Inlägg

Inlägg som filbunke har skrivit i forumet
Av filbunke
Skrivet av Catcode:

Döden för Linux om MS köper upp samt att alla blir påtvingad MS konto som sen dödar sitt användernamn i spel.

Nej.

Av filbunke
Skrivet av RPGWiZaRD:

Precis den orsaken varför Valve väldigt ogärna skulle sälja sig åt MS, de vill ju pusha Linux som spelplatform, inte döda den!

170 miljarder börjar nog vara hutlösa pengar, enda sättet jag kan möjligtvis tänka mig se Valve sälja ifall de får inarbetat i kontraktet ett vattentät klausul att ifall Linux utvecklingen/stödet läggs ner kan MS bötfällas för typ 50+ miljarder eller något sånt, här kommer inte enbart en stor summa köppengar räcka till.

Blir säkert svårt för MS hursomhelst ifall det får sån stor monopol, tror inte riktigt EU skulle godkänna det i första taget med tanke på Windows mot Linux nuvarande ställning men man vet ju aldrig.

Valve är inte någon härförare för Linux.

Valve har egna motiv för SteamOS, SteamDeck, osv.

Valves oro är ett scenario där Microsoft gör en ios och stänger ner windows och kräver att allt skall säljas/installeras genom deras butik, med motiven tänk på barnen, säkerheten, etc. Men tänk inte på de 30% vi kommer ta. Vilket mer och mer blir en möjlighet, då Windows är inte längre är lika dominerande som det var på 90-talet.

Och om det händer, var är Steam då? De kan inte sälja spel, de kan inte ta sina xx%. Alltså gäller det att ha en annan utväg.

Pratar man Windows mot Linux gällande spelande så är det ju inte ett konkurrensproblem, Linux är någon eller några procent. Eventuella konkurrensproblem skulle ju uppstå gällande hela spelmarknaden och då Steam+XBox.

Och skulle tex Windows + Steam vara ett konkurrensproblem för PC-spelmarknanden då är Steam det redan.

Av filbunke
Skrivet av dlq84:

Botnät och annat scannar konstant alla IPn på internet och letar maskiner med sårbarheter.

Alla?

Det finns runt 4 miljarder publika ip4-adresser.
För att kolla alla dessa under 10 minuter* så skulle det krävas 6,67 miljoner scanningar i sekunden.
Och världens botnät är ju inte centralt sammankopplade, så det sker ju en hel del överlappning.

Så jag tror inte riktigt det.

Gissar tex att man fokuserar på vissa ip-serier som tillhör vissa isp:er i vissa länder.

*Här bör man kanske ta en funderare gällande sannolikhetslära. Taget X antal infekterade datorer tillhörandes Y botnät som hela tiden scannar Z adresser, vad är sannolikheten att ens dator har blivit scannad inom A minuter?

Av filbunke

Det intressanta vore ju information om prisskillnaden mellan företagsvolympriser på 21 Gbps-minnen och 24 Gbps-minnen och prisskillnaden mellan ett 4070 Ti Super och 4080 Super.

Av filbunke
Skrivet av immutable:

På vilket sätt kan man utföra bedrägeri med att anmäla sin tv-box trasig?

Har fått det förklarat för mig av supporten att den inte får/kan komma åt en kunds profil om denne inte har identifierat sig. Kan man inte komma åt profilen, kan man heller inte göra någom anmälan. Iallafall inte på något enkelt sätt.

Om det är sant eller inte har jag ingen aning om, men tycker nog att det är en bra sak, om det nu är så. En personlig kod går (om man inte har BankId) ju också att fixa direkt i någon av deras butiker.

Kan ju handla om något annat, tex att någon tyckte det var en bra idé för att få ner antalet bus-anmälningar/ändringar, etc.

Av filbunke

Aktiva kablar skall inte kosta för mycket, sett vad priset på skärmar och grafikkort för att nyttja det kommer att vara så kommer priset på aktiv kabel inte vara något större problem.

Av filbunke
Skrivet av Ozzed:

Perfekt. Låter ganska likt "Shitting".

Gör det? Oj. Var ju inte meningen.

