Inlägg

Inlägg som BobbyM har skrivit i forumet
Av BobbyM
Skrivet av pv2b:

Nvidia-grafik kan vara lite vad som helst. Lite skillnad på en MX150 och en GTX 1080. Därför bra att precisera vad du hade tänkt dig.

T.ex. meningslöst med 144 Hz om det inte finns CPU och GPU till det tänker jag. Om du inte tänker just framtidssäkerhet.

24" är en bra sweetspot för en 1080p-skärm skulle jag säga.

Tänker mig 1050, 1050 ti eller 1060

Skickades från m.sweclockers.com

Av BobbyM

Köpråd: Förstaskärm till enklare gaming-laptop

Skall köpa gaming-dator till mina barn på black friday och har i princip bestämt mig att det kommer bli en gaming-laptop med Nvidia-grafik. Denna skall sedan kopplas till en extern skärm och har därmed lite frågor. Mina barn kommer inte ha några större krav men 1080p och minst 24 tum bör det nog vara. Blir 27 tum för stort på ett skrivbod för en 10-åring? Är det någon poäng med kurvade skärmar om man går på 24 tum? Vad i övrigt bör jag tänka på, är det 144 hz som gäller och stöd för gsync? Något annat jag bör tänka på?

Budget är någonstans 2000-4000 kr men tänker mig samtidigt att skärmen skall hålla lite längre än datorn så det kanske kan användas även till nästa generations dator.

Av BobbyM
Skrivet av loevet:

Kul att det uppskattades! Ja för de spelen du nämner där skulle 8 GB RAM duga alldeles utmärkt. Att välja en modell med 16 GB skulle du i så fall göra för att framtidssäkra datorn bättre, men med ett grafikkort riktat mot 1080p-upplösningar kommer du förmodligen klara dig ganska bra med 8 GB under datorns livslängd. Vill du kunna spela lite mer avancerade spel och satsar på vassare grafikkretsar som GTX 1060 eller högre bör du däremot satsa på 16 GB RAM.

Om du främst spelar något äldre spel, eller en viss uppsättning likt den du listade där, kommer du klara dig på en SSD runt 240/256 GB, men det blir inte med jättestor marginal. Vill du dessutom installera ett mer modernt spel kommer du snabbt få slut på utrymme, och det är inte superkul att behöva hushålla med spelbiblioteket så fort något nytt ska installeras.

Det bästa är om du hittar en dator som har en stor sekundär mekanisk hårddisk (eller utrymme för en) och en liten SSD för operativsystemet, men annars bör du välja en modell vars primära lagringsenhet ger dig utrymme för att kunna installera moderna spel som ofta hamnar runt 80-100 GB.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack Andreas. Då det i mitt fall handlar om en intro-dator för mina barn och jag räknar med att ett antal datorer kommer att komma och gå i familjen innan de(barnen) flyger ut ur boet så låter det då som att snarare se till att få till rejält med lagring istället för RAM. Och en stor och bra extern skärm.

Av BobbyM
Skrivet av FreakyLeo:

My point exactly!

Skönt, då vet jag att inte var själv på att reagera över just det rådet, tack.

Men bara för att vara tydlig här. Det är typ 15 år sedan jag byggde min senaste dator och jag har numera riktigt dålig koll, så det var mer en fråga än att jag påstår att man kan ha mindre RAM och lagring.

Av BobbyM

Tack för en intressant guide som passade perfekt nu när första gaming-datorn skall inhandlas till familjen på Black Friday. Men det där med 16 GB RAM och minst 512 GB lagring känns som något som gör att priset drar iväg ganska rejält. Hur viktigt är det egentligen med så mycket RAM och lagring om man mest skall spela Fortnite, Overwatch och Sims 4? Känns som att det finns många gaming-laptops med endast 8 GB RAM och jag gissar att dessa inte är helt värdelösa eller? Kan man uppgradera RAM för laptops på samma vis som för stationära?

