Rekordtunn Ipad Pro får M4-krets

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Tysta är dom, i alla fall de 6-7 olika iPads som jag har haft. De är passivt kylda.


Jo men nu tänkte jag kanske mer datorerna som är tänkt att klara tunga grejer.

Hade läst fel och tänkte att nyheten handlade om Laptops.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Korpisavu:

En Ipad har andra användningsområden än foto och videoredigering också, inte minst inom industrin.

Har en Ipad Air med A14 kretsen, d.v.s. versionen innan M1 kom till Ipad Air. Har rätt många Apple-prylar, men måste säga att Ipad:en är den jag har svårast att riktigt känna "detta är vad denna är bäst på"...

Det jag använt den mest till är nog att spela på. Finns rätt många bra spel på mobil, men tycker de ofta är lite väl plottriga på mobilen medan de fungerar långt bättre på Ipad.

Läst lite böcker på den också, men tycker datorböcker och liknande egentligen fungerar bättre att läsa direkt på datorn.

Vad använder ni Ipad till?

Skrivet av Banka:

Det intressanta är hur A17 Pro i iPhone 15, som mer eller mindre är samma arkitektur/design som M3, har dubbla mängden TOPS än M3 Pro och M3 Max. Nog för att "AI" till stora delar nyttjas på lokala mobila enheter, men att dels segmentera M3-serien på det sättet och samtidigt inte låta både Mac och iPhone nyttja samma beräkningskapacitet för deras NPU är intressant när Apple idag har en skalbarhet där alla deras enheter från samma generation delar på snarlika förmågor.

Undrar om det finns en djupare tanke här, eller om det kanske mer handlar om någon form av kostnadsminimering.

NPU-delen är betydligt viktigare på mobiler och Ipads då de har sämre möjligheter att kyla kretsarna än laptops. Vidare används mobiler/ipads långt mer på ett sätt där man kommer använda färdigtränade AI-nätverk, så de behöver egentligen bara bra inferens-prestanda.

MacBook Pro är en väldigt populär plattform för AI-utveckling då Apple sett till att de viktiga ramverken har väldigt bra stöd för "apple-silicon. Men av någon anledning är stödet för deras NPU rätt begränsad, PyTorch/Tensorflow har väldigt bra stöd via MPS, MPS stödjer CPU och GPU men inte NPU.

Tror det bara är CoreML som gör det möjligt att använda NPUn (det som heter ANE, Apple Network Engine). Har inte själv använt CoreML, men får känslan att det är just tänkt att ta modeller man tränat med PyTorch, Tensorflow etc och sedan paketera modellen så den fungerar med CoreML, där kan man då välja att använda CPU, GPU, eller NPU/ANE.

Någon som har koll? Finns det andra sätt att använda ANE?

Skrivet av r80x:

Aldrig riktigt fattat detta med lövtunna laptops. Är ju mycket bättre om de får så pass mycket kylning att de kan prestera på topp och vara tystare. Min laptop är hyffsat nätt, inte som dessa, dock tillräckligt men jag hade mycket hellre lagt på 5mm för att kunna beefa upp kylningen.

Nu har jag verkligen inte koll på M chipet så har ingen aning om värmeutveckling och ljudnivå. De kanske presterar guld ändå och är knäpptysta

GPU-delen i M3 Max är rätt kompetent, ett spel som GRID-legends går att köra i mellan 60-120 FPS i 3456x2242, d.v.s. full upplösning på MBP 16". Detta är vad datorn drar då

CPU Power: 13187 mW GPU Power: 30880 mW ANE Power: 0 mW Combined Power (CPU + GPU + ANE): 44067 mW

Kör man träning av AI-modeller i Pytorch går det att pressa upp GPUn till ~35 W som mest. CPU-delen drar runt 30 W om alla kärnor är maxade.

