Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Det är ju sjukt länge.

Går inte att dra annan slutsats än att Microsofts AI bedömt Bing som urusel och stängt ner eländet för att inte dra skam och vanära över MS.

Av Pirum
Skrivet av Wiggin:

Jag har alltid känt att jag behöver en lyxigare, lite dyrare variant av iPhone som skiljer mig från patrasket...lätt värt ett sms-lån.

Ja, egentligen kan ju en vanlig arbetare ha den dyraste iPhonen, till skillnad från dyraste bilen, boendet, klockan osv. (vilket också förklarar varför en del lånar till telefon antar jag)

För att ge iPhone mer status kan det nog funka för en del att ha en jättedyr och supertunn mobil i innerfickan på kavajen. Eller vad nu statustörstande människor har för kläder.

Av Pirum

Har mestadels USB-hårddiskar, 2x6TB inkopplat permanent och så några andra som inte alltid är anslutna. Skulle gärna ha en NAS men kan inte motivera kostnaden. För backuper lägger jag även ut en del på optiska skivor.

Av Pirum

Nej, delar inte, men vill inte moralisera över det, det är ju aningen mindre allvarligt än att piratkopiera något, dvs, tämligen harmlöst. Den som är utan synd (aldrig fuskat med skatt eller moms, aldrig gått mot röd gubbe, kör aldrig för fort etc) får kasta första stenen.

Av Pirum
Skrivet av wwraver:

Jag skulle nog säga att väldigt många (kanske t.o.m. majoriteten?) ur befolkningen har svårt att se gamla klassiker för att de känns... gamla. På grund av dåtidens film- och skådespeleriteknik.

Jag har själv svårt för detta och jag är 42. Jag är inte förtjust i de moderna uppenbara kassakorna från Hollywood, men jag har bannemig svårt för att kolla på filmer från 80-tal och bakåt t.o.m. Nog har jag gjort det och har tyckt om en del, men skulle aldrig få för mig att sätta på en gammal film idag.

Ja...det är lite svårt det där. En del sägs ha väldigt svårt att se svartvita filmer då de är så ovana. Jag är tillräckligt gammal (född mitten av 70-talet) för att minnas när SVT visade svartvita filmer, ja, även TV4 gjorde det senare, och såg många som barn. Man såg det som erbjöds antar jag.

Jag och min fru ser en del typer av serier tillsammans, exempelvis brittiska "kostymserier"/filmer, dvs, Jane Austen-fimatiseringar etc. De utspelar sig ju för 200 år sedan, men inspelningar från 1970-talet och även 1980-talet är nästan svårt att se idag. De känns så daterade. Och då skildrar de ju ändå 200 år sedan. Från 1990-talet blev det lite bättre och mycket från 90-talet håller att se idag. (Däremot har jag själv lite svårt för Bridgerton, men om man ser det mer som teater och mindre som ett försök att visa en realistisk bild av tiden så funkar det).

Jag har full förståelse att de gör en nyinspelning av Shogun. Den gamla serien ser väldigt daterad ut, även om några av skådespelarna är riktigt starka. Kan dock lova att Shogun 1980 hade mycket större inverkan på TV-tittarna generellt än Shogun 2024 - det finns mycket mer att se idag och för att vara en 1980-serie var Shogun riktigt proffsigt gjord, det fanns inte så mycket konkurrens.

Apropå skådespelare så ändras ju även skådespeleri, som följer kulturella normer och samtiden såklart. En del gammalt skådespeleri kan se nästan teatraliskt ut, som parodi, men ändå landade det Oscar - då. Mycket av skådespeleriet idag kommer såklart att kännas daterat om 50 år. Skiljer mycket mellan länder också, jag har typ bara lyckats se 1 indisk film - har så svårt för "stilen" på något sätt. Samma med hongkong-action, inte min grej riktigt. Även om jag inser att en del är bra.

Av Pirum

Jämfört med boken är det jag sett av första säsongen inte superbra, trots bra miljöer och skådespel. Så jag ser egentligen fram emot en andra säsong som är mer oviss gällande handlingen.

Av Pirum
Skrivet av jolu:

<klipp>
Banken betalar också tillbaka så länge du inte varit oaktsam. Dessutom är det ofta mycket svårt eller omöjligt att utreda dessa brott då de sker utomlands och lämnar obefintliga spår. Pengarna förs ut med hjälp av mulor osv. Bankerna lägger massa pengar och energi på detta, men det är en avvägning mellan enkelhet och bedrägerier. Om det vore ett större problem skulle också säkerhetensnivån vara högre (krångligare) men det är extremt små volymer i förhållande till totala antalet transaktioner vi talar om här.

