Inlägg

Inlägg som Swedishchef_90 har skrivit i forumet
Av Swedishchef_90
Skrivet av NightGhost:

Hittade en med 2 slangar,kanske kan va nått🤔
Rätt dyr bara

https://www.tretti.se/tradgard/fl-kt-luftvard/aircondition/pr...

Jag tyckte någon sade tidigare att den anpassar vilken slang den suger / blåser i beroende på inne vs ute temperaturen

Av Swedishchef_90
Skrivet av Moseby:

På torsdag ska jag blanda min absolut första napolitanska pizzadeg. På lördag ska det bakas i en vanlig hushållsugn.

Har beställt hem pizzastål och en spade, samt köpt Caputo-mjöl.
Använder mig av PizzApp som jag läst mycket gott om. Kommer köra 60% vatten, kalljäsning i 48 timmar ungefär.

Skriver här så att jag kan svara mig själv med en bild på resultatet sen. Får man in tekniken och vill utveckla kanske man investerar i en pizzaugn.

Glöm inte förvärma stålet så blir det kanon 👍 kör själv i vanlig ugn men man får laborera lite hur nära grill elementet man kan vara mot vad man har för topping

Av Swedishchef_90
Skrivet av tBiorrith:

"MEN min egentliga fråga är: finns det gaming-laptops som inte låter som ett flygplan när de belastas?"

Frågan var rätt så generell. Så mitt svar var rätt så generellt.

Ja, det finns gaminglaptops som inte låter som flygplan. De två laptops vi ha med snarlik prestanda där är Lenovo Legion betydligt tystare och med högre kvalitekänsla.

Annars är tipset att lyfta upp baksidan på laptopen lite grann. Datorn får lättare att andas och är tystare.

"Tänker mig 4080 eller 4090-kort och minst 32gb ram.
Samt ganska stor skärm.

MEN min egentliga fråga är: finns det gaming-laptops som inte låter som ett flygplan när de belastas?"

Då hans fråga ger info vad han söker så tycker jag inte att den är generell...
En laptop är alltid högljudd om du har någon märkvärdig gaming prestanda.

Av Swedishchef_90
Skrivet av tBiorrith:

Mina två ungar har en Asus ROG och en Lenovo Legion 5. Den första låter som ett flygplan, Lenovo är väldigt mycket tystare.
Det är min erfarenhet.

Har båda samma komponenter? Annars är det fel jämförelse.
Speciellt när han nämner 4090 som har effektuttag på 150W

Av Swedishchef_90
Skrivet av Hakinger:

Jag har nyligen köpt ovan nämnda NVME-disk. Först installerade jag den utan heatsink då det inte följde med någon. I WD Blacks egna programvara rapporterar den runt 45 grader och det tänkte jag är helt ok. Men när jag sen kollar tempen i Linux, som jag installerat på denna SSD, så visar sensor 2, som jag gissar är controller-tempen, på 70 grader när den inte belastas i mer än vanlig användning. Varför WD Blacks egna programvara inte visar denna temp också är för övrigt lite märkligt kan jag tycka.

Startar sen Windows och kollar med HWinfo och då ligger sensor 2 på runt 55 grader, men då används den ju inte eftersom Linux ligger på den.
Köpte en thermalright M.2 heatsink med dubbla pads, vet inte om den är dålig bara men fick bara ner tempen till 60 grader.

Den är installerad på den lägsta slotten av 3 M.2-slottar som Gigabyte UD AX har. Vilket innebär att den ligger under grafikkortet. Jag har en fläkt rakt under som blåser på grafikkortets undersida. Till saken hör att jag har Windows installerad på en WD Black 850X (som ju är snabbare än 770) men den har normala temperaturer och är monterad i den första M.2-slotten som ligger bakom grafikkortet närmast CPU.

Min fråga är: Är det möjligt att betrakta att det är nåt fel på den eller är det bara min kylning som är dålig? Eller ska man se det som normalt helt enkelt?

Jag skulle gissa att Linux visar fel.

Av Swedishchef_90
Skrivet av majep:

Jag ska eventuellt få köpa en bra klippdator i jobbet, och en sån är ju även en bra speldator tänker jag.
Tänker mig 4080 eller 4090-kort och minst 32gb ram.
Samt ganska stor skärm.

MEN min egentliga fråga är: finns det gaming-laptops som inte låter som ett flygplan när de belastas?
Läste om ett test på en med 4090-kort som kostade nästan 70 000 kr och de skrev att fläktarna ibland jobbade hårt även i ”normalbelastning”.