Krävs helt klart en fläkt, men är fullt möjligt att hantera. Redan Intels/AMDs "H-modeller" peakar ju på >100 W enligt notebook-check, så Apple ligger på en helt annan nivå. H-modellerna är fortfarande designade för "thin-and-light" även om det typiskt handlar om tunna datorer som går att spela på.

Absolutprestandan i M3 Max CPUn är i nivå med 14900K/7950X i många fall, x86_64 laptop CPUer är en bra bit efter. Så M4 kretsen man nu sätter i en fläktlös och väldigt tunn Ipad kommer vara snabbare än alla nu existerande x86-laptops i single-thread och få lär matcha den i multi-thread (gissar att den får ~15000 poäng i GB6 MT, det är ~50 % högre än M2 och lär vara MT där man kommer nära några 50 %, mycket p.g.a. 2 extra E-cores då de är hyfsat kompetenta).

Men än idag är ST långt viktigare än MT för normalanvändaren, rätt coolt att Apple har mobiler som spöar nästan alla bärbara Intel/AMD datorer sett till ST-prestanda!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Märkligt att de fokuserar på hur tunna dessa är då jag misstänker att det påverkar prestandan negativt. Känns ju mer rimligt att Air modellerna (laptop och platta) kör helt passivt kylda och tunna och sedan förlorar prestanda vid belastning medans Pro modellerna har mer kapabel kylning för att verkligen få nytta av all kräm i kretsen. Inte för att en fläkt i en surfplatta är rätt men en tjockare platta är ju mer massa att absorbera och stråla värme med.

Visa signatur

Speldator - X570 | 5900X | 32GB 3600 CL16 | 4090 | 2TB 980 Pro | Win 11 Pro
Server - 3700X | 32GB | 7x5TB RAID-Z2 | TrueNAS

Permalänk
Medlem
Skrivet av test0r:

Inte för att en fläkt i en surfplatta är rätt men en tjockare platta är ju mer massa att absorbera och stråla värme med.

Därför apple satsar på att göra cpu:er som strålar mindre värme, gör även under för saker som batteritid.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ett bra kommandoskal och förmågan att behålla en ssh-session igång efter att skärmen släckts hade varit pro nog för mig. 😑

Håller helt klart med. Finns terminaler och SSH-klienter till iPadOS och iOS som behåller sessionen genom att aktivera platstjänster men det försämrar batteritiden en hel del…

Permalänk
Medlem

Tänkte precis säga till frugan att nu jävlar ryker jag på en padda för första gången och kollade butiken. Jo tjena. 27 hövdingar.

Visa signatur

14900KF--Apex Encore--RTX 4090--G.Skill 2x24GB DDR5-8000--Dynamic Evo XL
12900K--RTX 2080Ti--Gigabyte Z690 Aorus Master--4X16GB DDR5 6000
Ljud: Lewitt Connect 6--Shure SM7B
Skärmar: Neo G8 4K 240hz--Huawei 3440x1440 165hz

Permalänk
Medlem

Meh iPad Pro er min daily driver med magic keyboard men svenska kronan verkar inte tycka man ska uppgradera i år ..

Permalänk

Varför ska man plöja ner pengar i en Ipad Pro för över 20 000 kr när den bara för stöd i sex år? Kanske sju?

Skrivet av Yoshman:

Lär klarna nästa vecka när det börjar dyka upp tester/benchmarks på Ipad Pro med M4, men verkar som denna krets i stort sett är M3 med bättre perf/W, en betydligt kraftigare NPU och två extra E-cores.

Givet att NPUn ligger på 38 TOPS, gissar att Apple inte ville vänta till WWDC att lansera denna då mycket pekar på att Qualcomms Snapdragon X Elite kommer lanseras väldigt snart och dess NPU klår M4ans med sina 45 TOPS.

Nu kunde Apple, utan att på något sätt tulla på sannningen, säga att denna krets har en långt kraftigare NPU än någon annan PC.

