Entropin i lösenord vid teckenupprepning

Permalänk

Entropin i lösenord vid teckenupprepning

Tjo! När det kom på tal om starka vs svaga lösenord för ett tag sedan så läste jag någonstans om att ett starkt lösenord bör ej upprepa samma tecken vid skapande. Så om du har "a8!lO_1v-åPaZ/2bUö" så har vi alltså upprepat "a" här en gång och bör hellre byta ut det mot något annat ej använt tecken ännu.

Men då tänker jag så här: Det betyder att om du provar ett tecken ur ett spann (t.ex. ASCI) vid en position i lösenordet så vet du att du kan skippa kolla för det samma tecken på alla övriga positioner i lösenordet för du vet att personen följt rådet om ingen teckenupprepning vid lösenordsskapande. Om du däremot vet att tecken kan upprepas vid sällsynta fall så kan du inte skippa att alltid kontrollera fler möjligheter. T.ex. prövar du nog inte "aaaaaaaaaa" men du kan inte utesluta nu att lösenordet ovan kan innehålla två "a" och inte bara ett "a".

Jämförelsevis är det som att gissa vilket kort du drar ur en kortlek och vid varje dragning så stoppar du ej tillbaka kortet vilket då minskar antalet kort du behöver gissa på vid nästa dragning. Först 1/52, sen 1/51, och så vidare. Så, är det något jag har missat här med entropin i lösenord kring varför man ej ska använda - om än extremt sällsynt - teckenupprepning vid lösenordsskapande? Eller är rådet i beaktandet av hur bruteforce-algoritmerna vanligen arbetar?

Mvh,
WKL.

Visa signatur

"Den säkraste koden är den som aldrig skrivs"

Permalänk
Medlem

Fast när du bara har en hash att jämföra mot så har du ingen aning om att du har "delvis rätt".

7669442fa49b06e094edfae57d741f8f7c9cc8a04183337bf741e9137d96218b

6de3dbc938876a0a1c7a761c515812dde95388f32702f7fe65c75f0a6e39f07f

Ena hashen har är ett lösenord som har upprepade tecken, det andra inte. Kan du se vilket det är?

EDIT: eller jaha, nu förstår jag vad du menar, det finns ingen vits att testa exempelvis "aaa" utan man går direkt till "abc". Absolut, bäst att inte säga till hackaren att du har den strategin då

Permalänk
Medlem

Entropin är endast beroende av mängden tillåtna tecken och längden på lösenordet. Återupprepning av tecken gör det dock enklare att gissa genom brute force. Det handlar alltså om när samma tecken används i följd och inte att det förekommer mer än en gång i hela lösenordet.

Som jag förstår det åtminstone.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700X 3.8 GHz 20MB | ASUS PRIME X370-PRO | MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8GB | G.Skill 16GB DDR4 3200 MHz CL14 Flare X | Corsair RM650x 650W

Permalänk
Medlem

Jag tror knäckfrågan här är att skilja på "vad som är enklast att hacka" och "huruvida aa eller ab har högst entropi om varje tecken är oberoende och likafördelade variabler".

Om vi genererar en sträng från en "sträng-genererare" som vi vet är helt slumpmässig är alla strängar som kommer ur den "lika random".

Om vi ska gissa på lösenord vet vi -- pga hur människor fungerar -- att password och dess varianter (som paaassword och p4$$w0rd) kommer vara mer troliga än enrandomsträng. Därför "får vi ut mindre information" av att veta att det finns flera a på rad.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem

I ditt exempel är det ju ett lösen sannolikt skapat maskinellt utan någon ökad sannolikhet för upprepade bokstäver. Så det påverkar inte slumpmässigheten negativt.

Sen kan ju brute-force program möjligen anta att bokstäver upprepas oftare, men jag har svårt att se någon nytta av det när man ska knäcka långa komplexa lösenord, för de är nog ofta genererade maskinellt.

Jag tror du överanalyserar ett rätt meningslöst råd som på sin höjd stämmer i mycket specifikt sammanhang, t ex korta lösenord som man ändå inte ska ha.