DAC 7 / Plattformsekonomi, börjar gälla 1 januari 2023

Permalänk
Medlem

DAC 7 / Plattformsekonomi, börjar gälla 1 januari 2023

Ny regler som börjar gälla från årsskiftet:
https://skatteverket.se/omoss/digitalasamarbeten/utvecklingav...

Detta innebär i korthet att en plattformsägare (Blocket, Tradera, Ebay m.m.) kommer att behöva rapportera till Skatteverket efter den 1 januari 2024, hur mycket en person har sålt mellan 1 januari 2023 - 31 december 2023.

Skatteverket skriver:
"Försäljning av varor omfattar alla materiella tillgångar; såväl begagnade som nya varor. Immateriella tillgångar, till exempel rättigheter, omfattas alltså inte.

En säljare är undantagen från rapportering om plattformsoperatören har förmedlat försäljning vid färre än 30 tillfällen samtidigt som den totala ersättningen till säljaren inte överstiger motsvarande 2 000 euro under den rapporteringspliktiga perioden. I beloppet ingår inte exempelvis mervärdesskatt."

Så har man sålt 30 gånger eller mer, samt för 2000 euro kommer plattformsägaren att behöva rapportera detta till Skatteverket.

Min första tanke är att hur kommer Skatteverket att använda denna information (övervakningssamhälle). Tänker på scalpers som säljer dyra grafikkort, PS5 m.m. på Blocket och Tradera. Kommer denna försäljning att upphöra nu?
Kommer detta också gälla allt som säljs på Sweclockers marknad?

Vad tänker ni andra om detta?

Visa signatur

Ryzen 5950X | Asus 4080 Super TUF | LG C2 42

Permalänk
Medlem

Det är väl inget konstigt i sig med tanke på hur det ser ut idag där många använder dessa sajter för att i princip bedriva en verksamhet. Redan idag så ska du ju skatta för vinster du gör över ett visst belopp även för "privata saker".

Men i praktiken, hur många gör vinst på att sälja begagnade saker? Det är ju sällan man får mer för soffan eller gräsklipparen när man säljer den efter 5år.

Det här är ju riktat mot dem som säljer i avsikt att gå med vinst och bedriver det som företag. Alla vi andra betalar skatt på vår inkomst så då är de väl rimligt att dessa personer också gör det?

Permalänk
Medlem

Blocket har ju traditionellt använts för att sälja bilar, där är 2000 euro ingenting i sammanhanget. Vad jag kan förstå från länken ovan handlar det om "kundkännedom" som bankerna har kört med några år nu vilket i sin tur är kopplat till att bekämpa penningtvätt. Givetvis kan det användas till att stänga av oönskade kunder/användare som inte bryter mot reglerna vilket bankerna också gör med hänvisning till bristande kundkännedom.

Visa signatur

RIP 780

Permalänk
Medlem

Blocket och köp/sälj här på SweC ser inte ut att omfattas om jag läser detta rätt.
Det ser ut som om det handlar om sajter där man som säljare har en "store front", och transaktionerna sköts helt eller delvis genom den.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Inaktiv

Blocket skriver att det gäller där om man använder deras betaltjänst:

https://blocket.zendesk.com/hc/sv/articles/6625642415644-Ny-l...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon138754:

Blocket skriver att det gäller där om man använder deras betaltjänst:

https://blocket.zendesk.com/hc/sv/articles/6625642415644-Ny-l...

Jag tänker på Tradera där man per automatik är tvingad att använda deras betaltjänster, så gäller denna lag tradera till 100%, finns med andra ord inga undanflykter eller genvägar, eftersom majoriteten av köparna betalar via tradera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av b-fire:

(övervakningssamhälle)

För att beskatta dig?

Men deras gräns går inte så lågt eller viss fall så högt, de pratar om vinst på 50 000 kr om du säljer dina privata grejer någon enstaka gång. Räknas som hobby eller näringsverksamhet om det är regelbundet. Räknas det som hobby behöver du sälja en hel del för att behöva registrera dig för och betala moms, Skatteverket brukar nämna 80 000 kr i försäljning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av b-fire:

Kommer denna försäljning att upphöra nu?

Sätt upp Scalping AB för 25 000 kr i aktiekapital. Köp ett grafikkort för 10 000 kr inkl moms, sälj för 10 500 kr inkl moms så får du behålla 400 kr och betala 100 kr i moms.

Dess 400 kr ska givetvis beskattas sedan när det väl blir lön, utdelning o.s.v. men jag ser inte några hinder för fenomenet.

Permalänk
Medlem

Hur blir detta gällande Tradera och Ebay? Jag tänker främst om dom "räknar tillsammans" eftersom tradera verkar vara en del av ebay.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Morax:

Hur blir detta gällande Tradera och Ebay? Jag tänker främst om dom "räknar tillsammans" eftersom tradera verkar vara en del av ebay.

Sedan 2021 är Tradera fristående och inte en del av Ebay eller Paypal som varit tidigare ägare.

Visa signatur

Primär maskin: iPad Pro 12,9tum 2022 med Magic Keyboard.
Sekundär maskin: Ryzen 9 5950x, Radeon 7900 XTX, 32GB RAM ECC, monitor: OLED42C24LA
3st NUC 9 Pro Kit - NUC9VXQNX Ubuntu server för diverse.
PSN ID:iller Xbox live:illerG Wii U:illerG Switch:iller

Permalänk
Medlem

Hittade denna tråd och är lite nyfiken på hur det kommer bli för mig som Traderasäljare.

Jag har nyligen upptäckt börsen och håller därför på att sälja av de flesta gamla Lego-set och samlarprylar. En del nytt och en del begagnat, men allt inköpt för eget bruk utan någon tanke att tjäna pengar - vilket jag inte heller har gjort. Det är hyfsade summor under ett år då det är en del sällsynta pryttlar, men jag har bokfört allt och inte gjort någon vinst - utan istället en förlust på 8000 efter Traderas avgifter (minus 2000 brutto).

Nu har Tradera meddelat att de skickat in underlag för beskattning. Kommer det då synas som extra inkomst så jag får kvarskatt på 30% av det automagiskt? Och så får jag fylla i en hobbyverksamhet-blankett där jag sätter in inköp- vs försäljningsbelopp?

Jag tycker att Skatteverket är lite oklara på den här punkten; dels säger de att man inte behöver deklarera om man gått med förlust, men sedan att man ska deklarera oavsett om man säljer "regelbundet". Vad innebär regelbundet? Hur långt är ett snöre? Aningen godtyckligt.

Tack för input.