 WD SN770 2TB,SSD 4 SAMSUNG 970EVO 512GB, GPU Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB AORUS XTREME NON LHR. Nätagg Corsair RM1000x.

Permalänk
Medlem

Sett att många skriver Non-stick när det gäller stekpannor. Finns det "stick" eller "sticky" stekpannor också?

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Jag vet hur man lagar mat. Frågar inte om hur man gör utan om vilken panna som är bäst när det gäller non-stick.
Aldrig skrivit att jag behöver olja eller smör till bacon. Det är just det jag vill undvika att använda öht... ?

Du skrev: "Vill använda så lite olja/smör som möjligt.
Har redan redan en rostfri panna sedan tidigare som är bra. Men passar inte för ägg och bacon då jag inte vill ha extra olja i den maten."

Det var mina tips för att minimera användningen av smör och olja, oavsett vilken stekpanna du använder. Jag har en stainless steel och har inga problem med att laga mat med den. Tro det eller ej, finns folk som inte kan laga mat. Mitt inlägg var mer riktat mot folk rent generellt inte just dig, ta inte åt dig för mycket. Sen så kan jag inte så mycket om non-stick men vet ialf att du bör undvika teflon vilket videon förklarade, är inte det bra att veta? Försökte bara hjälpa till, vilken tacksam respons man får >_>

Skrivet av Datanisse:

Sett att många skriver Non-stick när det gäller stekpannor. Finns det "stick" eller "sticky" stekpannor också?

Min gissning är för att människor har en tendens att laga mat så att det fastnar i stekpannan med rostfritt/stainless steel?

Permalänk
Medlem
Skrivet av coolwine:

Du skrev: "Vill använda så lite olja/smör som möjligt.
Har redan redan en rostfri panna sedan tidigare som är bra. Men passar inte för ägg och bacon då jag inte vill ha extra olja i den maten."

Det var mina tips för att minimera användningen av smör och olja, oavsett vilken stekpanna du använder. Jag har en stainless steel och har inga problem med att laga mat med den. Tro det eller ej, finns folk som inte kan laga mat. Mitt inlägg var mer riktat mot folk rent generellt inte just dig, ta inte åt dig för mycket. Sen så kan jag inte så mycket om non-stick men vet ialf att du bör undvika teflon vilket videon förklarade, är inte det bra att veta? Försökte bara hjälpa till, vilken tacksam respons man får >_>

Min gissning är för att människor har en tendens att laga mat så att det fastnar i stekpannan med rostfritt/stainless steel?

Sorry, jag var kanske lite för hård!
Lite trött på svar bara som säger ”det här är dåligt” och länkar youtube videos. Speciellt när man frågade om något annat
Jag vet att teflon inte är bra.

Och som svar till er andra;
Vi steker såklart bacon före äggen. Så äggen kan stekas i fettet från bacon. Tillsätter aldrig något extra fett.
MEN, detta fungerar inte i de andra pannorna jag har, äggen fastnar ändå. Endast med teflonpanna funkar det.

Därav skapande jag tråden för att fråga om bättre pannor för just detta ändamål. Oavsett om teflon är dåligt eller inte.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av KirderfNossral:

Jag kan varmt rekommendera Satakes lättviktsgjutjärn; https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Bästa stekpannan jag har ägt, om man bortser från äkta gjutjärnspannor då.

Non-stick beläggningen har dock börjat släppa för oss utan att vi använt metal redskap i den efter knappt ett år. Men den var trevlig tiden den var hel.

Permalänk
Skrivet av DUNXIII:

Non-stick beläggningen har dock börjat släppa för oss utan att vi använt metal redskap i den efter knappt ett år. Men den var trevlig tiden den var hel.

brukar va ett täcken på att man kör för varmt.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Tips på bra non-stick stekpanna?
Används främst för ägg, bacon och kyckling.

Vill använda så lite olja/smör som möjligt.
Har redan redan en rostfri panna sedan tidigare som är bra. Men passar inte för ägg och bacon då jag inte vill ha extra olja i den maten.

Har gjort mig av med 2st Ikea 365+ på kort tid. Ojämn värme och teflonen blir dålig snabbt.
https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-stekpanna-10329898/

Jag köpte en fiskars lite dyrare teflon och den har hållit längre än de billigare ICA/IKEA-skiten.
https://www.clasohlson.com/se/Stekpanna-28-cm,-Fiskars-Hard-F...

Visa signatur

🧠i9-10900k @ 3,7GHz 📹3080Ti STRIX OC 12GB 📼Corsair Vengeance 64GB
📰MSI MEG z490 Unify 💽Samsung 970 EVO plus 500GB/1TB 📺Asus PG348Q 34"

Permalänk
Medlem
Skrivet av KirderfNossral:

Jag kan varmt rekommendera Satakes lättviktsgjutjärn; https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Bästa stekpannan jag har ägt, om man bortser från äkta gjutjärnspannor då.

