Missa inte! Fyndchans i Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som [SmR]BMF har skrivit i forumet
Av [SmR]BMF
Skrivet av marcusOCZ:

Jag hade glädjen av att ha bägge i sin tid. Intelivision var liksom poinjärer medans Atari gjorde revolution med sin handkontroll, vars design användes i flera år. Kontrollern till Intelivision gick ju sönder bara man såg på den.
Intelivision
Atari
Vectrex

Vilka tider det var!

<Uppladdad bildlänk>

Skrivet av EntropyQ3:

Vectrex var, och är fortfarande, supercool!
Den hade flera spel som fortfarande håller, kanske hjälpta av den abstrakta vektorgrafiken, och frånvaron av egentlig frame rate. Ren gameplay.

Vectrex ser riktigt fräsig ut, har alltid gillat tidiga vectorbaserade spel. Min flrsta kontakt med ett TV-spel tror jag var med ett Atari med fotopickadoll Så häftigt för en liten grabb... Srax där efter skaffade vi en Philips G7000 , kanske inte världens bästa (minns bara ett gungbrädespel med clowner där man ska ha sönder ballonger och det var superkul för en 7-8 åring kanske hade vi något snakeliknande spel också...

Av [SmR]BMF
Skrivet av Jockss:

I princip det jag testat, dvs, frontfläktarna. Dilemmat ligger nog i att fronten är helt solid och det blir ingen fart. Visst, det går att ta av fronten, men det förstör någonstans hela vitsen med chassit :D. Sidopanelen har jag inte testat plocka bort. Kanske vore något! Men du tror radiatorfläktar istället för de som är standard i fronten vore att föredra?

I övrigt så är även sidorna solida och har inget nät eller annat typ av inflöde vad jag kan se med ögonen.

Visste inte ens att Fractal Pop fanns i en version med solid front. Kanske kan du byta det mot ett Fractal Pop Air?

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av pv2b:

Alla vet att RGB gör datorn snabbare, äntligen har vi ytterligare ett ställe att ha RGB på

Alla vet ju att BRG (Brittish Racing Green) är snabbare än RGB

Av [SmR]BMF
Skrivet av Hakinger:

Jag köpte den vita varianten då jag plötsligt kände att jag ville pimpa datorn då jag hade vita RAM-minnen och AIO (nu gäller bara att hitta vita PSU-kablar som funkar till bequiets PSU) Lättbyggt som sagt med allt utrymme och hål för kabeldragningen, och mitt 34cm långa grafikkort får med råge plats . Hade tidigare Fractal design torrent compact som jämförelsevis var riktigt bökig att bygga i. Medföljande färdiginstallerade 140mm -fläktarna är tysta (via fläktkurva i bios) och flyttar luften bra. Hade tänkt sätta fler fläktar i botten, men märkte att det inte behövdes temperaturmässigt.
Dock kan jag inte med mitt moderkort ha 360mm AIO i toppen, i alla fall inte Arctic freezer III, då strömsladdarna till CPU är i vägen, så jag kör med 280mm som jag fått montera lite längre fram i chassit. Enda fläcken är väl att det inte finns nåt dammfilter i fronten, men teoretiskt sett kan man ju ta den från toppen då den sätter sig fast med magneterna i metall-meshen. Men då datorn står knappa metern upp från golvet tänker jag att det kommer att ta ett tag innan det blir dags för rengöring.

Riktigt prisvärt chassi måste jag säga.

Hmmm... Det var tråkigt att du inte fick plats med en 360 AiO i toppen, funkade bra med en Alphacool AiO i toppen i min sons bygge, nu är det väl inte världens tjockaste radiator men iom att radiatorn monteras offset mot glassida trodde jag inte folk skulle ha problem med 120mm breda radiatorer. Nu när jag läste ditt inlägg igen förstår jag vad du menar, är möjligt det är tight mellan radiator och EPS kabeln men kommer inte ihåg att det var något problem.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Mizzy:

Datorn startar inte. När ja sätter i laddaren lyser den vit sen röd och sen off 🤷‍♀️ spelar ingen roll hur mkt ja trixar med laddaren, först när jag tar ut den och sätter i den igen kör den samma grej…

Kan batteriet vara kasst när det aldrig vart fulladdat? Eller använt?