AMD/Intel ligger i spannet 10-16 TOPS för NPU och <35 TOPS även om man tar med iGPU. M3 Pro och Max har långt högre TOPS om man räknar in iGPU, men är klart sämre perf/W att göra detta med GPU än NPU och deras NPU ligger på "bara" 18 TOPS.

4x bättre perf/W mot andra "thin-and-light PC" PC är nog inte heller svammel. Gäller självklart inte alla lägen utan är mer en "upp till", men redan innan låg detta typiskt på 3x bättre perf/W så M4 behöver inte ha så mycket bättre perf/W för att nå dit i praktiken.

Ja tills AMD släpper Zen 5 med 70 TOPS efter sommaren. Gissar att de räknat med det inbyggda iGPUt då.

Skrivet av Yoshman:

Men än idag är ST långt viktigare än MT för normalanvändaren, rätt coolt att Apple har mobiler som spöar nästan alla bärbara Intel/AMD datorer sett till ST-prestanda!

Dock tragiskt att Apple ej kan stöda sina datorer mer än 6-7 år.

Permalänk

iPadOS är ju ett skämt, och faktumet att de fortsätter stoppa in nyare och snabbare processorer varje år och kallar det för ny iPad är ju bara fånigt. Denna gång skulle det ju vara den "stora uppgraderingen" efter 6 år av iPad Pro som sett identiska ut (och även presterat identiskt för 90% av användare).

Utöver den nya skärmen ser jag verkligen inte något intressant med dessa överhuvudtaget, de ser fortfarande mer eller mindre identiska ut om än lite tunnare (vilket inte är någon fördel då de redan var väldigt tunna). "Vi gör om Magic Keyboard och lägger in funktionsraden alla klagade på i förra modellen, sedan säger vi att vi skapat ett helt nytt Magic Keyboard för alla våra "Pro användare" och säljer det för 5000kr".

Jag gillar iPads och har länge vart ett stort fan av dem, men vad Apple gör och har gjort med dem senaste året är så sjukt undermåligt. Mjukvaran är bara alldeles för begränsande. De fortsätter prata om M1, M2 och nu M4 och hur de är mer kraftfulla och energisnåla än motsvarande konkurrerande Windows laptops, men trots detta sitter vi fortfarande med vad som motsvarar en gigantisk mobiltelefon sett till funktionalitet.

Permalänk
Medlem

Mest handlade det dock om Ipad Pro, som presenterades som ”den tunnaste Apple-produkten någonsin”...

Apples putsduk!?

Visa signatur

Laptop: Dell Latitude E7270 | 12,5" FHD IPS | i5-6300U | 16GB RAM | 500GB SSD
Laptop: MacBook Air 13"
NUC: Intel i5-4250U | 8GB RAM | 250GB SSD

Permalänk
Medlem

Om man idag sitter på en iPad gen8 med 32gb vilken är mest prisvärd att uppdatera till? Nya iPad Air? Eller iPad gen10? Minimum är väl 64gb och USB C helst 128gb och USB C

Permalänk
Skrivet av Wreixc:

Om man idag sitter på en iPad gen8 med 32gb vilken är mest prisvärd att uppdatera till? Nya iPad Air? Eller iPad gen10? Minimum är väl 64gb och USB C helst 128gb och USB C

iPad gen 10 har ju funnits ett tag nu, vilket är synd, men den är ju inte dålig som konsumtionsenhet.
Du får inte en dålig padda oavsett vilken du väljer: frågan är mer vad du villhöver ha och hur mycket du vill lägga. Air kommer nog vara bättre att spela på med sin fetare processor, om det är något du gör. Jag skulle dock starkt avråda från att skaffa en mycket bättre modell än du behöver i hopp om att det kommer funktioner som inte finns i iPadOS idag. Som flera andra skrivit är iPad sen många år huvudsakligen begränsad av sitt system, inte av hårdvaran.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Därför apple satsar på att göra cpu:er som strålar mindre värme, gör även under för saker som batteritid.