Mm, den är faktiskt riktigt bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rouge of Darkness:

brukar va ett täcken på att man kör för varmt.

Mest troligtvis så

Permalänk
Medlem

kolla så dom är pfoa och pfos och ptfe fria

hittade en serie efter en snabb googling
https://www.lecreuset.se/sv_SE/toughened-non-stick/cap0039.ht...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dragonflame:

kolla så dom är pfoa och pfos och ptfe fria

hittade en serie efter en snabb googling
https://www.lecreuset.se/sv_SE/toughened-non-stick/cap0039.ht...

Ser bra ut men frågan är om den är 4 gånger bättre än Satake som länkats tidigare
Får ju 4st sånna för priset av denna

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Skrivet av ronz:

Lutar åt denna faktiskt. Ser helt klart bäst ut med tanke på pris, omdöme och egenskaper.
Hur upplever du den som non-sticky? vid tex ägg

Köpte nyligen två st Satake-pannor, en 28 och en 20cm. De är helt underbara. Går i princip inte att få nåt att fastna. Har lärt mig att vara lite lätt på gasen och inte ha för hög värme över lag för bästa resultat. Nu har jag alltid lite fett i ändå men det ser väldigt roligt ut när man steker tex ägg, det är nästan så att äggen ligger som olja på vatten och flyter i pannan 😄

För priset är de suveräna faktiskt.

(Man ska kunna tvätta i maskin men undviker det och handtvättar istället.)

Visa signatur

CPU: Ryzen 7800x3d | Mobo: Asus ROG Strix B650E-E Gaming | Kylare: Arctic Liquid Freezer III 420 PP | GPU: Sapphire RX 7900 XTX Nitro+ | RAM: 2x32GB G.Skill Trident Z5 Neo RGB 6000c32 | Lagring: Samsung 990 PRO 2TB + 2x Samsung PRO 990 4TB | PSU: EVGA Supernova 1200 P3 | Chassi: Phanteks Eclipse P500A | Skärm: Gigabyte M32UC 32" 4K | OS: Windows 11 PRO

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Därav skapande jag tråden för att fråga om bättre pannor för just detta ändamål. Oavsett om teflon är dåligt eller inte.

Keramisk beläggning har likvärdig non-stick-funktion som Teflon, men är fritt från PFAS så diskussionen många vill dra igång är onödig. Tåligheten kan variera lite och man kan inte använda de hur som helst, men det finns gott om ugnssäkra keramiska pannor.

Permalänk
Medlem

Gjutjärn går bort. För tungt. Rostfritt utan beläggning går bort. Allt fastnar och svårt att göra rent.
Teflon och o likn plastbeläggning går bort på pga giftighet. När man värmer en sådan panna luktar beläggningen för äckligt.
Så då återstår keramiska stekpannor men de slits så jag köper på Lidl för 129-149:- och slänger och köper nytt när det är dags.

Vill man satsa på riktigt bra och dyra pannor då är granitbeläggning bäst, hållbart och inte giftigt. Fiskars Hardface lär också vara bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Sorry, jag var kanske lite för hård!
Lite trött på svar bara som säger ”det här är dåligt” och länkar youtube videos. Speciellt när man frågade om något annat
Jag vet att teflon inte är bra.

Och som svar till er andra;
Vi steker såklart bacon före äggen. Så äggen kan stekas i fettet från bacon. Tillsätter aldrig något extra fett.
MEN, detta fungerar inte i de andra pannorna jag har, äggen fastnar ändå. Endast med teflonpanna funkar det.

Därav skapande jag tråden för att fråga om bättre pannor för just detta ändamål. Oavsett om teflon är dåligt eller inte.

Ja så kan det bli och folk kan börja prata om annat eller försöka ge dig andra förslag... liksom man får inte alltid det svaret man letade efter, men ibland något ännu bättre. Vissa vet inte att teflon är skadligt. Vissa vet inte hur man steker ägg i en rostfri stekpanna. Om man överväger detta så är väl det bästa att kolla upp hur man kan steka ägg i en rostfri stekpanna utan att det fastnar (finns massa videos på det, såklart) istället för att köpa något som potentiellt kan skada dig och din familj. För fett från bacon och smör är bara hälsosamt, beroende på kvalitén såklart... lycka till.