Av BobbyM

Viktigaste delar i gaming-paket?

Planerar att köpa ett gaming-paket(dator, skärm, tangentbord, mus och headset) till mina söner på Black Friday. Detta är deras första dator och den skall endast användas till lättare spel så som Fortnite, Overwatch och Sims. Finns en del att välja på och då jag inte har så bra koll så vore det bra att få lite råd på vilka delar och versioner av delar som man absolut bör ha med i paketet. Exempelvis antar jag att man vill ha en hyfsat modernt grafikkort men samtidigt inte det allra senaste. Hörde även att man skulle ta 24 tum gällande skärm om det skall användas till gaming. Vad i övrigt bör jag tänka på när jag väljer paket?

Vilka minor kan jag gå på just gällande black friday så jag inte får något gammalt skräp som de bara rear ut?

Av BobbyM
Skrivet av Pulver:

Datorn finns förövrigt med 8Gb och M5 processor nu, men den blir ganska kostsam då - prisjakt - HP.se

https://s32.postimg.org/vkt6oi1g1/HP_Chromebook_13_Bild_05.jpg

Jag orkade inte vänta på 8gb och m5 så jag slog till på en 4gb och m3 efter att ha läst/sett en del recensioner där 4gb och m3 verkade leverera fullt godkänd prestanda.

Jag använde den 10% sommar rabatten på hp.se. själva köpet var en parodi och kommer aldrig handla där igen. Slutförde det endast pga den fina rabatten.

Datorn funkar kanonbra. Kanske inte Apple nivå på bygget men klart bättre än andra pc laptops. Den enda riktiga nackdelen än så länge med Chromebooks/ChromeOs har varit att man inte på ett enkelt sätt kan skriva ut från den vilket känns lite sådär.

Skickades från m.sweclockers.com

Av BobbyM

Tack för ditt svar. Jag använder idag min jobb-dator vilket är en Macbook Pro Retina 13 men använder (privat) i princip endast web browsern och Skype och det borde även funka på ChromeOS (Skype då via Android appen).

Jag gillar kvalitén hos Apple men har aldrig fastnat och gillat OSX. Pc och Windows känns lite been-there-done-that. Pc och Linux finns det risk för lite mer strul än vad jag har tid för. ChromeOS känns nytt och spännande. Jag betalar hellre mer för god byggkvalité med bra material så därför gillar jag denna nya enhet. De gamla Chromebooks kändes ganska plastiga (undantaget Pixel).

Notera också att jag inte spelar några spel, kör inter photoshop och är fullständigt integrerad i Google med gmail och Apps så inget behov av Office paket eller liknande.

Jag fick för övrigt precis svar från HP att man inte kan uppgradera minnena och att en m7/16GB endast kommer lanseras i USA men att en m5/8GB bör komma in under sommaren Får nog bli en sådan.

Skrivet av evil penguin:

Den ser onekligen fin ut, jag är dock generellt skeptisk till så dyra ChromeOS-enheter, iaf om man verkligen tänker använda dem som avsett (inte byta OS eller liknande).

ChromeOS är absolut användbart men för nedlåst för att jag ska tycka att det är rimligt att lägga så mycket pengar.
Typ http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/227957-t... ser jag som en mer rimlig typ av enhet (exemplet är ju visserligen i äkta plast), åtminstone för vad ChromeOS är idag.

Möjligen att jag får omvärdera detta när play/android-kompatibiliteten faktiskt händer men det blir ju samtidigt en udda enhet sett till vad dessa appar är tänkta för. Oklar kompatibilitet och appar anpassade för rätt begränsande hårdvara.

Av BobbyM

HP Chromebook 13 G1

HP har nyligen släppt en (enligt mig) mycket intressant och välbyggd Chromebook, nämligen HP Chromebook 13 G1. Tyvärr så har mina kontakter med HP Sverige via mail och telefon inte resulterat i så mycket värdefull information (otroligt synd när de nu har en så pass grym produkt i sortimentet).

