Inlägg

Inlägg som giplet har skrivit i forumet
Av giplet

Om du kollar SPD-fliken i CPU-Z så kommer du förmodligen se att profilen för 2666MHz har bättre timings än 3200MHz. Så frågan är vad du har att vinna här. Visst går det säkert att kräma ut lite till, men förvänta dig inga stordåd. Det stora jobbet är redan gjort av tillverkaren.

Av giplet

Under Controls ska man kunna ställa in Inversion. Prova att ändra de inställningarna.

Av giplet
Skrivet av suna:

Tack för hjälpen, visste inte att det var så enkelt.

Tänk också på att två portar försvinner. Det blir inte 4 + 8 med din router och denna switchen, då en port på routern och en på switchen behövs för att koppla ihop dem. Dvs du får 3 + 7 portar. Det finns även switchar med fem portar, men jag rekommenderar 8 då prisskillnaden är minimal.

Av giplet

Köp valfri Switch med så många portar du behöver. Koppla från ett LAN-uttag på routern till valfritt uttag på switchen så aktiverar du de andra portarna på switchen.

Tex har jag två sådana här som snurrar här hemma. https://www.amazon.se/dp/B01EXDG2MO/ref=asc_df_B01EXDG2MO?th=...
Det enda du vill se till är att de klarar gigabit ethernet, i övrigt funkar nästan vad som helst.

Av giplet

Möjlighet att kontrollera ett friköpt larm från Verisure

Köpte nyligen en villa med Verisure larmsystem och var idag i kontakt med Verisure för att kunna använda larmet. Det var aldrig aktuellt att acceptera deras standardpriser och min backuplösning var att bara kontrollera larmet via Mina sidor och koppla det till en annan larmcentral. https://www.safe.land/se/hjalpcenter/sa-gor-du-aktivera-safel...
I samtalet hävdar dock Verisure att man kommer stänga ner tjänsten att kunna styra ett friköpt larm inom 6 månader. Någon som hört om detta tidigare? Jag kan inte riktigt skaka av mig att det var en penna de körde med mig.

Nu lyckades jag ändå få ner Verisure rejält i pris (60% rabatt). Efter att ha provat några olika leverantörer under de senaste åren så kan jag bara konstatera att deras system är det som funkar bäst. Få se hur länge de står fast vid detta pris. Fula som fasen är de, och det fick de reda på. De påstod först att jag skulle få samma pris som den tidigare ägaren hade, vilket var en ren lögn då jag sitter med en kopia av hans avtal framför mig. Men skulle fortfarande vara bra att veta om det går att köra med en fristående operatör om vi inte trivs med varandra.

Av giplet
Skrivet av Dinkefing:

Går jag in på HWinfo så står det att 990 Pro disken som sitter i m2 porten på moderkortet körs i PCIe 3.0 x16 GT/s och Samsung 960 Pron som körs på adapterkortet körs i PCI 3.0 x8 GT/s. Varför körs inte den i x16?

Om det stämmer som du skriver är det mycket spännande att HWInfo säger så. En M.2 NVME slot innehåller nämligen aldrig mer än 4 PCIe lanes. Dina SSD'er kan alltså inte köra i x16 eller x8.

Av giplet
Skrivet av Swedishchef_90:

Om du kan vrida så är det en termostat.
Vatten brukar man köra alla radiatorer på max. Sen ändrar man bör värdet i Fjv centralen.

Om du skall hålla på med enskilda rums temp så kommer det oftast skena i pris som du aldrig får igen.

Vatten är också väldigt trögt som system så sänker du nu så uppnår du kanske inte mål temp förrän om flera timmar senare

Kan säga att detta är ett nytt hus som vi fortfarande håller på att installera oss i.

Det var en intressant tanke. Då menar du att man istället har en central termostat som kontrollerar fjärrvärmen? Har alla fjv-centraler för villabruk stöd för det? Idag finns ingen sådan termostat, så vida den inte sitter direkt på centralen, men det vore nog inte så nyttigt då centralen sitter i en skrubb som blir betydligt varmare än resten av huset.

Av giplet
Skrivet av aragon:

man brukar kunna ställer in hur stort element man har på termostaten för att anpassa det till rummet.
en lösning om man inte är nöjd med detta är att sätta en givare där man önskar mäta och låta den styra elementet.
detta är då främst trådlöst. Jag testade lite olika lösningar hemma och körde då först på termostater på elementet, sedan satte jag lösa tempgivare, resultatet var närmast 0 i skilldnad.

sedan som tidigare skrivit beror det på vad du har för värmesystem, ska du styra på elementet är det främst om man gör små justeringar tex sänker vi idag ner tempen när vi inte är hemma eller sover, men då talar vi om enstaka grader och främst för att få behagligt klimat, dvs det ska vara varmt när man vaknar och kommer hem. nackdelen är att pannan kommer gå i onödan