Om det är USB C laddning och datorn har mer än en USB C anslutning så testa annan port/portar, inte alla USB C portar klarar av att ta laddning. Hoppas det löser sig.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av rectorz:

Tack så mycket för att du tog din tid att hjälpa mig, det uppskattas enormt! Är denna dator bättre än den jag länkade?
Varför ska man installera Windows själv?

Mvh

Det är enkelt att installera Windows själv, en nyckel kostar inte mycket och då frigörs ca 1500:- till lite bättre hårdvara. Du kan alltid höra dig för här på forumet om någon är intresserad av att hjälpa dig bygga.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av mgmp:

Hallå gänget!

Tänkte köpa en dator till en 14 åring som spelar främst Fortnite och CSGO samt mindre krävande spel.
Vet att färdigbyggda datorer inte är en storfavorit men vad tror ni om denna? Det är ungefär den budgeten jag har tyvärr. Tar gärna emot tips på andra datorer också

https://www.power.se/datorer-och-surfplattor/datorer/stationa...

Här är två byggen för ungefär samma peng som borde ha bättre spelprestanda. Bygget med Ryzen 5500 cpun kan nog vara långsammare i vissa cpu tunga spel än intel 13400f medens Ryzen 5600 cpun borde vara ungefär samma (lite beroende på titel), ett RX 6600 grafikkort är däremot bra mycket raskare än ett RTX 3050 på i princip allt. Så kan ni lägga lite mer än ditt eget förslag är första Agumapaketet min rekommenation.

https://agumagamingdator.se/gamingdatorer/rx-6600.html?gad_so...

https://www.proshop.se/DUTZO-gaming-dator/DUTZO-Esport-Wildfi...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av LinusG:

Ska bygga ett nytt fritidshus och är lite sugen på att sätta upp en kamera som dokumenterar processen.
Tanken är väl att kunna göra någon typ av Timelapse sedan?
Det jag söker är alltså tips om en kamera för utomhusbruk som skulle kunna vara aktuell.

Ström och Wifi kommer att finnas tillgängligt, kan även sätta den någorlunda väderskyddad för regn iallafall.

Budget, ja några 1000 lappar kan den få kosta iallafall.

//Linus

Det finns ju Wifi kameror för bra pengar idag, det här kanske kan vara något?

https://www.kjell.com/se/produkter/sakerhet-overvakning/kamer...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av friskybob:

Du skulle kunna kika på den här för 12k: https://www.komplett.se/product/1307024/gaming/gamingdator/ga...

Processorn är Ryzen 7500F som verkar vara något vassare än 5600, och uppgradering från 16GB till 32GB går på 700-1000kr, men det totala priset är bättre. Däremot saknar SSDn DRAM cache om jag inte minns fel, men det är knappast ett problem på en speldator till ett barn.

Skrivet av SuperDuperKillen:

Detta måste ju vara ett bättre alt än allt som länkats hittils.

Håller med, tänkte precis länka samma bygge Riktigt fin prebuild, enda man kanske skulle fundera på att uppgradera är moderkortet till ett B650 istället, mest för lite själsro vid eventuell cpu uppgradering i framtiden.

Av [SmR]BMF

Drog en snabb sökning på brynsten och fick upp det här kitet på Amazon:

https://www.amazon.se/DaiWeier-professionell-slipstenssats-du...

Kanske kan vara något?