Den existerande iPad Pro och Macbook Air flaskar ju redan vid belastning. Det är väl oundvikligt i och med den passiva kylningen. Min poäng var väl mer att istället för att fokusera så hårt på hur tunn deras Pro produkt är kanske de borde fokusera på bibehållen prestanda under belastning och behålla samma tjocklek. Apple har redan produkter där fokus ligger på tunnhet och det är deras Air produkter.

Visa signatur

Speldator - X570 | 5900X | 32GB 3600 CL16 | 4090 | 2TB 980 Pro | Win 11 Pro
Server - 3700X | 32GB | 7x5TB RAID-Z2 | TrueNAS

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fantgrenen:

Jag gillar iPads och har länge vart ett stort fan av dem, men vad Apple gör och har gjort med dem senaste året är så sjukt undermåligt. Mjukvaran är bara alldeles för begränsande. De fortsätter prata om M1, M2 och nu M4 och hur de är mer kraftfulla och energisnåla än motsvarande konkurrerande Windows laptops, men trots detta sitter vi fortfarande med vad som motsvarar en gigantisk mobiltelefon sett till funktionalitet.

Du är inte målgruppen, du vill ha en dator. De som använder procreate, final cut, logic pro bl.a. håller inte med dig i din bedömning.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av test0r:

Den existerande iPad Pro och Macbook Air flaskar ju redan vid belastning.

Jag har aldrig märkt att min ipad pro flaskat, däremot har jag märkt att den är tung, så en lättare är välkommet.

Visa signatur

Apple

Permalänk

Angående iPadOs så är det klassiska problemet att göra ett gränssnitt som passar "Proanvändare" och "nybörjare". Detta är skitsvårt, många olika tekniker används och de fungerar olika bra.
En lösning många gör är att helt enkelt ta bort funktionalitet, varenda extra knapp, val som finns försvårar för "nybörjaren". Där nybörjaren kan vara hur grym som helst inom datorteknik, men den är nybörjare på denna appikation. Adobes Photoshop är ett bra exempel på programtypen som riktigt duktiga datakunniga ändå kan vara nybörjare på.

I vilket falls så tror jag skaran som vill ha ett mer avancerat os på iPaden är försumbar utanför teknikforum.

Permalänk
Skrivet av Dinkefing:

Varför ska man plöja ner pengar i en Ipad Pro för över 20 000 kr (…)

Dock tragiskt att Apple ej kan stöda sina datorer mer än 6-7 år.

Man ”ska” plöja ner pengar i sådant man har nytta av eller tycker är värt det. Om du är någon som tjänar pengar på ett arbetsflöde som lämpar sig bra för iPad är 20 papp för sex-nio* års livstid ett kap. Våra maskiner på jobbet kostar 35-50 papp och arbetsgivaren räknar med att de byts ut vart fjärde år.

Är du privatperson är något sådant en ren lyxprodukt. Folk lägger 20 papp på större TV också, och idag är en sådan EOL betydligt snabbare än sex till nio* år. Förvånansvärt många privatpersoner är helt OK med att tappa hundratusen eller mer över tre år på en bil de sitter i mindre än tio timmar i veckan.

Så köp det minsta som fyller dina behov om du vill göra en bra affär. Men vill du lyxa till det köper du naturligtvis det bästa du har mage att lägga pengar på.

* Flera populära iPadmodeller de senaste åren har fått säkerhetsuppdateringar i nio år. Apple verkar försöka hålla en lång livstid på saker inom ramarna för större plattformsförändringar som övergången från 32-bitssystem eller kretsar de inte längre kan få tag på, men nackdelen med Apple som företag är att de inte är transparenta, och du kan inte veta om just den hårdvara du köpt råkar bli onaturligt kortlivad.

