Styra möjligheten att spela på datorn.

Permalänk
Medlem

Styra möjligheten att spela på datorn.

Skulle vilja hitta en enkel lösning för att kunna styra mina barns tid att kunna spela på sina datorer. De har trådat nätverk. Internet, fiber kommer från Telia. Tex skulle jag vilja ta bort möjligheten att spela på natten och vissa timmar på dagen. Vilka lösningar skulle ni rekommendera?

Permalänk
Medlem

Rent generellt tänker jag bara på att du ska prata med ungarna? Funkar ej det så får det väl finnas konsekvenser när de ej lyssnar.

Men annars kan du ju spöka med deras datorer via routern.

Permalänk
Medlem
Skrivet av museo12:

Skulle vilja hitta en enkel lösning för att kunna styra mina barns tid att kunna spela på sina datorer. De har trådat nätverk. Internet, fiber kommer från Telia. Tex skulle jag vilja ta bort möjligheten att spela på natten och vissa timmar på dagen. Vilka lösningar skulle ni rekommendera?

Nu är jag inte i samma situation som dig då dottern endast är 4 år gammal och inte spelar något på dator ännu, så jag styr all skärmtid via Google Family Link för surfplattan och Nintendo Parental Control för Nintendo Switchen. Men jag har kikat lite på Microsoft Family Safety-appen då denna sägs kunna hantera skärmtid både på barnens datorer (inbyggt i Windows 10/11), telefoner och surfplattor och hanteras då med föräldra-appen på era telefoner. Det går förstås även att styra Xbox-åtkomst med den lösningen då det är i Microsofts eko-system.

https://support.microsoft.com/sv-se/account-billing/komma-ig%...

När det kommer till att begränsa internet-trafik vilket oftast fungerar tillräckligt effektivt då barn oftast vill spela spel online numera, till skillnad mot en annan som växte upp med att spela allt offline då internet fortfarande var en fluga. För det krävs oftast en lite mer avancerad router såsom Ubuiquiti:s Amplifi (HD) som har en väldigt simpel mobilapp för att styra detta, eller exempelvis Synology:s routrar som också har relativt enkel administration av internet-styrning för barnens enheter. Här kommer tyvärr en liten komplicerande faktor in då de flesta mobila enheter numera slumpar MAC-adress på nätverkskortet för att försöka maskera enhetens identitet vilket försvårar styrning av internet till mobila enheter då de får nya IP-adresser hela tiden på grund av de ändrade MAC-adresserna. Där går förstås att i stället tillämpa vitlistning av MAC-adresser om man ska hårdra det hela.

Annars är det som Bobiri säger, att bästa metoden är att samtala med barnen. Men när detta inte hjälper så kan det förstås behövas ett förtydligande av vad som händer om de inte respekterar de uppsatta reglerna, i form av någon form av inskränkning i deras spelande. Resan är ju lite knölig eftersom den riktiga förståelsen av konceptet orsak och verkan infinner sig där runt 20-25 års åldern.

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se

Permalänk
Medlem

*bort*
Vad kör du för router? Annars kan du ju mecka ihop något script som stänger av datorn om den startas inom vissa tider... kanske.

Permalänk
Medlem

Går att sätta tider när / hur länge man får vara inloggad.

Men när det gäller begränsningar är det även bra om man har morötter att kontra med. Om man bara kommer med förbud och inskränkningar så blir man den där föräldern som bara ställer till det.

En bra grej är såklart att ha ett begränsat antal dagar / timmar man får använda datorn. Men man kan även ha som en bonus att man ibland kan få en extra datortimme, om man gör något riktigt bra. Kan så klart vara olika saker, gärna om man gör saker med fysisk rörelse, för att kompensera stillasittandet framför datorn.

Hjälper man till / Gör något bra oförutsett hemma?
Lyckas man med något bra i skolan? Får alla rätt på ett prov exempelvis.
Hjälper man en släkting / granne med något?

Hur mycket fysisk träning har man? En timme sport / musik kan vara värd en datortimme.

Kan vara många saker som påverkar åt båda hållen, men tror det är viktigt att hitta en balans, så man inte överdriver.
Men har man lite flexibilitet så kan ens barn ta egna initiativ till att göra sig förtjänta av datortimmarna.
Här kan exempelvis en granne eller släkting, som vet om det, be om hjälp och sedan "betala" för hjälpen genom att berätta för er.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk

I de flesta routrar brukar finnas barnlås där du kan blacklista mac adresser mellan olika tider.

Så vet de inte hur man spoofar mac adresser på sin dator så är det iaf en lösning på ditt problem.

Dock kommer det slå ut nätåtkomst genom routern helt på de blacklistade enheterna. Så inte äns surfande kommer fungera mellan inställda tider.

Och det kommer fortfarande tillåta offline spel.

Ett annat alternativ är ju att låsa möjligheterna att nå t.ex. steams, epic games, blizzards osv servrar vid inställda tider så de inte kan koppla upp mot dem och köra dem launchern i onlineläge och där med slå ut allt som kräver dessa för att äns kunna ansluta och ev starta spelet.

Går ju dock gå runt om de använder vpn.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Gör en egen inloggning till dom på datorn med deras riktiga ålder och använd Family Safety appen!!!!

Funker extremt bra, du kan begränsa vilka tider dom ens kan starta datorn och hur många timmar per dag dom får sitta, går även att ställa in olika tider olika veckodagar.

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Rekordmedlem

Finns olika sätt att styra sånt, win föräldrakontoll är ett och här är ett annat (gratis) som ger andra inställningar på samma tema.
https://romacocanada.ca/timeout/

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Jacob Fanboy
Skrivet av norrby89:

Gör en egen inloggning till dom på datorn med deras riktiga ålder och använd Family Safety appen!!!!

+1 för Norrby89 förslag, använd Microsoft Family Safety

Permalänk
Medlem

Vi har skapat konton som barnen loggar in på, och så styr vi tiden via Microsoft Family Safety. Det rullar både på scheman och standard skärmtid per dag. Vi har motsvarande grej med Google och Family Link för surfplattorna också.

Sen kan barnen komma och be oss föräldrar om extra tid vilket de ofta får, men det blir ju en konstruktiv diskussion om vad de skulle vilja göra med skärmtiden och vi kan passa på att föreslå någon annan aktivitet istället.

Det är fint att datorn bara låser ner automatiskt när tiden är slut, upplägget är lätt att förstå och det blir en tydlig brytpunkt för barnen att börja hitta på något annat utan tjafs om att de "ska bara" göra en sak till på datorn.

Att prata med barnen om belöningar och konsekvenser gör man som barnförälder precis hela tiden ändå om tusen andra saker i vardagen.