Så nu kollar jag här på Sweclockers istället. Är det någon som har köpt denna modell?

Den skall finns i olika CPU alternativ och minne från 4-16GB. Men just nu verkar endast 4GB modeller finnas och inte ens HP kan svara mig om ytterligare modeller kommer komma in eller om man får uppgradera den själva. Vi pratar alltså om följande:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3680954

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3685206

Min spontana tanke var att skaffa en m3 med 8GB i minne men är osäker på hur mycket RAM man kan tänkas behöva när man kör ChromeOS. I synnerhet nu när de kommer vara kompatibla med Play Store och Android appar.

Goda råd och erfarenheter av Chromebook användare tages varmt emot.

Av BobbyM

Mitt tips är att du inväntar HP Chromebook 13 G1 som enligt HP Sverige kommer ha Sverige-lansering i slutet av juni månad. Du kan läsa mer om den här:

http://www.swedroid.se/hp-chromebook-13-har-metallkonstruktio...

Själv väntar jag på denna. Verkar få bra recensioner om man kollar youtube.

Men oavsett om du väljer denna eller Pixel så verkar det vara svårt att hitta återförsäljare som har chromebooks inne i butik så man kan känna och klämma på dem innan man slår till. Verkar mest vara beställningsvara eller webbshop som gäller för chromebooks.

Är det någon som vet en eller flera butiker i Sverige som har chromebooks? Jag skall även en tripp till London i helgen så om någon vet butiker där så vore jag tacksam.

Av BobbyM
Skrivet av fufuheo:

Mac:en kommer inte att ha några som helst problem att köra minecraft. Man kanske inte kan köra på 1440p men man använder i vart fall jar-filen på samma sätt som man gör i linux. Dock så bör man tillägga att den är betydligt tyngre än zenbooken om det spelar roll (1.2 vs 1.6kg). Personligen skulle jag köra på en UX303UB (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3402907) med 940M, särskilt om sonen ska spela. Väger lite mer än UX305, men om datorn över huvud taget ska användas för spel är Core M inte ett bra alternativ. Ett lite snabbare grafikkort är inte så dumt heller.

I kortare perioder kan Core M leverara prestanda som endast ligger 10-15% under de "vanliga" processorerna. Men när man sedan belastar processorn under en längre period (exempelvis spel och videorendering) så klockar den ner sig till cirka 1 ghz, vilket gör datorn väldigt seg. Andledningen till att man valt att designa processorn är för att webbsurf, mail och liknande aktiviteter brukar ofta behöva en del processorprestanda när man exempelvis ska ladda en sida, öppna ett dokument eller starta ett program. Så kallad "interaktiv användning". Dock så brukar inte belastningen hålla i sig under mer än 1-10 sekunder. Detta gör att man kan bygga en processor som i genomsnitt drar betydligt mindre ström och fortfarande inte känns "seg" när man sysslar med vanliga aktiviteter. Men på grund av att processorn inte tillåts att dra ström under längre perioder, så klockar den ner sig ordentligt när man gör något som belastar processorn under längre tid. På Core M brukar denna frekvensen ligga på 0.9-1.2 ghz.

Om man jämför UX303 med Mac:en så har UX303 bättre processor, bättre grafikkort, är något billigare och väger mindre. Skärmen är ligger dock på 1920*1080 istället för 2560*1600, vilket gör att prestandan i webbläsare och på skrivbordet får lite mer "flyt" på bekostnad av att skärmen inte är lika skarp.

Tack för ditt utförliga svar. Jag tycker tyvärr att den silvriga modellen av Zeenbok inte ser så bra ut. Hade en sådan för 3-4 år sedan. Gillar verkligen den vita och kan tänka mig den svarta men då tror jag att jag är tillbaks i Core M igen eller hur?