Permalänk
Medlem
Skrivet av coolwine:

Ja så kan det bli och folk kan börja prata om annat eller försöka ge dig andra förslag... liksom man får inte alltid det svaret man letade efter, men ibland något ännu bättre. Vissa vet inte att teflon är skadligt. Vissa vet inte hur man steker ägg i en rostfri stekpanna. Om man överväger detta så är väl det bästa att kolla upp hur man kan steka ägg i en rostfri stekpanna utan att det fastnar (finns massa videos på det, såklart) istället för att köpa något som potentiellt kan skada dig och din familj. För fett från bacon och smör är bara hälsosamt, beroende på kvalitén såklart... lycka till.

Satake pannan som det pratats om ett par gånger verkar dock vara det bästa av båda världar
Non-stick, bra omdömen, bra pris och fri från "PFOA, PFA & Phthalates"

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Satake pannan som det pratats om ett par gånger verkar dock vara det bästa av båda världar
Non-stick, bra omdömen, bra pris och fri från "PFOA, PFA & Phthalates"

Tack, ska kolla upp den!

Permalänk
Medlem

Bacon görs riktigt bra i Micro faktiskt, tro det eller ej
Blir knaperstekt och inget extra fett alls.

Lägg Bacon på pappersduk (toa/kök) och sedan ett lager papper ovanpå, 3 minuter i micro och viola Inget stänk eller rengöring är ännu en fördel.

Visa signatur

Official Necrophor Site
http://www.facebook.com/Necrophor
Swedish Black/Death Metal

Permalänk
Medlem
Skrivet av Necrophor:

Bacon görs riktigt bra i Micro faktiskt, tro det eller ej
Blir knaperstekt och inget extra fett alls.

Lägg Bacon på pappersduk (toa/kök) och sedan ett lager papper ovanpå, 3 minuter i micro och viola Inget stänk eller rengöring är ännu en fördel.

Jo jag vet! Det blir rätt ok.
Men frugan är kräsen när det gäller all mat. Går inte riktigt övertala där

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ragin Pig:

Tror jag har den här för tillfället (1år+) och en annan lite billigare från tefal, https://www.pricerunner.se/pl/1266-3293913/Kastruller-Stekpan...

Tycker båda är bra, innan hade jag en ikea panna som också var helt ok imo. Däremot så räknar jag med att alla teflon pannor är förbruknings varor där teflonet kommer lossna, funderar på att testa gjutjärn nästa gång.

Teflon släpper inte om det inte blir för varmt. Just Tefal som du nämner har den där pricken mitt i som skall ge en liten hint om när man har rätt temperatur.

Skrivet av Jimi84:

Finns väl inget gott i någon non-stick variant, precis som droger så ändrar man lite i kemiska formeln och fortsätter tillåta dessa gifter? Finns inte en enda levande människa som inte har teflon i blodet. Teflon hanterar ju varken höga temperaturer, skrapar lätt. Så allt typ av metall och scotch-brite är förbjudet. Slit och slängpannor.

Teflon (Polytetraflouretylen eller PTFE) är i sig inte giftigt. Det reagerar egentligen inte med någonting. Det som var problemet historiskt var PFOA, ett ämne som användes i produktionen av just teflonpannor. Det har inte använts på åtminstone 10 år. Själva teflonet är samma som det alltid har varit.

Igen - om teflonet släpper från en stekpanna så beror det på att den har blivit för varm - ganska mycket för varm. Om du har problem med att teflonpannor går sönder, köp en med en sån där prick som är en guide för att få rätt temperatur och dra ner plattan när stekpannan blivit tillräckligt varm.

Skrivet av Datanisse:

Sett att många skriver Non-stick när det gäller stekpannor. Finns det "stick" eller "sticky" stekpannor också?

En lite amerikansk grej. Teflon är ett varumärke för någon (DuPont, tror jag?) så för att vara generell använder man termen non-stick, för det går ju att köpa stekpannor med plast från någon annan tillverkare.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Avstängd

Scanpan har jag fått rekommenderad av många, har själv en Hackman (numera Fiskars) Hard Face bla bla bla "ingen teflon" som funkar helt ok. Den förra höll väl i fem år ungefär men började tappa beläggning så nu har vi en ny sedan i julas. Jag gillar gjutjärn men de är för tunga för tjejen och hon lagar vanligtvis maten på vardagarna så det är denna som får mest användning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Tips på bra non-stick stekpanna?
Används främst för ägg, bacon och kyckling.

Vill använda så lite olja/smör som möjligt.
Har redan redan en rostfri panna sedan tidigare som är bra. Men passar inte för ägg och bacon då jag inte vill ha extra olja i den maten.

Har gjort mig av med 2st Ikea 365+ på kort tid. Ojämn värme och teflonen blir dålig snabbt.
https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-stekpanna-10329898/

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Det här är bästa stekpannan vi haft någonsin, har haft två st Scanpan CTX som många talat så gott om och dom har varit sämre än andra billigare stekpannor vi haft.
(Jag kör aldrig stekpannor i dismaskin)

Dock är lättviktsgjutjärn kass till pannkakor, där kör jag med gammal hederlig Skeppshult gjutjärnspanna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cadtekniker:

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/sat...