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Mo0rbid:

Ett rent ut sagt skrämmande förslag. Det hade inneburit en enorm inskränkning av folks rättighet att yttra sig fritt

Hejsan, kan du tänka dig att utveckla varför du anser det skulle innebära en inskränkning i människors rätt till yttrandefrihet? Jag förstår ju tanken med att kunna utnyttja anonymitet som ett skydd när man presenterar en obekväm åsikt men samtidigt är det inte lätt att anonymiteten i sig urholkar seriositeten i argumentationen som då skulle ses som mindre seriös just för att den framförts anonymt? Givetvis beroende av kontext, jag hoppas du förstår vad jag menar. Seriös fråga Funderar mycket på hur man skulle kunna lösa nätmobbning och spridning av falsarium över internet. Människor bildar sig uppfattningar baserade på felaktiga fakta, unga och vuxna utsätts för hot och mobbning av jämnåriga och äldre på diverse sociala medier och forum, journalister, politiker, icke politiskt tillsatta tjänstemän, vårdpersonal, lärare m.fl utsätts för grova hot dagligen pga av saker de gör eller uttrycker i enighet med respektive yrkesbeskrivningar. Jag tycker inte det är acceptabelt.

Av [SmR]BMF
Skrivet av [SmR]BMF:

Don't let me go...

Bara två takers? Jag är besviken

Av [SmR]BMF

Don't let me go...

Av [SmR]BMF
Skrivet av Mjoaukatt:

Uppdatering.
När den inte postar så tänds RAM&CPU-dioderna på mobot, har led-indikatorer som visar att det är där felet ligger.

Jag testade ta ur ena minnesstickan, ingen skillnad ingen post. Stoppade tillbaks och tog ut andra. Postar och kommer in i BIOS som blir resettad. Datorn fungerar som den ska.

Beställer nya minnen och det funkar. MEN:

Så fort jag klickar i EXPO-profilen att minnen ska gå i 6000Mhz, så går bootprocessen från att ta ca 15 sek till minst det dubbla. Det tar alltså 15-20 sek bara att posta och att LED i mus/tbord tänds som det gör så fort bios initierat + normala OS-boot-tiden. Så var det även med mina gamla minnen, är det normalt?
Verkar nästan konstigt om jag skulle få två felaktiga uppsättningar RAM, så då kanske det är Mobo? Än så länge har burken inte vägrat boota dock, bara fördröjningen vid post. Bör jag vara nöjd med det och hoppas att det inte blir värre?

Minnen Kingston 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 FURY Be
Mobo MSI B650 Gaming Plus WIFI

Det är ju klart lite tråkigt när POST- sekvensen tar lite längre tid än man är van vid/ har tålamod för. Var själv med om ett liknande scenario på AM4 plattformen när X570 moderkorten släpptes. Jag brukar ha som vana att uppdatera bios när en ny version släpps ska jag väl tillägga, fick långa POST-tider under ett eller ett par bios versioner men det blev bättre ju mer plattformen mognade och nyare bios versioner släpptes. Vad jag vill ha sagt är väl att om POST-tiden inte är något kritskt för dig skulle jag om jag vore i din situation inte oroa mig över det, det är ändå en ganska färsk plattform även om det såklart kan vara så att det helt enkelt bara tar längre tid än vad som varit normalt på andra plattformar. Jag röstar för att du ska vara nöjd och sitta lugnt i båten, skulle nästan bli förvånad om det inte blir lite bättre med kommande bios versioner.

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Mjoaukatt:

Uppdatering.
När den inte postar så tänds RAM&CPU-dioderna på mobot, har led-indikatorer som visar att det är där felet ligger.

Jag testade ta ur ena minnesstickan, ingen skillnad ingen post. Stoppade tillbaks och tog ut andra. Postar och kommer in i BIOS som blir resettad. Datorn fungerar som den ska.

Beställer nya minnen och det funkar. MEN:

Så fort jag klickar i EXPO-profilen att minnen ska gå i 6000Mhz, så går bootprocessen från att ta ca 15 sek till minst det dubbla. Det tar alltså 15-20 sek bara att posta och att LED i mus/tbord tänds som det gör så fort bios initierat + normala OS-boot-tiden. Så var det även med mina gamla minnen, är det normalt?
Verkar nästan konstigt om jag skulle få två felaktiga uppsättningar RAM, så då kanske det är Mobo? Än så länge har burken inte vägrat boota dock, bara fördröjningen vid post. Bör jag vara nöjd med det och hoppas att det inte blir värre?