Permalänk

Har använt en några generationer äldre Ipad pro många år i jobbet och min upplevelse liknar det flera beskriver i tråden. Kraft finns tillräckligt för mitt användande, batteritiden är bra och användarvänligheten är svårslagen i de integrerade apparna. Nackdelarna är dock begränsningarna i systemet när det kommer till anpassningar och det är absolut mer likt ett OS för telefon än dator. Jag kan inte förstå varför jag ännu inte kan skapa en hemskärm eller skrivbord som jag vill.

Bra enhet överlag men i min åsikt för många kompromisser i mjukvaran. Uppskattar dock apples arbete med att elda på processorutvecklingen, om de bara kunde släppa sargen så kraften i Ipad kunde släppas fri

Permalänk
Medlem
Skrivet av Eestimees:

om de bara kunde släppa sargen så kraften i Ipad kunde släppas fri

Tror yoshman skrev om detta, jag tror vi underskattar svårigheten i ett ui för finger/penna kontra tangentbord/mus. Exemplet var microsoft surface, cool produkt i tanken men jag och fler med mig använde den enbart som en laptop i slutändan eftersom windows med finger/penna inte är någon höjdare.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem

Är det inte dags att Apple låter Mac OS och Ipad OS förerenas ett OS. Sedan köper man den hårdvara man tycker bäst om.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fantgrenen:

iPadOS är ju ett skämt, och faktumet att de fortsätter stoppa in nyare och snabbare processorer varje år och kallar det för ny iPad är ju bara fånigt. Denna gång skulle det ju vara den "stora uppgraderingen" efter 6 år av iPad Pro som sett identiska ut (och även presterat identiskt för 90% av användare).

Utöver den nya skärmen ser jag verkligen inte något intressant med dessa överhuvudtaget, de ser fortfarande mer eller mindre identiska ut om än lite tunnare (vilket inte är någon fördel då de redan var väldigt tunna). "Vi gör om Magic Keyboard och lägger in funktionsraden alla klagade på i förra modellen, sedan säger vi att vi skapat ett helt nytt Magic Keyboard för alla våra "Pro användare" och säljer det för 5000kr".

Jag gillar iPads och har länge vart ett stort fan av dem, men vad Apple gör och har gjort med dem senaste året är så sjukt undermåligt. Mjukvaran är bara alldeles för begränsande. De fortsätter prata om M1, M2 och nu M4 och hur de är mer kraftfulla och energisnåla än motsvarande konkurrerande Windows laptops, men trots detta sitter vi fortfarande med vad som motsvarar en gigantisk mobiltelefon sett till funktionalitet.

Känns som vi är i lite samma sits. Har en iPad Pro 12,9 tum från 2018 som jag använder dagligen och skulle vilja byta ut till något nyare. Framför allt tycker jag RAM känns klent, många applikationer behöver "ladda om" när jag switchar tillbaka till dem. När jag köpte min nuvarande iPad så var tanken att den skulle ersätta min laptop men det blev aldrig så på grund av iPadOS. Ta bara en sådan enkel sak som att lyssna på Spotify och surfa runt. Så fort en sida har någon form av autoplay på en annons eller liknande så stängs Spotify-strömmen av (eftersom iPadOS bara tillåter en ljudström).

Så jag delar din uppfattning till 100 procent; M4 och andra hårdvaruförbättringar känns i många avseenden irrelevanta pga mjukvaran 😥

Visa signatur

En av två halvor i spelpodcasten Gejma. 🎮

Permalänk
Skrivet av klein:

Är det inte dags att Apple låter Mac OS och Ipad OS förerenas ett OS. Sedan köper man den hårdvara man tycker bäst om.

Det är inte jättelänge sen Craig Federighi själv stod på scen och ett gigantiskt "No." "föll ner från taket" bakom honom som svar på den frågeställningen.

Jag skulle också säga att från lanseringen av Macar baserade på Apple Silicon-kretsarna är detta också ett mycket mindre problem. Vi ville ju först och främst åt batteritiden och prestandan, och den har vi nu.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Dinkefing:

Varför ska man plöja ner pengar i en Ipad Pro för över 20 000 kr när den bara för stöd i sex år? Kanske sju?

