Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding
Skrivet av Pauls711:

Hej, jag har problem med personer som kommer in på mitt Steamkonto och och jag har försökt med att byta lösenord både på Steam, Microsoft och Google. Det kommer upp i Messenger att någon byter lösenord och då är cirkusen igång, de har sålt bilder m.m. men det är småpengar det handlar om men jag vill bara bli av med dom och telefonnumren jag spärrar kommer från Estland och andra östländer.
Mvh Paul

Nu är jag ingen säkerhetsspecialist på långa vägar. Men det jag fetade i ditt inlägg är själva grundproblemet, inte att du har malware och blir "hackad". Det är du som (o)medvetet ger bort dina lösenord och login när du klickar på länkar från random chattprogram som påstår att du är hackad. Då går på den allra enklaste och vanligaste nätfiskebluffen om och om igen. Så sluta med det.

Ergo, när okända personer som utger sig för att vara "Steam support" eller "Microsoft security" via random chattprogram eller random mail påstår att du är hackad, ditt whatever-konto är utsatt för attack, du har ohämtade paket, du har vunnit på lotto eller att ditt bankonto är spärrat och det kommer med en länk du ska klicka på? Då ignorerar du den informationen. Bara radera skiten och klicka för fanken aldrig på länken, eftersom det det är precis just där du om och om igen går ifällan och ger bort de nya lösenorden till skojare och kriminella.

Om du är extra orolig för att någon verkligen har "hackat" dina konton, logga in som du brukar logga in och stäm av där ifall det är något oväntat. Klicka aldrig på länkar på uppmaning av andra, utan hantera alltid dina konton så som du normalt hanterar dina konton. Se till att använda 2FA som skrivet och förstås använd aldrig samma lösenord på flera sajter.

Av Laxpudding
Skrivet av shrghi:

Tv-skärmen blir fantastisk, men TV-innehållet suger.

Året är 2024 och du bestämmer exakt själv vad som ska visas på TV:n. Så vad är det som suger?

Av Laxpudding

Jag vill minnas att föregångaren, The Wall, den du kan köpa i Sverige idag om du vill, är 146 tum, listades för 2,2 miljoner exkl. moms. Modellen kom 2019 (uppdaterades dock varefter) och om det nu finns en lika stor modell för 1,4 miljoner har vi 2/3-delar av priset på 5 år, inflation ej inräknad. Om det är linjär utveckling på priset når vi kanske under miljonen kronor lagom till 2028?

Det går i alla fall åt rätt håll för micro-LED

Av Laxpudding
Skrivet av Christian995:

Obs, detta problem upplever jag endast när jag kollar youtube, spelar spel och stream.

Felet syns på skärmen och då tror man det är skärmen. Men skärmen har inga koncept eller kontext av vad du gör med datorn. Skärmen får en bildsignal och återger den signalen som ljus. Jämför med en högtalare. När vissa låtar hackar eller beter sig oväntat är det rimligen inte högtalarens fel.

Ifall det enbart syns i när du spelar och streamar video är problemet typiskt något med drivrutinen eller i värsta fall grafikkortet. När det är fel på skärmen är det fel hela tiden oavsett. Följande uteslutningsmetod gäller därför:

1A) Är skärmens egna menyer påverkade? Om ja, då är det troligtvis tyvärr något internt fel på skärmen. Tyvärr eftersom det sällan finns någon fix annat än reklamation eller utbyte.

1B) Har bilden samma fel med andra källor? Får de också samma fel pekar det återigen tyvärr på skärmen.

Om svaret är nej på 1A och 1B är det typiskt något med datorn.

Nu är frågan rätt vanlig. Plötsligt är det fel i spel och på youtube medan övriga Windows är normalt. Vilket kan vara något man installerat (medvetet eller omedvetet) men också att man fipplat med drivrutinens inställningar för ljus och färger i video och rendering.

Kan du utesluta att det enbart inträffar på din dator vid spel och streaming brukar den fixen handla om en DDU. I några fall har det löst sig först efter en blåsning av datorn.