Minnen Kingston 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 FURY Be
Mobo MSI B650 Gaming Plus WIFI

Senaste bios?

Av [SmR]BMF
Skrivet av SwedZi:

Okey tack. Minnena som sitter i ska vara EXPO, men dock 5200mhz och inte 6000mhz, göra detta någon märkbar skillnad i prestanda?

6000mt/s cl30 är sweetspot för Ryzen 7000 cpuer.

Av [SmR]BMF

Slängde ihop ett litet förslag, så får både ni och tråden något att fundera på

https://komponentkoll.se/bygg/yfTuA

Cpu R9 7900
mobo, Asrock B650 Pro RS, det bästa "billigare" B650 moderkortet när det kommer till vrm. Det går också att köpa till ett instickskort för att få dubbla ThunderBolt utgångar (40Gb/s), kostar runt tusenlappen
Lade bara in 32Gb ram... Missade att lägga in 64Gb ser jag nu...
Generisk 2Gb m.2 nvme ssd, man kan ju köra en 500Gb som system och en 1Gb eller 2Gb som arbetsdisk om det passar bättre...
Chassi, Phanteks XT Ultra, kommer med 3 140mm fläktar i fronten, lägg till en extra för utblås, ladda ner gratisprogram för fläktstyrning och ställ fläktarna låååågt så blir det låg ljudnivå. Stor och rymligt chassi, iofs rgb i fläktarna men bara strunta i att koppla in. Varför valde jag chassit? Gillar Phanteks chassin, bra placeholder om inte annat.
PSU Seasonic 550w Platinum, modulärt och semipassiv fläkt
Kylare Thermalright Peerless Assasain 120 SE

Borde vara ett okej förslag att utgå från.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Thomas:

Det var 7900 som nämndes ovan, inte 7900X. 7900 har TDP på 65 W.

Sorry, my bad! Utmärkt rekommendation!

Av [SmR]BMF

Halloj halloj

Beroende på hur låg ljudnivå ni vill systemet ska hålla (kylning låter om än lite ) skulle det kunna vara id'e att titta på Ryzen 7700 icke X, 65w tdp jämfört med Ryzen 7900x 170w. Det är klart att 7900x är snabbare men frågan är om den är så mycket snabbare att det är värt det, kanske någon kan svara på i tråden. Kan också var fint att titta på moderkortets vrm då ett mobo med lite sämre vrm bidrar med onödig värme i chassit, menar inte att man ska gå "creator class" om man inte hittar ett sådant till bra pris förstås men att man iaf tänker på det när man väljer moderkort. Kanske USB C är ett önskemål? Hardware Unboxed har bra moderkorts recensioner där de går genom t.ex vrm temperaturer. När det gäller lagring verkar det som många kör enligt följande: lagring, m.2 nvme gen 3 eller 4 till system disk, sen en en disk med samplingar/ljudbibliotek och sedan en projekt/arbetsdisk, en del kör på externa diskar för projekt/arbetsdisk och då kan ju USB C komma till sin rätt. En kompis som har en "rktig" studio jobbar t.ex nästan uteslutande mot externa diskar, men det beror nog mest på att han kan ha många projekt igång samtidigt.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Sensicase:

Tjena vänner!

Detta är åt en nära vän som har en gammal burk sedan 12år tillbaka som nu inte riktigt håller måttet längre.

Då jag själv är helt ovetande mer än att en snabb processor är viktigt och 64gb i ram, är det något mer man behöver tänka på? Ber er inte sätta ihop en dator utan mer vad som är viktigt att tänka på och saker som är ”oviktiga” för den typen av jobb. Datorn kommer inte att användas till spel överhuvudtaget.

Tack på förhand!

Hola!

Vad har din vän för budget?