Barnens laptops låter som satan och gör deras rum till en bastu när de spelar ihop. Det skulle jag gärna undvika själv

Nej gaming laptops med high end prestanda har för hög effekt för att vara tyst.
Vill du ha en tyst high end så är det desktop som gäller

Av Swedishchef_90
Skrivet av Karazhan:

Någon som vet vad problemet är när msi afterburner inte vill visa volt?, har inga andra program installerade och prövat ominstallera det flera gånger

Jag brukar använda hwinfo för att läsa av volten.
I stock ligger nvidia på 1.1mV
Men med undervolt kan samma specs köras runt 0.985mV 😀

Av Swedishchef_90
Skrivet av Gorian:

Så vilken är den bästa portabla AC:n utan krav på permanenta installationer/modifikationer till kåken, har vi kommit fram till? Verkar som att många dras med mycket oljud eller kass effekt. Vilken bör man kika på?

Alla portabla ac är högljudda men med högre effekt så kyler den mer sällan/snabbare ett rum. Tycker inte min electrolux är så högljudd. Men allt är relativt

Tag effekten och dela på 10 (typ 2000W/20=20Kvm) så får du ett hum hur mycket en AC kyler

N
Ju högre effekt desto snabbare blir den tyst

Av Swedishchef_90
Skrivet av eMannen:

Nepp. Mitt tangentbord skickades från Holland med DPD (slutleverans med Postnord) och då paketet startade inom EU blev det ingen extra tull på resan till Sverige. Misstänker att de tullade in allt i bulk via containerleverans till EU. Som vanligt i Kickstarter-projekt så blev det lite förseningar, men efter att jag till slut fick mitt tracking-nummer tog det 7 dagar tills det kom fram.

Vilken tur!
Grattis och glad att du är nöjd, lagom pris också!

Av Swedishchef_90
Skrivet av medbor:

Kan vi släppa bostadsrättsClockers och gå tillbaka till portabel AC nu?

Självklart, förlåt!

ACn tuffar på ordentligt dessa dagar, tror den gått flera timmar redan än förra sommaren (skaffade den sent)

Av Swedishchef_90
Skrivet av Petterk:

Finns gott om föreningar som är tydliga med att de boende är ansvariga för värmepumpen och får teckna tilläggsförsäkringar om de vill att den ska täckas.

Ja och det är en gränsdragning som jag efterfrågade hur dem löste 😊

Av Swedishchef_90
Skrivet av Aktsu:

Det är inte mer skevt än allt annat i en bostadsrättsförening, speciellt riskfördelningen kan vara riktigt skev där vissa inte alls håller efter sin bostadsrätt lika bra som andra. Det är hela idén med en bostadsrättsförening, alla har olika behov och utnyttjar olika saker. I ett hus som är byggt på 1800-talet är i princip allt eftermonterat på taket, hela vindsvåningarna med fönster, takterass och fönsternischer är eftermonterade. Taket har också redan bytt plåt sedan huset byggdes så det är inte original ändå.

Men jag håller inte med om att det alltid blir högre risk, det är ingen skillnad när man monterar ner plåten och tillverkar helt ny plåt som man ersätter med jämfört med att sätta den plåten från början. Det handlar alltså inte om att bara såga igenom taket utan man monterar bort plåttaket och ersätter det, pratar vi om att det är 70 år gammalt kan det till och med bli lägre risk. Det är som att säga att ersätta el från 50-talet med ny modern alltid måste ge högre risk för brand, om man gör fel så kan det såklart vara så men görs det korrekt blir det förmodligen lägre risk.

Vad jag menar med större risk är att det blir fler risker. Att montera en dammask och göra dragningar gör att vissa risk moment försvinner vid ett ny bygge.

Att eftermontera kan ge risk för brand (såga), vattenskada (om man sågar i betong), öppna taket kan ge risk för fuktskada, att göra flera hål ökar risken för inläckage.

Fler hål = större risk

Av Swedishchef_90
Skrivet av eMannen:

Jag fick mitt Rainy 75 för ett tag sedan då jag var med och backade på Kickstarter. Jag valde modellen "Rainy 75 Pro (JWK WOB Switch) (White)" och är väldigt nöjd. Största nackdelen så här långt är väl att de andra tangentborden jag ofta använder har börjat kännas plastiga och deras tangenter vassa i kanterna (Filco Ninja Majestouch, Corsair K70).
<Uppladdad bildlänk>

Har inte utförskat VIA ännu, men det finns lite VIA presets + firmware att ladda ner från en nedladdningssida på WOBKEY - https://www.wobkey.com/pages/download

Jag fick totalt betala $150 ($115 för tangentbordet + $35 i fraktavgifter)

+tull antar jag?

Av Swedishchef_90
Skrivet av Aktsu:

Du vet väl att enligt bostadsrättslagen har föreningen huvudansvaret för brand oavsett? Om nu inte bostadsrättsinnehavaren varit vårdslös och orsakat branden. Det mesta är redan specificerat, och så finns det vissa punkter som föreningen faktiskt tar ansvar för om man ger tillåtelse för installationen men där riskerna är låga om det görs korrekt.