Ja tills AMD släpper Zen 5 med 70 TOPS efter sommaren. Gissar att de räknat med det inbyggda iGPUt då.

Dock tragiskt att Apple ej kan stöda sina datorer mer än 6-7 år.

Apple verkar garantera stöd i 5 år för sina enheter, för Ipad har väl ändå den typiska livslängden legat på 8-9 år snarare än 6-7?

Även datorerna verkar generellt få stöd i nivå med Ipad, men borde väl knappast förvåna någon att de sista generationerna av Intel-baserad Mac:ar kommer få kortare stöd när man gått över till något annat. Intel-macarna verkar ändå hålla betydligt längre än sista generationen PowerPC baserade enheter.

Angående AMD: blandar du inte ihop plattformarna nu? NPUn är väl en del i den SoC som används för mobila enheter. AMD själva har ju sagt att Strix Point "will be shipping 2024", jämför det med nuvarande Hawk Point som var "shipping Q4 2023" och färdiga produkter gick att köpa från mid/late Q1 2024. Det som förväntas släppas efter sommaren än desktop/server versionen av Zen5.

Vidare verkar Strix Point starta på 48 TOPS, den enhet du pratar om (70 TOPS från NPU) är Strix Halo som AMD själva säger kommer skeppas 2025. Så kan mycket väl bli en release efter sommaren, fast sommaren 2025. Och vet inte hur jämförbar Strix Halo är mot något man kan stoppa in i en Ipad, eller ens mot M3 Max, givet att TDP för Strix Halo är 125 W (CPU+GPU i M3 Max drar som mest 65-70 W och plattformen kommer vara 1,5 år gammal när Strix Halo finns på marknaden).

Tror man nästan kan garantera att i alla fall Qualcomm kommer ha passerat 70 TOPS nästa sommar. Verkar som man kommer ha en årlig uppdatering av Snapdragon Elite precis som man väldigt länge haft för "vanliga" Snapdragon. Finns också rykten att Apple kommer korta release-cykel-tiden på M-kretsarna till att vara samma 12 månader som A-kretsar. Var ju mindre än ett år mellan M2 Pro/Max och M3 Pro/Max, men det lär ha varit ett specialfall (och var lite mer än ett år mellan M2 och M3).

Allt pekar på att nästa "prestanda-race" kommer vara på NPU-sidan, så whatever släpps nu kommer vara rejält akterseglat bara om 2-3 år på just den punkten.

Skrivet av Fantgrenen:

iPadOS är ju ett skämt, och faktumet att de fortsätter stoppa in nyare och snabbare processorer varje år och kallar det för ny iPad är ju bara fånigt. Denna gång skulle det ju vara den "stora uppgraderingen" efter 6 år av iPad Pro som sett identiska ut (och även presterat identiskt för 90% av användare).

Utöver den nya skärmen ser jag verkligen inte något intressant med dessa överhuvudtaget, de ser fortfarande mer eller mindre identiska ut om än lite tunnare (vilket inte är någon fördel då de redan var väldigt tunna). "Vi gör om Magic Keyboard och lägger in funktionsraden alla klagade på i förra modellen, sedan säger vi att vi skapat ett helt nytt Magic Keyboard för alla våra "Pro användare" och säljer det för 5000kr".

Jag gillar iPads och har länge vart ett stort fan av dem, men vad Apple gör och har gjort med dem senaste året är så sjukt undermåligt. Mjukvaran är bara alldeles för begränsande. De fortsätter prata om M1, M2 och nu M4 och hur de är mer kraftfulla och energisnåla än motsvarande konkurrerande Windows laptops, men trots detta sitter vi fortfarande med vad som motsvarar en gigantisk mobiltelefon sett till funktionalitet.