Av Laxpudding

@Bjoern_87: Andersson är byggd av Vestel, Toshiba är troligtvis Hisense-byggd och Philipsen lär vara byggd av någondera eller TCL.

Av Laxpudding
Skrivet av Bjoern_87:

Jag är på jakt efter något lite annorlunda.
Tänkte rigga en skärm i garaget för att kolla på film/serier/sport när jag sitter och cyklar.
Dvs snabb responstid etc är helt överflödigt. Behöver bara en helt OK bild.
Storleksmässigt tänker jag att 32-40 tum räcker gott. Vill inte ha större.
Tanken är sen att plugga in en chromecast och köra all media genom den.

Budget? Max 5 000 kr bara måste gå.
Föreställer mig att en hederlig LED-skärm räcker gott. Dvs QLED, OLED behövs inte.

Alla dessa är LED (så som förkortningen avslöjar QLED, OLED etc) men jag förstår att du menar en LCD-TV (som har LED som belysning) vilket också är underförstått för den storleken och den prisklassen. Du kan inte välja något annat än helt vanlig LCD med dina krav.

Du är inne på nivån av att vad som helst fungerar. Finns ingen 32-tums TV som extra bra eller extra särskilt inom budget och utifrån dina krav. Den distinktionen med TV-apparater kommer först när du kliver upp mot 55 och 65 tum samt dubblar eller helst tripplar din budget. Då kan man börja välja TV utifrån deras egenskaper.

Vanliga skrivbordsbildskärmar skulle också kunna fungera för ändamålet och kan ju ha annan användning också. Däremot är en 21:9 ultrawide inget vidare om du ska hålla dig till TV/film/videokonsumtion. Dess 34-tum är är 27-tum i 16:9. Ja, om du nu inte gillar att bilden blir utdragen.

Av Laxpudding
Skrivet av pn2021:

Hej, har nu googlat i timmar efter en bra ljusstark TV att ha i poolhuset. Den får max vara 43" men gärna 40" och inte kosta mer än 5-7.000 då den finns i ett olåst utrymme. Det kan vara en ganska osmart TV då jag har en extern Androidpuck som fixar allt innehåll.
Har nån något tips att komma med här, eller måste man upp på 15.000kr nivån?

Villkoren är som följer för en ljusstark TV:

• 50–55 tum och större
• Bättre mellanklass och toppklass vilket sätter prisnivåerna högre
• Alla har smartsystem och ju mer avancerad TV, likt att tillverkaren bemödar sig med att ge den hög ljusstyrka, desto mer utförliga kretsar har de också.

Detta om du menar en TV som är ljusstarkare än normalgraden. Det kan ju fortfarande vara så att vilken 43:a som helst för 5-7.000 kronor faktisk är tillräckligt ljusstark för situationen. Men om du men med ljusstark tänker dig en TV som går bortom baslinjen i fråga om ljusstyrka bör du sikta på modeller med mini-LED för att verkligen få den där ljusstyrkan som är utöver.

En modell som är 43 tum och ska vara ljusstarkare än normen är Samsung QN90-modellerna. Samsungs The Frame i 43 tum är inte markant ljusstark men har ändå marginalerna mot enklare modeller samt ett matt reflexfilter som fungerar bättre för ljusa miljöer. Där har du ett hum om vad det kan kosta.

Av Laxpudding

Som jag skrev i närliggande tråd är felsökning steg 1A att jämföra med skärmens egna menyer och ifall de också är påverkade.

(Nej) Är skärmens egna menyer normala pekar det på källan och kablarna (som TS uteslutit)

(Ja) Är skärmens egna menyer även de påverkade av samma fel pekar det på att felet ligger inuti skärmen. Då är det svårare att göra något åt saken.

Nu ser bilderna ut som typiskt exempel på hur det brukar se ut när något är fel med panelen eller kretsarna som driver panelen. Finns garantier och reklamationsrätter ska man förstås ta till dem. Är det en äldre skärm kan man om man har färdigheten öppna skärmen och försöka se om felet är enkelt att åtgärda. I en del fall är det endast den interna anslutningskabeln som är lös eller har någon form av oxidering som förhindrar normal användning.