Av filbunke
Skrivet av Mocka:

"Exa" eller "Exat" låter verkligen förfärligt på Svenska Ännu värre på engelska.

Hedra ursprunget. Xitter, Xeet, och Xitting.

"Have you seen what I've posted on Xitter?"

"I've posted a Xeet."

"I'm busy Xitting."

Av filbunke
Skrivet av klotim:

Javisst ersätt du en senior utvecklare med en ai och berätta hur det har gått sen.

senior-utvecklaren ersätts med en senior-ai.

Av filbunke
Skrivet av THB:

Ge oss en "Pi Pro" med upp till 32/64GB Ram, M.2 slot och 1-2 2.5Gbe samt givetvis Wi-Fi och Bluetooth.

En Pi 5:a med 8Gb kostar 1099, det du vill ha skulle kosta en hel del extra. Känns också osannolikt att det är något som kommer, speciellt om de vill forsätta med den nuvarande storleken.

Mitt råd är att tex köpa någon mini-pc med en laptop-cpu. Gick/går att få tag på billiga från Kina. Man får då en klart bättre cpu också.

Av filbunke
Skrivet av XPerion:

Vad kostar det för Viasat då? Jämfört med Netflix årliga budget?
Amazon Prime köpte nu Champions League rättigheter för US$1.8 billion och hur mycket kostar det att ha Amazon Prime för kolla på matcherna?

Vad har Netflix årliga budget med det att göra? Netflix är ett världsomspännade företag, Allente, som äger det som var Visat, har kunder i Danmark, Sverige, Norge, och Finland.

Amazon köpte rättigheter till 17 eller 20 matcher i Storbritannien per år, för sex miljarder per år. De har förtur till att välja en av tisdagsmatcherna.

Så någonstans mellan 300 miljoner och 350 miljoner per match.

Standardpriset på Amazon Prime i Storbritannien är 100kr/månad, Så de behöver 5 miljoner årskunder för att bara täcka den kostnaden. (Och kostnaden för Amazon Prime skall ju även gå till en massa annat.)

Du kommer förövrigt inte kunna se på dessa med svenska Amazon prime, då de inte har köpt rättigheter för Sverige.

Kan också vara värt att nämna att priset för CL i Storbritannien gick upp med 20% jämför med det föregående kontraktet.

Och slutligen, Amazons huvudintäkter är inte från att sända video, mycket möjligt att de ser det hela som ett sätt att få nya kunder.

Av filbunke
Skrivet av XPerion:

Betalade över 800kr/mån för Viasat Guld. Men jag tittar aldrig på TV, förutom enstaka fotbolls matcher/NHL. Efter över 10 år sade jag upp det. Är det värt det priset? NEJ! Sen har man också det påtvingade skatt för TV licens. Istället gnälla över illegala IPTV, ta och titta över deras hutlösa priser.

Priserna är hutlösa för att, genom budgivning, kostnader för rättigheterna har trissats upp av ligorna, etc, inte för att tex Viasat ägnar sig åt att tälja guld genom att ta hutlöst betalt för det.

Har du några tankar på hur man skulle förhindra det?

Av filbunke
Skrivet av pv2b:

Det finns en tydlig skillnad mellan information av privat eller hemlig karaktär (t.ex. privata meddelanden, företagshemligheter) och information som är ämnad för allmänheten (filmer, media, nyhetsartiklar, program, etc).

Det finns gråzoner så klart, men jag vill påstå att om något är tillgängligt för allmänheten (mot betalning eller ej) så är det inga hemligheter.

Eller, väldigt enkelt, så är skillnaden om informationen är släppt för att delas gratis eller inte, oberoende om den kan kopieras eller inte, den är hemlig eller inte, ämnad för allmänheten eller inte, osv.

Av filbunke
Skrivet av pv2b:

Tja, det kallas för mediakonsumtion av vissa som har en agenda. Det är ett vilseledande begrepp tycker jag, men vi kan lägga begreppet åt sidan som du föreslår.

Men jag vill ändå påstå att det finns en ganska naturlig instinkt, samma personer som aldrig skulle stjäla något i sitt liv, har inget emot att kopiera något, just eftersom den moraliska kompassen inte slår ut på samma sätt om ingen blir utan.

