Inlägg

Inlägg som johan_l har skrivit i forumet
Av johan_l

Jag har idag 3 AP, AC Lite, AC LR och AC Pro.

Jag skulle egentligen behöva en till (gammalt hus med metertjock murstock som är som en vägg mitt i huset, ett par meter lång. Tjocka massiva "kloasong" väggar, dvs på bägge sidor om kan det vara 2" massivträ sitter det vassmatta i ståltråd och 2 cm puts. Dämpar rätt bra kan man säga. 2 våningar plus källare.

Har kikat efter billiga beg APn. Min fundering nu, ska jag försöka få tag på en AP 6 Lite (finns till bra pris nya) och sätta mellan vardagsrum och där jag har min arbetsplats? Kommer det stöka till det med roaming mellan de gamla och wifi6 (nu har jag nog bara några få enheter som har wifi 6, samsung S22 och IPhone 15 och prestandan på dem är inte viktig).

Kan jag tänka att istället hitta en dödsbillig AP som inte ens har AC och sätta i källaren? Har några IOT grejor som inte ens har 5GHz i källare och på tomten. Å andra sidan verkar beg AC LR / Lite gå att få för ett par hundra...

Men hur blir roamingen om man har olika generationer av APs?

Av johan_l

Jag tycker iallafall att gränssnittet och enkelheten gör det värt bytet. Ultran är ju enkel att jobba i. Edgeroutern tyckte jag var knepig att förstå, som lekman på routersetups... Hoppas nya firmware gör den snabbare.

Av johan_l

Nu köpte jag en Ultra på iNet för 1800. Kanske är bättre pris i shoppen?
Inet har ju fördelen att man kan lämna tillbaka.

Frågan nu. Kommer jag bli nöjd med denna som uppdatering från Edgerouter x spf? Eller var det ett dåligt köp?

Av johan_l

Några nyheter om latency på ultran? Om nån lyckats ställa in så den blir kortare?

Har det betydelse för tex när barnen spelar fortnite? Eller för videomöten via teams?

Av johan_l
Skrivet av pback:

Tror inte det bara var säsong 11. Jag var på säsong 6 och hittar inte serien alls på hbo. Verkar dock gå att fortsätta titta på viaplay om du har det.

Vi var nästan klara, så jag fick "lösa problemet" på annat sätt. Tycker de kunde förvarnat att den skulle bort så kunde man speedat på lite och gjort ett planerat avslut...

Min pappa har iofs viaplay via allente, har inloggning men vill inte använda då det verkar bara gå att titta på vissa saker på ett ställe (det är väl heller inte lagligt). Men jag såg att han betalar 200kr/mån för flera rum vilket är helt onödigt då han flyttat till äldreboende och bara är själv där.

Tycker det är jobbigt leta efter var serier och filmer går, om man har flera tjänster. Google (TV varianten) försöker ju presentera alternativ, men undrar om den kan hålla reda på alla länders olika utbud, tycker den inte brukar stämma...

Av johan_l
Skrivet av Mindfighter:

Är det den officiella shoppen som är bäst att köpa från?

Citat:

Och den har inte PoE, så du behöver strömmata dina apor på annat sätt ja.

OK, jag googlade lite på att konfa om edgeroutern till en POE switch, kanske ett bra alternativ?

Skrivet av KroesusSork:

On topic: blir bara mer och mer irriterad över det här. Ja, man kan tycka att 1ms inte "spelar någon roll"

Trist... Vet att när jag började med edgeroutern så var det nån setting där man bryggade mellan två portar som slöade ner den enormt. Jättekonstigt att det var en av de settings som var standard med någon av de förvalda wizardsetings. Kanske nåt liknande på denna? Nåt som man kan slå av?

Kanske tur den är slutsåld, just nu känns det ju inte som jag ändå isf vill köpa...

Av johan_l

Blev lite akut, så testade chrome remote desktop... Den är spärrad när jag är på jobbets LAN, men om jag kopplar upp via mobil funkar det. Hemifrån för att supporta föräldrarna får det duga sålänge då det var så enkelt att installera.