Fel som trasiga logikkort och fallerande kretsar är däremot svårare att avgöra på egen hand. Det är inte säkert att öppnande av skärmen egentligen ger så mycket svar. Mer för att man känner att man har tiden och lusten att försöka.

Det är sällan lönt att reparera gamla skärmar eftersom tiden, kostnaderna och osäkerheten tenderar att bli högre än vad en ny skärm kostar.

Av Laxpudding

Det allmänna peka-med-hela-handen-svaret när det saknas VESA på skärmen man vill få upp är att använda fästen som greppar tag i skärmens kanter där själva greppfästet sedan följer VESA-standard.

Har man svårt att finna, sök efter begrepp som "non VESA adapter" etc.

Av Laxpudding

Finns en enkel sak nästan alla missar men som är steg 1A vid felsökning likt detta:

Felsökning steg 1A – är skärmens egna menyer påverkade?

Ja, skärmens egna menyer visar samma fel = tecken på att felet sitter inuti skärmen och hur panelen styrs/regleras. Finns som regel inget man kan göra åt saken, utan med gamla skärmar är det att överväga andra alternativ.

Nej, det syns endast på inkommande bild, ej på skärmens egna menyer = tecken på att felet uppstår redan i källan eller på vägen, likt dåliga kablar, dåliga omvandlare men också simpel glappkontakt. Här kan man också bekräfta med andra källor. Felet kan fortfarande sitta i skärmen och de kretsar som hanterar signalen.

Skrivet av maweric:

Jag använder en hdmi till dvi adapter till denna skärm.

Nu är DVI en bilaga till och en del av HDMI-standarden då det i grunden är samma signal som används. Men det kan ändå bli fel baserat på hur omvandlaren fungerar. Eventuell kan det fungera bättre med en DP-till-DVI-omvandlare då en sådan alltid är aktiv i sin signalomvandling snarare än att det baseras på kompatibilitetslägen.

Ett alternativ till att stänga av skärmen och slå på den igen är annars att från Windows ändra signal fram och tillbaka.

Av Laxpudding

Ifall det syns när TV:n är avstängt (dra ut kontakten) så är det något från rummet som reflekteras. En panelskada som nämnt, likt en liten tryckskada kan ge effekten att det syns både som ett ljusläckage från bakgrundsbelysningen och att själva skadan reflekterar ljuset så att det syns som någonting är där även när TV:n är avstängd.

Av Laxpudding
Skrivet av White KN:

Jag känner till det men jag har som det känns testat med inställningar i spelet så pass mycket att jag inte förstår vad som orsakar det. Därför trodde jag att det kanske fanns något i skärmen som inte LoL "tål".

Men tack ialf då vet jag, ska testa installera om drivrutiner samt lolklienten.

Spelen kommunicerar med i första hand med GPU och OS. De gånger skärmen indirekt kan påverka spelen är runt sådant som möjligheterna att välja upplösning och frekvens. Skärmen kommer via metadata berätta för GPU och OS vilka upplösningar och frekvenser den föredrar och vad kan ta emot för signal, något som spelen snappar upp. Om den information är fel eller ofullständig (vilket förekommer) är effekten att man inte kan välja exempelvis rätt upplösning eller rätt frekvens. Det påverkar inte renderad prestanda i sig, det kan inte orsaka massiva ospelbara FPS-drop, utan är mer ett besvär när förväntade alternativ i spelens menyer som borde finnas där inte finns där.

Av Laxpudding
Skrivet av highspeed:

Kan dock vara att nya skärmen installerar saker i bakrunden utan du vet om det som kanske skapar problem med något annat. Var inte varse om detta själv men när jag bytte skärm så installerade skärmen saker i bakrunden, vet inte hur det går till men den gjorde det allafall. Kolla taskmanager.

Jag vet heller inte hur det skulle kunna gå till eftersom det inte finns några sådana vägar att installera mjukvara bakåt in i datorn via bildskärmsanslutningarna – av rätt så förklarliga skäl.