Det är för många en jättestor skillnad på att stjäla något, och ta därmed något i från någon, så att den blir utan, än att ta en kopia, där ingen förlorar något på det.

Då måste ju tex kinesisk idustrispionage eller rysk försvarsspionage vara helt ok, jag menar företagen och försvaret har ju allt kvar, kineserna och ryssarna har ju bara fått kopior av informationen.

Samma personer som aldrig skulle stjäla något måste ju vara ytterst lämpade för att kopiera ovanstående, ingen blir ju utan, alla får ta del av det, och ingen förlorar.

Av filbunke

"AI" och all information som folk laddar upp om sig själva kommer att göra bedrägerier så mycket mer sofistikerade.

Kommer inte längre handla om att i huvudsak rikta in sig på äldre.

Av filbunke
Skrivet av SCORPIUS:

Det borde finnas en tidsgräns för hur länge någon får säga nej angående deras IP.
Om tex Nintendo tänker göra deras spel spelbara på annan hårdvara i framtiden så ska dom behöva säga så och visa att dom arbetar på det och ha en tidsplan.
Annars bör det övergå till Freeware efter x antal år när varken spel eller hårdvara längre säljs eller stöds.

Nintendo missar här en fantastisk möjlighet att sälja mer av allt och massor med goodwill genom att vara rövhattar.

Nintendo börjar sälja en maskin för tio miljoner som kan spela alla deras tidigare spel. Varje spel kostar 2 miljoner.

----

Dataspel ligger under samma lag som tex filmer och böcker, dvs 70 år efter upprättshavarens död eller, om det ägs av ett företag, 95 år efter publicering.

Köper defintivt inte regler gällande att de måste göras tillgängliga, de går som sagt att ta sig förbi rätt enkelt.

Av filbunke
Skrivet av Baxtex:

Inför hellre en obligatorisk "körkort" när man skapar upp bankid. Det är ju främst pensionärer som luras för att de inte fattar hur det funkar och är lättare att lura. Kanske åldersgräns på 18-70 sen behöver man visa att man är klar i bollen för fortsatt användning?

Handlar ju inte bara om att vara "klar i bollen". Om du inte har sett det så rekommenderas Uppdrag Gransknings program, paret som lurades är defintivt fortfarande klara i bollen.

Och i ett system där bankkontoren försvinner, hur tror du att det skall fungera?

Av filbunke

Att betalningar skall kunna fördröjas är bra, att kunna utse någon som skall godkänna är också bra.

Sen är det också, från första maj i år, krav på rörliga qr-koder för inloggning.

https://www.bankid.com/tekniska-uppdateringar/saker-start-bli...

Vilket också är bra.

Det här dock är inte bra:

Citat:

Bankföreningen vill även blockera bedragare från att använda BankID och Swish men hur stoppen ska verkställas är oklart.

Och då endast då för att BankID nu mer och mer blivit defakto-systemet för att kunna identifiera sig på nätet. Och där är ju lösningen att BankID skall användas till vissa specifika ändamål, när man då skall identifiera sig mot banken, och så får man fixa en annan identifiering för resten.

Man kan ju också fråga sig från när och hur länge en bedragare skall vara blockerad. Från att denne blir fälld till att denne har avtjänat sitt straff? Allt annat blir ju rättsvidrigt.

Edit: man kan ju ta upp tex näringsförbud, men de är ju en del av straffet och beslutas av en domstol, och de är ju inte i närheten av samma påverkan på en persons liv.

Av filbunke

Kommer bli den mest snedvridna omröstningen genom tiderna.

Av filbunke
Skrivet av Mithos:

Åland och Svalbard är väl den absoluta enkalaste saken att lösa för Sony. "Internt" någon från dessa platser om de anv Finland eller Norge som PSN konto, vi kommer inte banna dem för att ha brytit mot TOS och skapat ett konto från en annan region.

Finns säkert fler platser där Sony internt bara kunde flagga regionen som att tillhöra det land regionen faktiskt tillhör.

Eller så är lite över 30000 invånare helt enkelt inte tillräckligt för att fixa någon specialsak.