Banken borde betala tillbaks även om privatpersonen varit oaktsam, om även banken varit oaktsam.

Eftersom det rör sig om extremt små volymer kan det knappast anses vara ett problem för banken, däremot kan det vara 100% av en bedragen privatpersons volym.

Det måste finnas bättre tekniska lösningar. Att utbilda bort detta, som en del tror, går inte. Inte heller går det att vänta på att de okunniga äldre ska falla ifrån då vi faktiskt alltid, förhoppningsvis, kommer att ha äldre personer i samhället. Vi kommer även sannolikt att ha fler än idag. Som blir äldre än idag.

Exempel: Jag har en äldre släkting. Klar i huvudet, naturligt misstänksam. Har aldrig köpt något från utlandet. Har aldrig gjort en banköverföring till utlandet. Har inte varit utomlands på över 25 år. Har aldrig ens gjort en större banköverföring till någon. Aldrig köpt något från någon websida. Ni vet, betalade senaste bilen med kontanter, den nivån. Han borde kunna berätta för sin bank att alla köp/överföringar över (exv) 10000kr, eller till utlandet, automatiskt ska nekas, punkt slut. Kan säkert ställa till det för plötsliga bilreparationer, men det går ju att lösa.

Kanske kan bankerna, gratis, erbjuda "säkerhetskonton" som endast går att föra över pengar från vid planerade besök till bankkontor. Eller, vad vet jag. Det kanske är svårt nu när bankerna inte längre har bankkontor. Jag vet inte. Men det går alldeles för fort att bli av med alldeles för mycket pengar.

Kanske kan överväga att banker som inte har representation i lämpligt antal kommuner inte ska få åtnjuta statlig insättningsgaranti.

Av Pirum

Ja, jag har 1 Frost kockkniv från mitten av 1980-talet, som var "huvudkniv" i min familj i över 30 år. Då hade träet blivit ganska fult efter många varv i diskmaskinen. Efter att mina föräldrar gått bort hittade jag en likadan kniv i förrådet, oanvänd, som såklart hade snyggare trä men den gamla kniven såg i stålet inte så slitet ut. Har väl inte slipats så ofta, menmen. Swappade knivarna så den gamla ligger som reserv i mitt förråd.

Den "nya" Frost-kniven har jag haft i ca 10 år nu - fast mest kör jag med Victorinox (också drygt 10 år) pga att jag glatt kör den i diskmaskinen. Frosten har dock tunnare blad och är fin till grönsaker och sådant, och handdiskas oftast.

För att slipa använder jag en ca 40 år gammal mörkgrå/svart Arkansas-brynsten, vilken grovlek det har vet jag inte men det är fint på ena sidan och grövre på andra. Finns säkert bättre grejor idag, men det får duga, jag kommer aldrig att slita ut det (stort) + skärpstål

Av Pirum

1) Måste funka i MacOS (och Windows såklart, samt inte vara kasst för Linux)
2) Fläktlöst eller åtminstone avstängd fläkt vid idle/slösurf. Ok om den varvar upp under spel / bildfilter osv.
3) Rimligt pris, dvs, under 1000kr.
4) Därför har jag rx580, köpt begagnat.
5) Kommer inte att köpa Gigabyte igen då deras mjukvara för att ändra inställningarna på grafikkortet (RGB, fläkt osv) nukade 4 st RAM-stickor för mig.

Av Pirum

Om man sätter en Samsung i "extremt batterisparläge", eller vad det kallas, Ultra Power Saving Mode, med begränsade appar på hemskärmen, så kan man välja ett litet antal appar som ska vara tillgängliga och får en ganska avskalad upplevelse. Finns väl på de flesta mobiler numera (barnen har Pixel 6a, där kallas det nog Extreme Battery Saver), har jag för mig, men det brukar inte räcka med att aktivera standard energisparläge - då är telefonen fortfarande ungefär likadan fast långsammare.

Kan ju finnas många skäl till varför man vill begränsa sig, och det går ju lätt att återgå till "fullt läge", men jag använder det ibland när jag är ute i skärgården och inte kunnat ladda så ofta.

Av Pirum

Ska inte svära på att det inte går, men på senare år har luften gått lite ur "Custom ROM"-utvecklingen speciellt för lite billigare plattor. Och allt färre tillverkare tillåter enkel upplåsning. Förr känns det som att man kunde göra det på nästan alla plattor, och de 4-5 plattor vi hade/har är rootade/fixade.

