Valve är inte bara spelutvecklaren som inte kan räkna till tre och företaget bakom distributionsplattformen Steam; de har också flera hårdvaruprojekt i ryggsäcken. Mindre lyckade Steam Machine, mer lyckade Steam Link och succén Valve Index är tre exempel. Den senaste tiden har rykten talat för att Valve också snickrar på en handhållen spelkonsol, men intressenter blev besvikna när utannonsering uteblev vid årets E3-mässa.

Valve väljer nu att lyfta skynket av den omsusade produkten, som får namnet Steam Deck. I likhet med Nintendos populära Switch-konsoler handlar det om en formfaktor med en skärm i mitten och styrdon på sidorna om denna. Den centrala LCD-pekskärmen har upplösningen 1 280 × 800 pixlar och storleken 7 tum, där sistnämnda är identiskt med Switch OLED. Ungefär där slutar likheterna med Nintendos konsoler, och under skalet på den Valve-signerade produkten väntar hårdvara som snarare känns igen från datorvärlden.

Steam Deck handheld.jpg
Steam deck 3.jpg
Steam deck 2.jpg

7-tummare som drivs av skräddarsydd systemkrets från AMD

Skärmen på 60 Hz drivs av en systemkrets från AMD som använder förra generationens Zen 2-arkitektur och det handlar om fyra kärnor med Simultaneous-Multithreading (SMT) för åtta trådar, som rullar i frekvenser mellan 2,5 och 3,5 GHz. Grafikdelen är RDNA 2-baserad och har åtta beräkningsenheter med klockfrekvenser i spannet 1,0–1,6 GHz. Valve uppger att effektuttaget ligger mellan 4 och 15 watt, där det 40 wattimmar stora batteriet ska mäkta med två till åtta timmars spelande. Snabbladdning på 45 watt kan göras genom USB Type-C-anslutningen på toppen av konsolen.

På primärminnesfronten listas rejält tilltagna 16 GB av LPDDR5-typ och lagringsmängden varierar mellan olika konfigurationer. Alla har plats för ett micro SD-minneskort, medan inbyggd lagring består av 64 GB EMMC-minne för den enklaste varianten, medan 256 alternativt 512 GB NVME-lagring över PCI Express 3.0 gäller för de dyrare varianterna. Utöver lagringsmängden är det mjukvarutillägg, ett "exklusivt fodral" och ett antireflexbehandlat skärmglas som skiljer varianterna åt.

Permanenta kontroller med pekplattor och extraknappar

Kontrolldonen är fast monterade på sidorna och på båda sidor syns en styrspak, en mindre pekplatta och två avtryckarknappar för pekfingrarna, medan undersidan är bestyckad med ytterligare två knappar på vardera sida. Vänstersidan har därtill ett styrkors, en View- samt en Steam-knapp, medan högersidan har en uppsättning ABXY-knappar, vid sidan av Options och Quick access. På båda sidor finns också högtalare, men på toppen finns ett 3,5 mm-uttag och volymknappar.

Steam deck front.jpg
Steam deck bot.jpg
Steam deck top.jpg

Hårdvaran är aktivt kyld av en fläkt med utblås på toppen, vid sidan av nämnda USB Type-C-kontakt, som kan användas för den som vill koppla samman konsolen med en TV- eller datorskärm, för att driva spelupplevelsen med mus, tangentbord och större bild. För detta ändamål finns en speciell dockningsstation, med Displayport, HDMI, Ethernet och tre USB-anslutningar. På den trådlösa fronten har Steam Deck stöd för Wifi 5 över 2,4- och 5 GHz-bandet, samt Bluetooth 5.0 som kan användas för handkontroller och ljud. Konsolen väger 669 gram och har yttermåtten 298 × 117 × 49 mm.

Linux-bas och välbekanta funktioner med Steams bibliotek till förfogande

På mjukvarufronten används det Arch-baserade operativsystemet Steam OS 3.0 och precis som vid användning av Steam på en dator finns funktioner för molnsparning, kommunikationsmöjligheter genom chatt och den vanliga butiken och spelarens befintliga Steam-bibliotek. Konsolen levereras med mjukvaran Proton förinstallerad, som i realtid kan driva spel även om de saknar officiellt Linux-stöd. Valve menar att Steam Deck kan driva AAA-spel och göra det bra, men exakt vad detta innebär nämns inte.

Steam deck 5.jpg

Steam Deck kan reserveras från och med fredag den 16 juli mot en avgift på 4 euro. Priset för instegsmodellen är 419 euro, vilket motsvarar omkring 4 300 kronor inklusive moms. Mellanmodellen går loss på motsvarande 5 600 kronor, medan värstingvarianten ligger på 7 000 kronor. Leveranser inleds någon gång i december 2021.

Är du spekulant på spelkonsolen?