Teoretiskt skulle det kunna finnas något fast minne i skärmen som nås via skärmens USB men jag har inte sett några exempel på det. Skärmtillverkarna brukar heller inte vara så ambitiösa. I den mån det finns mjukvara för skärmen brukar den nås via webbsidan.

Av Laxpudding
Skrivet av 13ers3rk:

Tacksam för svar! Vet bara med mig att det gick bra att köra skärmen på mitt föregående grafikkort, men när jag sedan böt ut det till ett RTX 3090 så började det strula. Stoppade jag in det gamla så gick det bra att köra igen.

Är det liknande fenomen på min TV-apparat då den kör 4K 120hz? Ändrade man med CRU och sänkte bitraten? (kommer inte riktigt ihåg) så gick det felfritt annars hoppade den mellan olika uppdateringsfrekvenser

4K/120 via CRU handlar oftast om att grafikkortet och/eller TV:n klarar max 18 Gbps/HDMI 2.0 vilket räcker för 4K/60. Ifall man subsamplar färgerna till 4:2:0 (1/4-dels färgupplösning) halveras bandbreddskravet och man får igenom 4K/120 på 18 Gbps. Det kan kräva att man tar till CRU för att få igenom rätt alternativ så att även spelen accepterar det.

Angående att RTX 3090 inte ville fungera medan gamla kortet fungerade kan det vara relaterat till just dålig kabel och/eller kretsinkompatibilitet. Det gamla kortet klarade inte lika mycket eller samma saker som 3090:n och det som triggar felet inträffade aldrig. Med 3090 försöker GPU+skärm den något som inte fungerar hela vägen. Då tar man till felsökningen med att sänka frekvens för att se om det är relaterat till bandbredd.

Av Laxpudding

Den här typen av fråga återkommer ofta. Problemet syns på skärmen och därför tror man det är skärmen. Generellt kommer en skärm ta emot en bildsignal den får av GPU:n. Så mycket mer än så gör den faktiskt inte. En skärm har därför ingen som helst kontext av följande saker:

• Spelets FPS, eftersom det handlar om renderingen hos GPU. Det är också upp till GPU+mjukvara att avgöra hur den ska hantera synkronisering av renderad bild mot den bilsignal som skärmen matas med. Skärmen återger sedan signalen den får.

• Vad muspekaren gör, eftersom den delen handlar om dator och operativsystem. Skärmen är inte inblandad i muspekaren på något sätt.

• Vilka spel du spelar. Skärmen får en bildsignal, det är allt. Finns inget koncept eller kontext för en skärm om vilken mjukvara man kör på datorn.

Med andra ord: om det krånglar i LoL och det är enbart LoL som krånglar, då är det hos LoL du lär finna svaret, inte hos skärmen.

Jämför med en högtalare och musik. Om musiken hackar i en specifik låt är det knappast högtalaren det är fel på.

Ger dig inte svar på vad som är problemet, men i alla fall så du kan börja felsöka i rätt ände. Om det vore en generell sänkning ned mot 5 FPS etc. hade man kunnat misstänka att du kopplade mot moderkortet och integrerade grafiken. Men när det är specifikt LoL är det något där som är off.

Liknande problem brukar ofta handla om CSGO som är ett spel där man typiskt är inne i konfigurationsfiler och ändrar. Kan vara något liknande här. I andra fall har det löst sig efter att man DDU:at drivrutinerna och installerat om. Även radera/installera spelet eller i mer extrema fall: blåst rent hela datorn.

Av Laxpudding

@Herr Ponny: din hjärna gör rätt. Våra ögon fungerar även de enligt fysikens lagar och fokuserar du på ett föremål nära dig kommer det som är längre bort att komma ur fokus. Precis som med en kamera. Skillnaden är att du är medveten om detta medan den stora majoriteten inte alls är medveten om detta. Hjärnan sorterar helt enkelt bort det oskarpa. Man upplever istället hela världen som skarp hela tiden för att det är så hjärnan sätter ihop bilden åt en.