Om man håller ögonen öppna kanske man kan knipa en enklare Samsung-platta för typ en tusenlapp, men visst, det är trevligare att inte lägga ut något alls

Av Pirum

Intressant. Men jag skulle nog även gärna se att typ ett 1060-kort var med, det är nog ändå en del som sitter med motsvarande kort och spelar i 1920x1080; är spelet ens spelbart på ett sådant kort om man drar ner inställningarna? Minimikraven är ju typ gtx960 och ryzen 3 1200 så inga monsterkrav.

Av Pirum
Skrivet av Sunix:

Har man sådana skeva åsikter att man måste vara anonym för att uttala dessa, att man inte vågar stå för sina åsikter. Då är det illa.
Yttrandefriheten begränsas ju inte av bankid, du kan fortfarande säga vad du tycker.

Men det finns ju exempel på personer både till vänster och höger som blivit av med arbetet pga sin politiska åsikt. Man kan ju tycka att det är helt ok att en ärkenazist inte ska jobba på dagis, men var ska gränsen gå?

En av mina bästa högstadielärare berättade på första lektionen att han var kommunist, han var lärare i samhällskunskap. En del skulle kanske se det som problematiskt. Och visst läste vi mer om latinamerika och USA-imperialismen än en del andra klasser gissar jag. Å andra sidan har jag haft många andra lärare som varit tokliberala eller konservativa, eller på andra sätt fördomsfulla. Aldrig har jag tänkt att någon av dem borde få sparken, även om min Stig Järrel-Hets-liknande mattelärare nog inte var helt optimal för en del elever.

För egen del har jag en del åsikter som min arbetsgivare säkert tycker illa om, men inget de skulle sparka mig för - om jag inte snackar för mycket på arbetstid möjligen. Men hade jag varit lärare idag, och inte industriarbetare, hade det kanske varit krångligare, vem vet. Jag skriver gärna anonymt när jag tycker något. Samtidigt vill jag inte skriva sådant som jag inte skulle säga inför mina barn (när de är vuxna), och mentalt räknar jag med att allt jag skrivit de senaste 30 åren är sådant jag kan stå för rent åsiktsmässigt men ändå inte alltid vill skylta med ihop med mitt namn och adress.

Av Pirum

Enligt https://www.tradera.com/valuation så har de senaste auktionerna på Tradera på 13" Macbook Pro 2019 landat på i snitt 4500kr, med lägsta pris 3600 och högsta 5000. Kanske kan man ibland få mer på Blocket eller Facebook, vad vet jag, men Tradera brukar ändå indikera någon slags marknadsmässigt värde.

Förmodligen spelar skick en del roll, och modeller med mer lagring kan nog ligga i det övre intervallet, en del har 16GB RAM och 256GB SSD, har man mindre går det nog ofta ner kring 4000.

Av Pirum

Får hoppas att Boxer samarbetar med någon mobiloperatör (de har väl ägarband dit ändå) och erbjuder något billigt/"gratis" mobilt bredband för de drabbade Boxer-kunderna. Om de vill behålla kunderna alltså, för som kund som lämnar marknätet och går till IPTV finns väl andra alternativ än Boxer liksom.

Av Pirum
Skrivet av simonthesaint:

Sent svar men…

Man behöver alltså ha tex en sån där signalomvandlare från Kjell för att få ut ljud?

Om du ska ha in ljud i HDMI-kabeln. Det går som vanligt att dra analogt ljud från Amigan till högtalare eller stereoanläggning. Jag har just nu Amigan inkopplad på en datorskärm utan ljud, drar ljudet till ett par billiga bordshögtalare via en RCA->3.5mm-kabel.

Min upplevelse var också att den där signalomvandlaren gjorde att min TV förstod HDMI-signalen bättre, då jag inte sett så många "baka in ljud i HDMI-kabel"-omvandlare så passade jag på att köpa en när Kjell ändå hade. Kanske går de inte att få tag på om några år. Hittar inga liknande grejor på AliExpress, men har inte heller letat jättemycket då jag redan har en omvandlare såklart.

Man ska inte räkna bort möjligheten att det kommer HDMI-adaptrar till Amiga som bakar in ljud, men just nu verkar det inte finnas några vad jag vet.