Jag remotar ibland mellan datorer i hemmet. Då är nog nåt av alternativen bättre.

Av johan_l
Skrivet av Fetskaft:

Nu finns Ultra på lager igen.

Var finns den att köpa?

Har en edgerouter X poe, 3st APn, en pro som väl har "modern" poe, en AC lite och en AC LR som har passiv poe, funderar om det är rätt väg att byta till en ultra. Måste jag börja använda injektorer för lite och lr?

Är ultran snabb nog att ha som enda router, jag kör just nu bara 100/100 men har möjlighet till 1000/1000 så vore ju bra om priset går ned på det om routern orkar. Edgeroutern är ju snart 10 år gammal tror jag... Jag hoppas att en ultra har samma livslängd ungefär.

Kanske ska man spara edgeroutern bara för att mata APn med poe, om den går att slå av så den bara agerar switch?

Av johan_l
Skrivet av Thomas:

Matchar inte denna användning din definition isåfall? Ett annat sätt att skriva rubriken vore "Året var 2001 - kondensatorpesten hägrade". Mer korrekt kanske?
Dvs, tänk dig att det nu är 2001 och pesten är på väg att "slå ut" ordentligt.

https://sv.wiktionary.org/wiki/h%C3%A4gra

I detta fall var det varken en hägring (nåt man trodde sig se som inte var på riktigt) eller något som hägrade (som man längtade efter) - om man nu inte är lagt åt att älska att löda bort kondensatorer.

Jag vill nog fortsätta hävda att det är en tryckfelsnisse.

Av johan_l

Hmmm.. Googlade på lite olika remote desktops... jag är inte admin på jobbets dator, funkar nomachine utan att installera?
Är kanske googles crome remote variant enklare från jobbdatorn, utan att installera något?

Av johan_l
Skrivet av Json_81:

Ser däremot inget behov av att manipulera signalen om man har innegivare och trimmat in pumpen bra.

Jag vill manipulera det map elpris, såsom jag gör med varmvattnet.
Idag har jag satt "natthöjning" av tempen, då det ofta är billigare el på natten (timpris).
Om man har det kopplat till HA kan man ju styra på elpris, till och med höja mer om det tex ska bli kallare väder nästa dag...

Av johan_l
Skrivet av Json_81:

Här:

https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=80742...

Att ratten är seg är typiskt tecken på att kondensatorerna är på väg att ge upp, min bråkade innan bytet med.

Kan passa på att tipsa om Husdata samtidigt, man kommer inte åt alla inställningar tyvärr men de viktigaste går att justera via den.

Ah, jag hade sällt mig in på att byta ratten förr eller senare... Bra om kondingbyte löser ratten åxå.

Har funderat över husdata, styr varmvattenproduktion från HomeAssistant via ext-ingången.
Ligger i pipen att styra (lura) även tempen via innegivare och digital potentiometer.
Jag vet inte hur många år till denna lever, så vill inte investera i husdata...

Av johan_l

Hemmanätverk utan större krav men vill ha stabilitet.
Jag har idag en edgerouter x och en gammal cloud key (EOL) samt 3 APn. Edgeroutern har tjänat mig väl i kanske 8 år.

När Edgeroutern dör, kan jag med fördel ersätta både den och cloudkey med en UCG Ultra?

Det som verkar saknas är PoE som jag idag har för två av AP, den sista jag har supportas inte av edgeroutern som även bara har två PoE portar.

Jag har idag bara 100/100 internet. 2.5Gbe finns på 3 datorer, men data skyfflas inte mellan datorerna, kablarna i huset är underdimensionerade, mina NAS är gamla och orkar inte leverera. Så jag tror att en USG Ultra skulle funka kommande 5-8 år utan problem? Kan man tro nån ny produkt kommer inom kort? Eller är det lika bra att planera för ett preventivt byte av edgeroutern?