Vilket kanske är en förklaring till varför skärpedjup är så effektivt i foto. Det är surrealistiskt men ändå inte. Skärpedjupet finns alltid där i verkligheten även om hjärnan sorterar bort det. Men när man ställs inför samma djup projicerat som ett foto på en plan yta kan man inte förneka dess effekt.

Jag har träffat personer som är precis tvärtom mot dig och inte alls förstår detta med Depth Of Field och är totalt omedvetna om att det finns något som heter skärpedjup. För dem är världen skarp hela tiden i alla riktningar och kan inte föreställa sig något annat. Sådana människor brukar fråga om vad som är fel med TV:n när de tittar på film där bakgrunden bakom skådespelaren är ur fokus. De greppar inte varför utan tror att något är fel, kanske börjar dra i reglage som ska göra bilden "skarpare". För de väntar sig ett skärpedjup som går hela vägen till evigheten.

När vi gick över till 1080p och 4K som standard var det många som reagerade. DVD och VHS är så pass lågupplöst att det inte riktigt ger hela vägen med att fånga det som är ur fokus. Särskilt om man drar "skärpa" till max på sin 32-tums TV som står fem meter bort. Sedan undrar de varför nya TV:n är oskarp trots 4K. Finns ett par trådar om just den frågeställningen.

Av Laxpudding
Skrivet av 13ers3rk:

Finns det någon lösning på att skärmen dör stup i ett och tar 4-5 sekunder på sig att få tillbaka bilden? Verkar vara ganska utbrett problem på den tidiga modellen.

Det är typiskt för en dålig kabel och black outs kommer av att skärmen synkar om bilden. G9 är som två 2560x1440-skärmar och kör man 144 Hz går man hela vägen till taket för HBR3-bandbredden där runt ≈30 Gbps. Det gör att kabeln måste hålla hög kvalitet. 240 Hz kräver då DSC vilket kräver mindre bandbredd men tidiga DSC-produkter är mer benägna till inkompatibilitet på kretsnivå mellan GPU och skärm.

Detta är hyfsat enkelt att felsöka. Sänker man frekvensen till 60 Hz (skärmen kräver då ≈15 Gbps) och det visar sig vara stabilt är det ett tecken på att kabeln behöver bytas mot något som förslagsvis är VESA-certifierat. Är kabeln certifierad är det antagligen något på kretsnivå och då kan modernare GPU eventuellt hjälpa. Men inte om det är kretsarna i skärmen som saknar förmågan att leva upp till sin spec.

Av Laxpudding

Skillnaden dagtid mellan soligt och mulet väder kan vara faktor 100x, från 100 000 lux ned till 1 000 lux. Man tänker inte på det som så stor skillnad eftersom pupillen gör sitt. Men det påverkar direkt hur man uppfattar bilden.

Svårast är växlande molnighet då det kan varierar på sekunder mellan dessa extrema ljusskillnader. Så har man behovet att arbeta med ljuset och färger på skärm behöver man skärma av dagsljuset. Man får förbereda sig på ett liv bakom gardiner.

Av Laxpudding
Skrivet av Alotiat:

Tack! Jag går i tankarna på att beställa ASUS ProArt PA279CRV https://www.scandinavianphoto.se/asus/proart-pa279crv-1059529 därifrån

Jo jag vet att den strama budgeten gör det hela väldigt tajt att få till något rimligt för professionellt bruk. Det jag har landat i är att man får en skärm som "nästan" uppfyller kraven. T.ex. ASUS ProArt PA279CRV som jag kollar på nu med VESA DisplayHDR 400 certifiering är ju mer en fingervisning av att den "knappt" klarar att visa bilder med någon form av rätt stöd. Jag vill ju helst ha VESA DisplayHDR 1000 men ser att dessa skärmar ligger på +10 000 kr.

Just nu får jag nöja mig med lite halvdant stöd för god ljusstyrka och färgåtergivning, även om de två komponenterna inte ger hela bilden, utan bara är ett av de många riktmärken som finns att titta på.

Det enda som oroar mig hos ASUS ProArt PA279CRV är att experterna hos https://www.rtings.com/monitor/reviews/asus/proart-display-pa279crv anser att skärmen har riktigt dålig contrast ratio. De tycker att den är så dålig att man inte kan använda skärmen i ett mörkt rum. Kan jag lösa problemet genom att ha en stark taklampa? Är det så enkelt @Laxpudding ?