Det här är bästa stekpannan vi haft någonsin, har haft två st Scanpan CTX som många talat så gott om och dom har varit sämre än andra billigare stekpannor vi haft.
(Jag kör aldrig stekpannor i dismaskin)

Dock är lättviktsgjutjärn kass till pannkakor, där kör jag med gammal hederlig Skeppshult gjutjärnspanna.

Aha! Ännu en som gillar denna Stekpanna.
Har kanske sagt det tidigare. Men det blir köp av denna vid lön

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

Teflon släpper inte om det inte blir för varmt. Just Tefal som du nämner har den där pricken mitt i som skall ge en liten hint om när man har rätt temperatur.

Jag kan erkänna att jag ofta antagligen kör på för hög värme.

Blev sugen på den där scanpan ctx som många verkar älska i tråden, det var en ceramisk panna som klarar hög värme, korrekt?

Visa signatur

| Ryzen 5800x | Asus prime x470 pro | Asus rtx 3080 tuf oc | Gskill 32gb 3,6ghz | aw3225qf |

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

Teflon släpper inte om det inte blir för varmt. Just Tefal som du nämner har den där pricken mitt i som skall ge en liten hint om när man har rätt temperatur.

Teflon (Polytetraflouretylen eller PTFE) är i sig inte giftigt. Det reagerar egentligen inte med någonting. Det som var problemet historiskt var PFOA, ett ämne som användes i produktionen av just teflonpannor. Det har inte använts på åtminstone 10 år. Själva teflonet är samma som det alltid har varit.

Igen - om teflonet släpper från en stekpanna så beror det på att den har blivit för varm - ganska mycket för varm. Om du har problem med att teflonpannor går sönder, köp en med en sån där prick som är en guide för att få rätt temperatur och dra ner plattan när stekpannan blivit tillräckligt varm.

En lite amerikansk grej. Teflon är ett varumärke för någon (DuPont, tror jag?) så för att vara generell använder man termen non-stick, för det går ju att köpa stekpannor med plast från någon annan tillverkare.

Jasså? Källa?

Vilken kemisk formel föredrar du i blodet? Hur många "F" är lagom?

eller kanske?

Oavsett vad, finns flera varianter.... inget av detta är naturligt, din kropp och naturen har ingen aning hur den skall bryta ner något av detta. --> https://en.wikipedia.org/wiki/GenX

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronz:

Ser bra ut men frågan är om den är 4 gånger bättre än Satake som länkats tidigare
Får ju 4st sånna för priset av denna

Ingen aning jag gjorde bara en snabb googling av teflonpannor... 😁

Sen vet jag inte hur bra dom är 🙄

Permalänk
Medlem

Kan också gå i god för Satake. Har haft en i ett och ett halvt år och ofta kört den i diskmaskinen. Är fortfarande toppen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimi84:

Jasså? Källa?

Vilken kemisk formel föredrar du i blodet? Hur många "F" är lagom?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Perfluorooctanoic_acid.png
eller kanske?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/FRD-903.svg
Oavsett vad, finns flera varianter.... inget av detta är naturligt, din kropp och naturen har ingen aning hur den skall bryta ner något av detta. --> https://en.wikipedia.org/wiki/GenX

Personligen tycker jag vi kan skippa denna diskussion. Tråden handlade om bra non stick pannor och inte om hur teflon är bra eller dåligt.
Och ännu mindre om hur många F man har i blodet.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Jimi84:

Jasså? Källa?

Vilken kemisk formel föredrar du i blodet? Hur många "F" är lagom?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Perfluorooctanoic_acid.png
eller kanske?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/FRD-903.svg
Oavsett vad, finns flera varianter.... inget av detta är naturligt, din kropp och naturen har ingen aning hur den skall bryta ner något av detta. --> https://en.wikipedia.org/wiki/GenX

Natrium är farligt, har du sett hur det reagerar om man sätter det i vatten? (Människokroppen består av 60% vatten!)

Klor, är en gas i sin naturliga form att andas in det är garanterat inte särskilt hälsosamt.

Natriumklorid måste därför vara superfarligt, eller hur? Na-Cl. Hur många Na och hur många Cl vill du ha i blodet?

Räcker med att titta på förpackningen, såna där raffinerade industriprodukter är ju jättefarliga.

Nej, tacka vet jag att gå ut i skogen och plocka lite 100% naturlig svamp istället!

(Min poäng, är att räkna antalet F i en organisk förening, eller i allmänhet prata om "naturliga" eller "onatlurliga" saker är en väldigt banal analys som inte säger någonting alls om något.)