Lite svårt att se hur en Ipad ska få full utväxling på 4+6 CPU-kärnor, sett andra som nämt att utanför benchmarks är det frågan hur mycket det tillför. Möjligen är det värdefullt för de som använder Ipad Pro för videoredigering (men även där pratas det om hur viktig både GPU och NPU är för krävande uppgifter).

Däremot är prestanda per kärna i prestandakärnorna absolut kritiskt till hur bra en enhet som primärt förlitar sig på touch fungerar. Hur responsivt något känns är väldigt beroende på hur omedelbar responsen är, det i sin tur är något som är rätt prestandakrävande med ett modernt UI samtidigt som det tyvärr är prestandakrävande på ett sätt som i praktiken bara kan hanteras av en möjligen två CPU-kärnor (är rätt mycket motsatsförhållande mellan latens och throughput, är hög latens OK finns ofta sätt att på något sätt sprida jobbet).

Sen har väl ändå det mesta pratet kring M-serien handlat om datorer? Apple har ju ett problem med Ipad i att även om volymerna fortfarande är hyfsat höga har de varit fallande under flera år. Och pekplattor utanför Ipad är väl väldigt mycket en nisch-pryl idag? Så Apple måsta göra något för att lyfta intresse för Ipad.

Inser att jag inte är den tänka målgruppen för Ipad Pro så kan inte avgöra hur bra eller dålig den produkten är i sitt tänka segment. Någon som har input?

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Mindfighter:

Tror yoshman skrev om detta, jag tror vi underskattar svårigheten i ett ui för finger/penna kontra tangentbord/mus. Exemplet var microsoft surface, cool produkt i tanken men jag och fler med mig använde den enbart som en laptop i slutändan eftersom windows med finger/penna inte är någon höjdare.

Har skrivit något sådant, ja.

Tittar man på dessa 3 enheter, alla går att använda med penna. Två går har också möjlighet till tangentbord och touchpad.

Klicka för mer information
Visa mer

Ändå är de bra på så totalt olika saker p.g.a. skillnader i programvara och detaljer i HW. Remarkable har helt överlägsen "skrivkänsla", varken Ipad och än mindre Surface pro känns som att skriva på paper.

Remarkable har inte ens touch, den har varken skärmen och framförallt inte prestanda att få det att fungera.
Ipad må ha stöd för tangentbord och touchpad, men det blir ändå ingen ersättare för en laptop i min mening.
Surface Pro har för mig varit en riktigt bra kompakt Windows laptop, men den suger som pekplatta och har aldrig använt pennan till något vettigt där...

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Angående iPadOs så är det klassiska problemet att göra ett gränssnitt som passar "Proanvändare" och "nybörjare". Detta är skitsvårt, många olika tekniker används och de fungerar olika bra.
En lösning många gör är att helt enkelt ta bort funktionalitet, varenda extra knapp, val som finns försvårar för "nybörjaren". Där nybörjaren kan vara hur grym som helst inom datorteknik, men den är nybörjare på denna appikation. Adobes Photoshop är ett bra exempel på programtypen som riktigt duktiga datakunniga ändå kan vara nybörjare på.

I vilket falls så tror jag skaran som vill ha ett mer avancerat os på iPaden är försumbar utanför teknikforum.

Handlar snarare om att göra gränssnitt som passar touch och penna, vilket är väldigt annorlunda från vanligt skrivbord med mus och tangentbord. Ipad är i första hand touch, där du har möjlighet att koppla på tangentbord och mus. Vad en del efterfrågar är helt enkelt en laptop.

Permalänk
Skrivet av DasIch:

Handlar snarare om att göra gränssnitt som passar touch och penna, vilket är väldigt annorlunda från vanligt skrivbord med mus och tangentbord. Ipad är i första hand touch, där du har möjlighet att koppla på tangentbord och mus. Vad en del efterfrågar är helt enkelt en laptop.