Av johan_l
Skrivet av Json_81:

I januari slutade min värmepump att fungera.
Visade sig att det är väldigt vanligt på den modellen (IVT C7, rego 600 styrbox) att två kondensatorer i styrboxen ger upp efter ~15 år. Öppnade och jodå, de hade svällt och läckt.
Bytte dem, den har snart fungerat i tre månader sen dess

Spännande, går det att hitta bra info om detta då jag har en IVT med samma ålder... Min menyratt är kass, men jag har tänkt att jag inte ska röra i nåt som ändå tuffar på och funkar. Går med stort tålamod justera settings...

Av johan_l

Tryckfelsnisse? Kondensatorpesten härjar borde det väl vara? Inte hägrar? Eller avses alla de som längtar efter att få recappa saker, att lite lödarbete hägrar?

Av johan_l
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Behöver alla dessa vara på fysisk plats?

Håller med om att distansarbete borde kunna förbättra möjligheter att bo och jobba på andra ställen än storstäder.

I fallet varför arbetsplatser ligger i norrland eller taiwan så tror jag det förutom löner beror på fysiska förutsättningar på platsen. Tillgång till råmaterial, energi, geofysiska egenskaper.

Designen bör kunna göras varsomhelst, men fabben/fountryt lär väl behöva vissa egenskaper som gör att de inte kan ligga precis överallt? Jag kan inte detta, men jag har för mig jag hört att det bör finnas tillgång på vatten, vara en stabil mark utan vibrationer. Märkligt då att silicon valley och nägra andra länder som ligger i förkastningsområden har fabbar, de har väl dessutom dåligt om vatten.

Är wafertillverkning personalintensiv?

Av johan_l

Jag byggde en dator till sonen för ett par månader sen.
Valde AMD AM5 5 7600 och 32Gig DDR5 minne. AM5 processorn är inte mkt dyrare än AM4. Minne och moderkort är något dyrare.
Grafik: XFX SPEEDSTER SWFT 319 RAD RX6800 16GB

Givetvis är det bättre med det föreslagna RX 7800 XT för en tusenlapp till. Min budget var betydligt lägre än din.

Jag skulle också kollat en gång extra på nätagget. Seasonic har jag fått som tips här och det verkar bra.

Jag har köpt Phanteks lådor och varit nöjd, sista hade 3st RGB fläktar med 4-pinnars fläktar med full styrning som går tyst och fint, behövs nog en eller två extrafläktar.

Dottern fick en dator med Intel processor, 32Gb och ett något enklare AMD GPU RX6600 8Gb för nåt år sen. Helt OK också.

Båda barnens datorer funkar bra att spela på, jag tror att det framförallt är grafikkort som man vunnit på att uppdatera. Jag har ett ännu äldre grafikkort i min dator RTX2060, det är ju för gammalt för att säljas och under din budget.

Stora frågan är väl om det är AMD grafik eller NVIDIA han vill ha. AMD verkar vilja uppdatera drivrutiner lite oftare. Lite mer uddaval tror jag, men mer för pengarna...

Av johan_l
Av johan_l

Mitt i tittandet av säsong 11 så försvann igår The Walking Dead... Och bara säsong 11. Utan att det framgick nånstans (iallafall inte som jag kunde se). Känns sådär. Abonerar på SkySHO, HBO M, Netflix, Prime. För film och serier (framförallt för resten av familjens skull). Trist när saker bara försvinner hux flux...

Av johan_l

Jag hade problem med USB-C till C, de kablar jag fick tag på var så grova/styva så det var lätt att knäcka porten (i bilen eller på mobilen, det var C uttag i den bil jag hade då). Detta var 4 år sen. Nu verkar det finnas fler C-C som är mjukare (och därmed troligen inte specade för att snabbladda en dator, men det behövs ju heller inte i de flesta fall).

Jag brukar inte lovorda apples alla grejor (snarare undvika dem), lightning är väl betydligt långsammare och mer begränsad än USB-C men trots allt tycker jag den kabeln verkar bättre som "mobilladdare".