Sedan något år bakåt ha vi satt inomhus termostat till bergvärmen, det är mycket mer ekonomiskt, dvs man sparar en del när pannan inte går i onödan som den kunde göra om det var kallt ute även om det var varmt inne.
Idag samkör vi pannans termostat med nattsänkningen och när vi är iväg, men även här talar vi om rätt små % och igen det är främst för att ha värma golv när man kommer hem eller går upp. själva besparingen är främst att den inte går i onödan när det är kallt ute men varmt inne.

vi kör popp på elementen som är en version av danfoss, jag skulle nog inte rekomenderar dom då man får byta batterier typ 1 gång per år. på golvvärmen kör vi qubino termostat 2 fast dessa är då kabelanslutna, fungerar dock utmärkt. båda dessa system styrs av en z-wave controller som samkör mot pannan som styrs av thermia online och inomhus termostaten.

Tack för input. Jag är nog inte främst ute efter att optimera den dagliga temperaturen. Snarare att kunna sänka snabbt till typ 16 grader om vi inte kommer att vara hemma på någon dag, samt enkelt justera tillbaka. Vidare så finns det tre tonåringar i huset som justerar värmen efter sitt eget tycke och smak, och så klart inte justerar tillbaka.

Det är ett vattenburet system med fjärrvärme. Idag sitter det vred med 0-9, vilket jag tolkar som inte ens är en termostater, så jag vill gärna byta dem oavsett.

Av giplet
Skrivet av Dinkefing:

SATA tar väl inte upp lanes från cpu och moderkort eller har jag fel?

Alla enheter i din dator kommunicerar på ett eller annat sätt med CPU'n. Exakt hur detta fungerar beror på vilket chipset du har.

Sedan ett hyffsat bra tag har de flesta CPU'er dedikerade lanes till grafikkort och en M.2 SSD, så om du menar ifall SATA tar upp lanes från grafikkortet så är svaret nästan garanterat Nej.

Men i övrigt så har CPU'n ett kommunikationsgränssnitt mot chipset som chipset sedan fördelar till olika komponenter. Beroende på chipset så ser det olika ut. Bättre chipset kan hantera fler enheter parallellt. Exakt hur detta fördelar sig är delvis också upp till moderkortstillverkaren. Oftast finns det ett antal dedikerade SATA portar, men sedan kan det även finnas SATA portar som delar lanes med ytterligare M.2 enheter och annat.

Så svaret på frågan är lite "it depends".

Av giplet

Edit: Enligt Asus hemsida så stödjer ditt nya moderkort bara minnen upp till 2666MHz. Att du inte kommer högre än 2400MHz skulle kunna bero på att minnet inte har en XMP-profil för 2666MHz. XMP är färdiga specar inprogrammerade i minnet som du kan välja. Det är inte så att precis exakt alla hastigheter finns.

Möjligtvis kan du komma högre genom att konfigurera alla minnets parametrar manuellt.

Av giplet

Jag har fjärrvärme. Centralen verkar inte ha någon termostat.

Av giplet

Önskar tips på termostater till radiator

Undrar om någon har tips på termostater till radiatorer (vattenburet system)

Jag ser framför mig en termostat på väggen där man ställer in temperaturen för rummet och att denna enhet sedan kommunicerar med något som driver ventilen på elementen i samma rum. Jag skulle också vilja kontrollera hela systemet med en app så att man kan se vilken temperatur som är i varje rum samt även ställa in temperatur för en eller flera av rummen så att man tex kan sänka temperaturen i alla rum om man åker på semester och liknande.

Jag har kollat lite på Danfoss Ally, men blir lite osäker på om man kan ha en termostat på väggen med det systemet. Att mäta temperaturen vid elementet känns helt bakvänt.

Av giplet
Skrivet av Heatpack:

Läste ditt inlägg nu.
Jag har själv förjävliga problem med de här idioterna! Jag kämpar febrilt att säga upp larmet och häva köpet.
De har varit hos oss och bytt ut komponenter flertalet gånger så brandlarmet kan köra igång i tid och otid.. jag blev förbannad och plockade ner skiten. Sista i måndags plockade jag ner ett brandlarm, då ska de ringa pga sabotagelarm som går.. men ingen ringde. Men kl 02:03 i natt så jävlar ringer de!!! Har varit tvingad kund hos dem över 3 år, och tänker att ju fler vi är som går ihop, desto mer kraft får vi och kan störta som här jävla skojarna, för jag har fått nog av det här jävla bolaget nu! Historien om de här idioterna nu är lång här och de har varit här.många gånger, men felen kommer tillbaka och då ska vi enligt lag ha rätt att häva köpet!
Nu svarar de inte längre på mail och undviker mig helt, för de är väl rädda antar jag..
Men skriv gärna till mig om du tror vi kan hjälpa varandra med att bli kvitt detta patetiska bolag.
Allt väl, Mvh // Pontus

Är du i samma sits som tidigare inlägg som har larmet på en kredit med 12 års avbetalning? Eller hur ser ditt avtal ut?
Tyvärr eftersom du nu haft larmet i 3 år så har du väl ingen reklamationsrätt på det längre?