Jag tänker att om jag lyser upp rummet tillräckligt så tror jag det ska vara OK

För den som är intresserad av VESA-certifikaten, här är tabellen:

Minimum Peak Luminance (MPL) - Brightnessin in cd/m2
Typical Dimming Technology (TDT)
Range of Color: Color Gamut - WCG* = Wide Color Gamut
Maximum Black Level Luminance (MBLL) - Brightness in cd/m2
Maximum Backlight Adjustment Latency (MBAL) - Number of Video Frames

DisplayHDR 400 MPL: 400 nits, Range of Color: sRGB, TDT: Screen-level, MBLL: 0.4 nits, MBAL: 8

DisplayHDR 500 MPL: 500 nits, Range of Color: WCG*, TDT: Zone-level, MBLL: 0.1 nits, MBAL: 8

DisplayHDR 600 MPL: 600 nits, Range of Color: WCG*, TDT: Zone-level, MBLL: 0.1 nits, MBAL: 8

DisplayHDR 1000 MPL: 1000 nits, Range of Color: WCG*, TDT: Zone-level, MBLL: 0.05 nits, MBAL: 8

True Black DisplayHDR 400 MPL: 400 nits, Range of Color: WCG*, TDT: Pixel-level, MBLL: 0.0005 nits, MBAL: 2

True Black DisplayHDR 500 MPL: 500 nits, Range of Color: WCG*, TDT: Pixel-level, MBLL: 0.0005 nits, MBAL: 2

True Black DisplayHDR 600 MPL: 600 nits, Range of Color: WCG*, TDT: Pixel-level, MBLL: 0.0005 nits, MBAL: 2

Från https://displayhdr.org/performance-criteria-cts1-1/
Här kan man se att DisplayHDR 400 endast kräver sRGB med 400 nits, vilket är minimum för HDR-material om jag förstått det hela rätt. Medan DisplayHDR 1000 har en extra stor color gamut och når till 1000 nits. Dessa skärmar är också lite dyrare.

Proart-skärmen har inte dålig kontrast utan ett rätt typiskt kontrastförhållande för den typen av IPS-paneler om 900:1. Du lär inte vilja ha local dimmingen på i vilket fall när du arbetar eftersom man aldrig vet om det man ser på skärmen är en effekt av local dimmingen eller bildmaterialet man arbetar med.

Du löser inte "problemet" (som inte är ett problem) med att tända lampor i taket. Mer ljus påverkar hur du uppfattar bilden och ljuset från skärmen vilket kan bli problem när du börjar skapa/redigera innehåll. I ett ljust rum blir du sämre på att uppfatta skuggtoner och risken är då att du skapar innehåll som är för ljusa skuggtoner och blek bild. Idealet är ett rum med konstanta nivåer av ljus anpassat för ändamålet och den produktion som sker. Sedan kan man förstås laborera med lamport och annat, likt local dimming, när man slutat jobba för dagen och ska börja spela.

Angående DisplatHDR-specarna är det endast inom vilka tekniska parametrar specen ligger. Det säger inget om kvaliteten på HDR-bilden hos den inviduella skärmen. Tyvärr verkar rtings ha dåligt med EOTF/Tonemapping-tester på sina bildskärmstester. De är bättre på detta med TV-testerna.

Av Laxpudding
Skrivet av Alphahanne:

Har en 55" 4k Sony från 2015 som ibland är extremt seg.

[...]

Någon som har en idé om vad det kan vara?

Du har gett dig själv svaret. Hur väl fungerar en mobiltelefon från 2015 idag med dagens appar? Tänk då att den hårdvara som sitter i TV:n, särskilt den generation TV-modellerna från 10-talet, sannolikt redan var långsam/åldersstigen jämfört med sina samtida mobiltelefoner.

Du verkar ändå rätt mild drabbat med sporadiska fel. Finns exempel på 2015-ish-modeller där man inte ens kan starta appar längre.