Där ett problem är plats.
En laptop är stor och klumpig, en surfplatta väldigt smidigt att ta med sig ut. Men om surfplattan ej löser det man behöver göra ute, så blir det bara mer klumpigt att både bära med sig en laptop och en surfplatta.
Dessutom är priserna så höga så ytterst få har råd med en iPad Pro och en bättre laptop.

Det stora hindret jag ser är ej dubbel externskärmsupport, det är detta som hindrar mig från att köpa en egen iPad pro. Programvaror, övrigt funktionalitet. Ja, det mesta gör man i webbläsaren idag.
Det pratas om dåligt interface för att ha flera program öppet samtidigt bredvid varandra, men det borde Apple kunna fixa enkelt.

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

Har en Ipad Air med A14 kretsen, d.v.s. versionen innan M1 kom till Ipad Air. Har rätt många Apple-prylar, men måste säga att Ipad:en är den jag har svårast att riktigt känna "detta är vad denna är bäst på"...

Det jag använt den mest till är nog att spela på. Finns rätt många bra spel på mobil, men tycker de ofta är lite väl plottriga på mobilen medan de fungerar långt bättre på Ipad.

Läst lite böcker på den också, men tycker datorböcker och liknande egentligen fungerar bättre att läsa direkt på datorn.

Vad använder ni Ipad till?

Vid installation av rörledningar exempelvis är det väldigt smidigt att alltid ha alla flödes-sheman och ritningar med sig, dessutom synkade så när nya revisioner görs så vet man att man alltid har den senaste. Också att ha 3D modellen med sig är väldigt bekvämt när man exempelvis behöver söka utt en specific rörledning, ventil etc.

Alternativet är papperskopior och att springa fram och tillbaks till kontoret varje gång du behöver kolla upp något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det pratas om dåligt interface för att ha flera program öppet samtidigt bredvid varandra, men det borde Apple kunna fixa enkelt.

Vilket testats med microsoft surface t.ex. och vi kan vara rätt säkra på att apple testar det löpande i labbet också, tror helt enkelt det är en knivig nöt att knäcka. Ditt use-case talar helt klart om att det är en dator du behöver och inte en padda.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Har skrivit något sådant, ja.

Tittar man på dessa 3 enheter, alla går att använda med penna. Två går har också möjlighet till tangentbord och touchpad.

Klicka för mer information

<Uppladdad bildlänk>

Visa mer

Ändå är de bra på så totalt olika saker p.g.a. skillnader i programvara och detaljer i HW. Remarkable har helt överlägsen "skrivkänsla", varken Ipad och än mindre Surface pro känns som att skriva på paper.

Remarkable har inte ens touch, den har varken skärmen och framförallt inte prestanda att få det att fungera.
Ipad må ha stöd för tangentbord och touchpad, men det blir ändå ingen ersättare för en laptop i min mening.
Surface Pro har för mig varit en riktigt bra kompakt Windows laptop, men den suger som pekplatta och har aldrig använt pennan till något vettigt där...

inte för att vara sån, men remarkable har både touch och stöd för tangentbord

Visa signatur

CPU: R7 5800X3D | GPU: XFX 6900XT Merc 319 | MB: Gigabyte X570 PRO-I| RAM: 2x16 Corsair LPX@3600MHz CL18|Cooling: Scythe Ninja 5 (Noctua A12x25)|PSU: Corsair SF750|SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB + Corsair MP510 4TB + Samsung 850 EVO 2TB + Samsung 850 PRO 2TB|CASE:NR200P

Permalänk
Skrivet av joakim99:

Tysta är dom, i alla fall de 6-7 olika iPads som jag har haft. De är passivt kylda.

Jag har ägt fler surfplattor än vad jag har hjärnceller kvar. Inte en enda har låtit och inte varit passivt kyld. Det finns säkerligen någon sådan surfplatta som vissa surface, men jag räknar dem ej som surfplattor.