Min senaste tanke är att ominstallera vår nuvarande Vaio-laptop och se om jag kan dra igång Minecraft på den för sonen och sedan kan jag fundera på om jag kan köpa en Core M dator endast för surf, mail, chat och photoshop eller helt skippa en ny laptop för oss föräldrar.

Av BobbyM
Skrivet av Svensktiger:

Du kan ju även köra Kodi på en Shield TV.
Du kan du välja vilket skin du vill för den där extra bling faktorn.

Jag har fattat att man kan visa bilder, filmer mm från sin dator via Kodi och att man kan komma åt en del play appar. Men kan man kolla på live sändningar, dvs tablå tv vilket därmed skulle göra det traditionella tv-paketet onödigt? Om så är fallet är det då i HD-format och vilka kanaler kommer man åt?

Av BobbyM
Skrivet av thorsama:

Haha så jävla sant!

OnT: Jag tror du begränsar dig i onödan om du väljer appleTV över shield, mer funktionalitet helt enkelt och ett öppnare ekosystem.

Kanske sant att man är mer begränsad med Apple TV men frågan är om jag kommer använda alla dessa större möjligheter med Shield eller snarare riskerar få strul när man väl skall kolla film på en fredagskväll. Har ägt vår Apple TV 2nd gen nu i flera år och det bara funkar och det enda vi gör med den är hyra film och kolla på svt play och netflix. Kommer kanske använda viaplay appen nu när jag skaffat det också och den fanns väl inte på Google Tv. Som parallell till detta så skaffade jag mig precis Telia IPTV med inspelningsbar HD-box och även där finns filmbutik och play tjänster men det ser för j*****t ut så man är snabbt tillbaks till Apple TV och detta vill jag naturligtvis undvika om jag nu skaffar mig en ny och annorlunda box. Kollade snabbt på följande klipp och noterade dock att det verkade se ganska modernt ut i gränssnittet på Shield.

https://www.youtube.com/watch?v=LnSUX4XwM7Y

Av BobbyM
Skrivet av kusk0r:

Det blir i så fall Mac versionen av minecraft eller att man ska använda någon typ av launcher... Bäst att kolla upp hur minecraft fungerar. Annars kan du köra dual boot med windows, det kan bli lite trångt med 128gb endast.

Lite off topic men är det något fel med Mac versionen av Minecraft som jag bör känna till? Om jag köper en mbpr så var tanken att köra OSX och inget annat.

Av BobbyM

Finns det något som jag (och kanske ännu värre) min fru skulle sakna om man går från Apple TV till Shield TV? Jag tänker på exempelvis svt play app, netflix, airplay/google cast stöd mm.

Av BobbyM
Skrivet av deegan:

Den har 4K output. Jag äger själv en Shield TV och kan rekomendera den. Android TV gränssnittet är bra, och även om enheten är en spel/film enhet så behöver ju inte det ena utesluta det andra. Jag har spelat lite Geforce Now spel på den men tittar mest på film med Netflix/Plex/Viaplay/Svtplay och i båda fallen gör den ett utmärkt jobb.

Det finns ju såklart Google Movies som du kan hyra film ifrån, du har ju inte längre möjligheten att hyra från iTunes på en Shield TV.

Spelar ingen roll för mig om jag hyr från google eller apple. Har en nexus telefon men en apple dator och både en iPad och en nexus 7 så jag "funkar" i båda ekosystemen. Men är det någon skillnad på kvalité på bild och ljud beroende på googles respektive apples hartjänst? Och får jag 4k på exempelvis house of cards oavsett om jag kör netflix appen på shield respektive apple tv?

Av BobbyM
Skrivet av Svensktiger:

Shield TV kanske

Intressant. Vad gör den bättre än Apple TV eller Nexus Player? Goda omdömen på prisjakt.