Nej risken är inte större om det görs i efterhand om man gör det korrekt. Om vi tar hur det har skett här så ersätter man plåten för den delen av taket och tillverkar en ny stos för det, det är ingen skillnad på det hålet och något annat hål som är gjort, de flesta hål fanns ändå inte på 1800-talet när huset är byggt. Det blir såklart mycket dyrare att göra det korrekt men det är kravet.

En brand behöver inte sprida sig, ansvaret är föreningen men om utedelen brinner och slutar fungera så säger lagen att föreningen är ansvarig för att ersätta den. Vilket blir skevt eller hur?

Och jo att eftermontera innebär alltid en större risk än att montera den innan. Sen betyder den inte att risken blir hög, men den är alltid högre

Av Swedishchef_90
Skrivet av Aktsu:

Ja just genomföring vid fasad är något som föreningen bör ta ansvar för om man godkänt installationen, men görs det korrekt är det ingen större risk för sådana saker. Samma risk finns för vid håltagning för att installera eluttag på balkong/terass och liknande också.

Men vi har som sagt bara ute-delar på taket och då är det inget konstigt med en genomföring genom taket, finns redan massvis med ventilation mm som går där. Vi hade nog inte godkänt en installation där den hänger på fasad eller liknande, hade nog inte fått bygglov för något sådant på vårt hus mitt i Stockholm heller.

Det är just sådana frågor som är så viktiga att göra gränsdragning för vad som är ok. Vem ansvarar för brand på utedelen etc?

Som föreningen är det relativt dumt att göra flera hål i just tak då risk för intrång av väta är som störst när det görs i efterhand...

Av Swedishchef_90
Skrivet av Aktsu:

Försäkringsbolag kan inte bestämma var ansvaret ligger, de kan bara säga huruvida de ger ersättning eller ej. Bostadsrättslagen som faktiskt kan styra ansvarsfrågan säger att föreningen ska ansvara för specifika ledningar (t.ex. tappvatten, avlopp, värme osv) som föreningen själva installerat och som ska betjäna fler än en lägenhet.

I det här fallet nämns inte ledningar för AC i bostadsrättslagen och det är inte heller något som föreningen installerat.

Så om föreningen har tagit på sig ansvaret är det gjort via stadgarna och kan ändras.

Att skriva stadgarna är ett sätt att sköta gränsdragning MEN problemet är vid läckage, alltså att fukt tränger in i fasaden vid genomföringen för ac eller kondensvattnet.

Titta bara på kåkar med enstegstätade fasader. Och problemet som kondens ger

Av Swedishchef_90
Skrivet av Petterk:

Ja, vill ni inte stämma så blir det så.

Försäkringsbolaget vårat sade att chanserna var 0 till ersättning 😕

Av Swedishchef_90
Skrivet av Aktsu:

Nej trycksatta ledningar är inte föreningens ansvar per definition. Var har du fått det ifrån? Låter som ni borde ändrs era stadgar om de säger så.

Och R32 (som ändå verkar vara vanligast) är dödlig i mycket höga koncentrationer för att den puttar bort luft så man kan kvävas. Har svårt att se hur den mängd som finns i ett system skulle kunna orsaka något sådant.

Försäkringsbolag har trycksatta ledningar som föreningensansvar. Samt krav på fortlöpande kontroll av trycksatta ledningar/kärl enligt arbetsmiljöverket som fastighetsägare.

Lägenhetsinnehavaren kan aldrig vara ansvarig för saker utanför sin boarea.
Utan kan enbart krävas för skadestånd och även knappt då bli ersättningsskyldig...

Av Swedishchef_90
Skrivet av Aktsu:

Ja men vad skulle problemet bli om en sådan läcker? Det är en gas som man inte behöver sanera efter. Om den trycksatta ledningen läcker kommer ACn inte fungera och medlemmen får betala för att laga den eller låta den vara trasig.

Så länge genomföringar mm görs rätt så är risken för skador på fastigheten låg och jämförbar mot andra risker som redan förekommer.

Gasen är väl dödlig om den läcker inomhus då det är för lite cirkulation på luften?

Sen är väl r290 extremt brandfarlig som vissa använder.

Trycksatt ledning är föreningensansvar, vilket en AC är. Det är därför jag frågar om gränsdragningen. Då reparation etc är brfens problem, inte lägenhetens

Av Swedishchef_90
Skrivet av Petterk:

Ingen försäkring täcker om du är vållande?

Vi hade en person som kapade vattenröret till köket med en såg. Och skapade en vattenläcka.

Vi kunde inte driva ärendet mot dem pga att ledningen är trycksatt och är föreningens ansvar. Kostade oss 80k, det ända han betalade var jour utryckningen