Av Pirum

Det S borde förklara är om det ska vara tillåtet att ANONYMT göra följande:

1) Kritisera sin arbetsgivare
2) Försvara asylrätten
3) Vara medlem i en grupp/forum på sociala medier där man som *-sexuell, hedersförtryckt, etc kan diskutera (i egna ögon) relevanta frågor. Utan att grannar, föräldrar, nazister kan se ens identitet. (Väljer "nazister" som exempel här, då det väl är den enda politiska gruppering som det är ok att förtala generellt sett)

Man kan såklart tänka sig hur många punkter som helst. Men det är inte undantagen som ska bekräfta regeln (ID-tvång) i detta fall, åsikten och diskussionen måste få komma före ID.

Kan man ha åsiktsfrihet utan yttrandefrihet?

Kan man ha yttrandefrihet om man drabbas av repressalier för det man yttrar?

Nej, yttrandefriheten är sällan absolut, mordhot är de flesta överens om borde vara olagligt, likaså propagera för folkmord, tror jag. Det är dock som bekant inte populära åsikter som behöver skyddas, det är impopulära.

Sorry, jag blir riktig engagerad. Är typ född in i Socialdemokratin men ibland trampar de så snett, så snett. Säger inte att andra partier trampar bättre. Men herregud. Röstar inte på S längre, och det känns som att de internt hade mått bra av att ha haft fler röster och åsikter ventilerade de senaste 30-35 åren, det hade förmodligen lett till mer socialdemokratisk politik och högre stöd för dem.

Av Pirum

(Jag vågar öppet skylta med att jag betraktar mig som socialist, men det här förslaget är ju idiotiskt)

Att anonymt kunna uttrycka sina åsikter är en viktig del av ett demokratiskt samhälle, IMHO. Internet ger fler personer möjligheten att göra det, och nå längre än anslagstavlan utanför by-kyrkan.

Men självklart finns det problem med hot och lögner. Som andra varit inne på, vissa appar eller kanaler skulle kunna vara whitelistade. Så man själv endast ser, eller kan ta emot, meddelanden/inlägg från personer som öppet skyltar med sitt personnummer i anslutning till varje meddelande.

Nackdelen är där att företag/plattformar i ännu högre grad skulle hemfalla åt självcensur, vilket visserligen är en laglig form av censur (om den inte görs rasistiskt, sexistiskt, etc) men i praktiken kan vara värre än statlig censur och svårare att motverka.

Jag är ingen integritetsfanatiker. Kör med Googles location på, för att kunna se vart jag varit och när de senaste xton åren. Tycker att man gärna kan DNA-registrera alla som vistas i landet, för enkel sökning i samband med brottsutredningar och bedrägerier. Ställer mig först i kön där, för registrering.

Men anonyma åsikter är viktiga, och jag önskar se en vidare diskussion om politisk aktivism, argumentation(steknik), lobbyism, yttrandefrihet och demokrati. Fast inte just här, då forumet visserligen är bra på många sätt men inte tillåter den typen av breda diskussioner med starka politiska åsikter.

Av Pirum

Den tipsade Victorinox-kniven är bra, jag har ungefär en sådan och kör den glatt i diskmaskin. Det är säkert förslöande, men handtaget verkar iaf inte ta skada vilket trähandtag ju gör (det har jag på några andra knivar som jag undviker att köra i maskin för ofta eller alls).

Märkbart trevligare (för mig) än en mer än dubbelt så dyr Zwilling-kniv som jag tröttnade på och gav bort (i stort sett oanvänd).

Av Pirum

(jag kör i huvudsak SATA)

Pris (om man nu kan kalla det en egenskap)

Lagringsutrymmet (man får ju köpa en tillräckligt stor)
TLC (mlc är ju unobtainium för dödliga, åtminstone om man köper nytt - har ett par begagnade Intel med mlc och ett par mindre IDE -Transcend med mlc)

Power loss protection inbillar jag mig är bra. Så har det på system-ssd för min MacOS & Windows 11-dator. även SSDn till Fusion Drive har power loss protection. Eller vad det nu kallas.

Dram är väl trevligt, det har de flesta av mina, men inte alla. Tror det blivit lite mindre viktigt.

Kör ju sata så hastigheten är ofta max vad sata klarar. Däremot har jag ett par qlc-ssd på ca 500gb som är långsamma när deras cache är fylld. Det är störigt. Samsung 8TB SSD har iofs qlc, men har så stor cache att man typ kan kopiera en blu-ray-ISO utan att slå i taket så den upplever jag som ok ändå.