Av BobbyM

Bästa filmlösning (för mig)

Har idag en apple tv 2nd gen och en plasma 720p tv som jag förhoppningsvis inom 1-2 år uppgradera till full hd eller 4k oled. Idag så hyr jag strömmad film via iTunes på apple tv'n och kollar men skall nu skicka denna till barnens rum och skaffa en ny lösning. Vilken lösning är bäst utifrån bild och ljud kvalité om jag vill fortsätta hyra film strömmat över nätet? Har idag en 100Mbit fiber lina in och har möjlighet att koppla mig trådat till den lösning jag väljer. Är inte intresserad av att bygga någon htpc utan det skall i princip vara en out-of-the-box lösning som exempelvis Apple Tv eller Nexus Player. Jag har precis skaffat mig Telia IPTV och noterar att man kan hyra HD-film via min nya HD IPTV box. Är denna bättre, sämre eller samma som att hyra filmen från Apple TV i mitt fall?

Av BobbyM
Skrivet av kusk0r:

Macbook pro som du länkar till har en 5257U processor av samma architectur som 5200U, den är avsett för mellastora laptops och har därför högre TDP på 28w, något högre prestanda då den klockar upp till 3,1 Ghz, något högre strömförbrukning och värmeutveckling. 5200U har en TDP på 15w och är avsett ffa för ultabooks.

Tycker att det är lite som att jämföra äpplen och päron. Macbook har ingen extra grafikkort och endast 128gb hårddisk och lite tjockare format och är lite tyngre. I regel köper man inte en Mac för vardagsbruk pga prestandan, då man kan ofta få en likvärdig PC billigare, utan man köper den för att man tycker om formatet och operativsystemet, eventuellt användarvänligheten också. Får tillägga att det sannolikt sitter det en väldigt fin skärm i Macbook Pro.

För egen del så gillar jag verkligen formatet och utseendet. Har en mbpr som jobb-dator men har efter 2 år fortfarande inte börjat gilla OSX. Har svårt att hitta en lika snygg pc+windows laptop och det som kommer närmst var UX305. Men om jag får mer prestanda ur en mbpr på 13 tum för ungefär samma precis så får det kanske bli en ny mbpr även om det är tråkigt att köpa en likadan dator som man redan "har". Jag gissar att det inte är något problem att spela minecraft på den?

Av BobbyM

Kvalité på TV-tjänster och medialösningar

Ber om ursäkt om nedanstående placerats i fel forum men har tidigare diskuterat IPTV i detta forum. Fritt fram att flytta tråden.

Nu till mina frågor. Jag har precis fått och installerat Telias IPTV via Telia Öppen Fiber och har paketen Lagom och Viasat Sport HD. Jag kommer ifrån marksänd Boxer idag och den stora frågan är nu om bildkvalitén är bättre via Telias IPTV och synnerhet på HD-kanalerna. Jag har kopplat dem på två olika hdmi-ingångar och provar att växla men gissar att långt ifrån allt på SVT 1 och 2 är i HD även om det sänds på deras HD-kanaler. Så istället kollade jag på gårdagens match mellan Chelsea och Leicester på Viasat Fotboll HD och visst bilden känns bra men ändå inte wow vad bra. Som jämförelse kan sägas att när jag kollar Fredagspanelen via Youtube's app på min iPad och kör airplay då reagerade jag verkligen på att det ser sinnesjukt bra ut. Jag är medveten om att det egentligen är parabol som gäller för bäst kvalité men samtidigt så vill jag bara betala för Telias IPTV + HD paket om jag verkligen ser någon skillnad. Någon annan som har erfarenhet av Telias IPTV i allmänhet och i synnerhet att gå från Boxer till denna lösning?

Vidare så hyr vi en del film via vår apple tv och nu är det dags att flytta denna lösning till barnens rum och skaffa en ny lösning för film-streamning. Jag sitter idag på en nära nog 10 år gammal plasma som stödjer 720P och undrar vilken lösning som ger mig bäst kvalité när jag vill hyra streamad film. Som exempel så funderar jag på den nya apple tv, nexus player eller bör jag istället nu börja hyra via telia och hd-boxen?