Mac Mini minnes-priser, RAM-minne 8 vs 16 GB, SSD 256 vs 512GB

Permalänk

Mac Mini minnes-priser, RAM-minne 8 vs 16 GB, SSD 256 vs 512GB

Kollade på Mac Mini. Tycker deras priser på minne och SSD verkar vansinniga! +8GB RAM kostar 2500kr extra och +256GB SSD kostar också 2500kr extra! (Mini med 8/256 kostar 8495kr och 16/512 kostar 13495kr). RAM-minnet går inte uppgradera själv förstås. För SSD så går det ju bra att ha en extra extern drive. Så frågan är om man klarar sig med 8GB för videoredigering (1080 i dagsläget men 4k i framtiden) eller om 16GB ger stora förbättringar (eller ännu mer). Har oftast inte bråttom att få klart redigeringen iof. Är det andra applikationer där man vinner mycket på att ha större RAM-minne än 8GB? Edit: Hur ser det ut med framtida AI-applikationer som körs lokalt, kommer de kräva mycket RAM-minne?

PS. Mac Mini kommer enligt rykten att uppgraderas med M3-processorn i Mars, så det kan vara värt att vänta på den.

Permalänk

Om du ska redigera videos och vill lägga på lite effekter så skulle jag nog rekommendera att gå upp till 16 GB.
Det går säkert att klippa hjälpligt med 8 GB men du kan stöta på problem där minnet tar slut vid redigering i 4K, effekter och programmen lanserar nya funktioner till och från som kan kräva lite mer i framtiden.
Då det är tråkigt att sitta med 8 GB om de släpper Davinci Resolve med minimum krav på 16 GB ram exempelvis.

Du kan redigera från externa diskar, det har jag gjort lite till o från på mina Macbooks.

Apple har sjuka överpriser för att uppgradera ram minnet, de borde kunna starta på 16 GB idag. Har för mig min Macbook Pro från 2014 hade 16 GB.

Visa signatur

7950X, X670E Hero, 64 GB 5200MHz
Macbook Pro M3 Max, 64 GB

Permalänk
Medlem

Se till att ha minst 16GB RAM. Det är året 2023 fortfarande och inte 2013
Apple har alltid sett till att ha höga priser på ram och disk för uppgraderingar tyvärr, men du investerar ju för framtida år. Datorn får ju en klart längre livslängd med mer ram.

Som svar på frågan om framtida Machine Learning-modeller som du kör själv kör och tränar om det var det du menade med AI. De kräver redan idag en hel del vram. Se till att ha iaf minst 16 då men jag med 32GB på min Mac Studio suktar efter att byta upp mig till iaf 64 eller mer för att inte bli allt för begränsad av hur mycket ledigt utrymme jag har. Men man klarar sig rätt bra på mindre modeller också men man behöver iaf få plats med webbläsaren i RAM också.

Men tänker du på accelerera funktioner inbyggd i program kan man bara spekulera om det kommer dra ram eller inte.

Permalänk

Bit i det sura äpplet och satsa på 16 GB. Jag videoredigerar med 4K och skulle inte vilja ha 8 GB. Vid ett tillfälle har interminnet tagit slut och jag har just 16 GB.

Apple släpper datum väldigt sent så det ska tas med en nypa salt men givetvis kommer M3 till Mac Mini och Mac Studio med. Kan inte tänka mig annat. De gör små kontinuerliga förbättringar och de som har råd, kommer uppgradera för att vissa vill ha det senaste.

Du kommer dock långt på M1, M2 Pro med skulle jag tro.

Visa signatur

Citera mig - annars kan svar utebli i trådar jag inte själv skapat.

Permalänk
Medlem

Jag hade satsat på 16/512. Om du funderar på en Mac Mini M2 med den konfigurationen så kan det vara bättre att köpa en Mac Mini M2 Pro istället.

Permalänk
Medlem

Jag hade gått på 16/256 och kompletterat med en hub liknande denna för mer lagring samt kortläsare. https://minisopuru.com/en-se/products/201a

Permalänk

Hade inte någon macbook med 256GB bara en minnesmodul och gjorde den hälften så snabb.
Så jag röstar på 16GB ram 500GB ssd.
Detta borde vara grundkonfiguration på alla lite dyrare datorer idag, men det räcker kolla runt och se att det inte är detta för något märke.

Permalänk
Sötast

Känns som att jag rensar disken varannan månad, då har jag ändå en nas jag arbetar ifrån, sparar filmer på etc etc samt en windows pc för gaming!

Hade icke vågat 256GB för fem öre.
(OK fine, det finns wow installerat just nu på runt 100GB som skall bort, men tänk så snävt det hade varit på en 256GB modell då...)

Jag testade en bas M1 med 8GB ram och den swappade KONSTANT.
Nu kör jag M1 Pro med 16GB och den .... SWAPPAR KONSTANT!

Det märks definitivt inte på prestandan, den är blixtsnabb (mest troligt pga den använder ram väldigt effektivt?) men jag hade icke chansat på en 8GB inte en chans.

Om jag hade varit tvungen att välja bara en av två så hade det varit 16/256 jag hade fått köra på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hade inte någon macbook med 256GB bara en minnesmodul och gjorde den hälften så snabb.

Du tänker nog på vad som skedde med SSD kretsarna när de lanserade M2 chippen. På M1 var det som regel så att vid 256GB konfigurationen så satt där två stycken 128GB kretsar som i princip satt i ett RAID 0 vilket gav en snabbare skrivhastighet. När de lanserade M2 så satt där istället en ensam 256GB krets. Detta gjorde att skrivhastigheten sjönk ganska dramatiskt. Personligen känner jag att det var en mindre sak att bli upprörd över. Hastigheten var god nog och behövds mer behövde man troligtvis även mer totalt utrymme med och köpte man en större så återställdes hastigheten. Men den blev långsammare vid bas konfigen, det är helt klart.

Jag hade aldrig köpt en ny Mac utan minst 16 GB ram, lagrindsutrymmet bryr jag mig mindre om. Iom att det inte går ändra i framtiden är nyköp av dator den enda möjliga lösningen om man märker att man behövde haft mer ram. 8GB verkar fungera men bara knappt idag. 16GB borde framtidssäkra den för lång tid iaf för det jag gör med en dator.