Jag hade bara avslutat tjänsten och försökt komma undan så mycket kostnad som möjligt, men om du har larmet på någon form av kredit så kan du nog glömma att bli av med det. Möjligtvis kan det bli billigare att lösa hela krediten så slipper du kanske i alla fall en del ränta.

För andra som hittar denna tråden så kan jag bara råda att så snabbt som möjligt påtala att man vill häva köpet om man får problem som inte kan åtgärdas och/eller kommer tillbaka. Vill inte bolaget det så går man direkt till ARN. Följer inte bolaget ARN så får man gå till tingsrätten. Efter tre år upphör rätten att reklamera en trasig produkt, så har man väntat så länge så kommer inte ARN att ta i frågan.

Av giplet
Skrivet av Perrablerra:

Lånat tråden lite

Älskar att sitta i 1an och pilla. Har nu en 5800x och ett 1060 3gig. Kommer dock inom en snar framtid bygga nytt och blir då en 8700G. Själva prollen är starkare men grafiken går ner ett snäpp. Tror ni detta kommer funka ändå. Och hur ser det ut med 2an. Är det ens att tänka på eller ska man vänta ett tag till så de hinner optimera det lite? Har inget möjlighet att ha ett "riktigt" grafikkort i nya datorn då chassit är för litet (Streacom F1C).

Brukar sällan göra städer mer fler invånare än 80k då jag tycker spelet blir lite väl segt över det.

Det blir ca 20% sämre prestanda. Svårt att hitta vad det blir i faktisk fps i Cities Skylines, men skulle räkna med strax under 60fps.
2'an kommer du inte klara med integrerad grafik.

Av giplet
Skrivet av m4gnify:

Kunden måste väl inte bevisa något? Det är väl butiken som måste bevisa att felet inte är ursprungligt?

De första två åren är det butiken som ska bevisa att felet inte är ursprungligt. Det sista året övergår bevisbördan på köparen. Men beviskravet är inte så stort som man kan tro. Det räcker att du kan påvisa att du inte orsakat problemet. Har produkten inga yttre skador och uppvisar fel som troligtvis beror på dålig kvalitet eller fel vid tillverkningen så brukar det räcka.

Av giplet
Skrivet av petabyte:

”Person som läst IT 2-3 år på högskolan men inte har någon erfarenhet utöver det” översvämmas vi av och dom hamnar sist i listen av potential kandidater. Något extra på CV:et är bättre än ingenting.

Kan inte nog betona detta! Om du kommer utan erfarenhet så finns det noll att gå på. Om du gjort någonting som du kan visa och/eller diskutera kring så är det mycket lättare att förstå ditt arbetssätt och kapacitet.

Och nu medan du söker jobb så startar du ett hobbyprojekt!

Av giplet

Om du har hittat flera personer som haft samma problem med samma skärm så skulle jag säga att det räcker mer än väl som bevis. Reklamationsrätten är som du säger tre år. Så bara ta skärmen till butiken och reklamera.

Av giplet
Skrivet av EntropyQ3:

Den större frågan är väl varför det är OK att spåra oss överhuvudtaget.

Därför att vi godkänner det.

För mig handlar frågan om ifall Facebook får ta betalt för att du inte ska bli spårad om helt andra saker än vad denna tråden handlar om.

För det första är ju Facebook ett vinstdrivande företag. Det finns inget som tvingar Facebook att tillhandahålla sina tjänster gratis. Detta handlar om GDPR.
Det finns fyra olika grunder som man kan använda för att hantera personlig data enligt GDPR. Legala krav, Kontrakt, Berättigat intresse och Medgivande. När Facebook samlar in data om oss förlitar de sig på Medgivande. Du medger att de får hantera data om dig. Problemet är att enligt GDPR så får ett nej till medgivande inte medföra några negativa konsekvenser. Men om alternativen är medgivande eller betala så stämmer ju inte det.
Med många andra reklamfinansierade tjänster så brukar det heta att man vill samla in din data för att visa mer ändamålsenlig reklam, och ett nekande brukar beskrivas som att du då får tråkigare reklam. Detta är helt ok. Du får samma mängd reklam, så ett nej medför inte något negativt för dig.

Av giplet

Informationen är inte helt fullständig, men de två kontakterna du har på bilden kan du använda både till 6pin och 8pin kontakter. Håll bara ihop delarna när du kopplar in dem och se till att båda är intryckta helt.

Av giplet

GTX 1050Ti finns på Blocket från 600kr. Ser att det är någon som blivit prissänkt till 700kr, vilket jag tolkar som att priset förmodligen är där eller lägre för att få kort sålt.