Hade vi haft kvar våra kärnkraftverk så hade vi kunnat frikoppla oss från Europa.
Det hade vi inte för det har inget med saken att göra.
Som Fortum skriver på sin hemsida, så hade vi kunnat peka långfingret mot elpriserna på kontinenten.du tycks tro att det ändå inte är någon skillnad på baskraft och slumpkraft. Nu när vi tappar R4 så är det läskigt på riktigt. Men alla annan baskraft är välkommen . För du kan räkna begränsad överföring från norr till söder.
Vi har kraft så det räcker, även utan R4 fram till årsskiftet. Att priserna "på kontinenten" är vad som dragit upp våra priser är det klarlagt.
Kärnkraftverken har planerade revisioner, medan vindkraft så kan du inte ens med säkerhet hur mycket det kommer produceras. Är det 1% eller 50%, 13 januari.
Planerat underhåll, som ska ta några veckor men som inte sällan blir några månader. Eller smärre incidenter som innebär produktionsstopp i veckor. För vindkraft så kan man inte veta vad som kommer att produceras ett visst datum, däremot med ganska hög säkerhet hur mycket man kommer att producera nästa månad och med väldigt hög säkerhet nästa dag. Men för en vecka sedan så var man ju rätt säker på att R4 skulle producera runt 1 GW stadigt denna vinter, så hur planerbart var det då?
Alla är ju medvetna om att vindkraftens produktion varierar, det har man tagit höjd för då det är självklart, men många verkar inte vara medvetna om att kärnkraften inte heller levererar konstant och säkert.
Tittar man på kärnkraftverkens trackrecord så producerar det iaf mer än 50% av tiden över en väldig lång tidsperiod. Våra kraftverk är gamla och man borde bygga redan för 10 års sen. Eller 15 år sen. Då kunde argumentet ”det tar ju 15 år innan det blir klart”.
Ja, hade man börjat bygga de för femton år sedan så hade vi varit i ett annat läge idag absolut. Dagens elpriser hade inte förändrats nämnvärt förstås, de beror ju inte på någon underkapacitet här eller liknande, men vi hade ju varit mer vana vid höga priser efter att ha finansierat dessa kärnkraftsbyggen. Det kanske också hade inneburit att folk investerat mer i att minska sin elanvändning, byggt bergvärme eller isolerat exempelvis, och kanske även på en högre nivå så att kraven på nybyggnation hade varit hårdare när det gäller energieffektivitet och så.