De stora teknikföretagen är långt ifrån ensamma om att utveckla och förfina spjutspetsteknik inom alla möjligt områden, och många av dessa är ständigt på jakt efter nytänkande startup-företag. Företag i den senare kategorin kommer inte sällan från forskning eller branschveteraner med egna idéer, men i uppstartsfasen är finansiering ett vanligt hinder, som ofta löses med riskkapital eller lån.

Att låna ut pengar till sådana verksamheter har varit nischen för den amerikanska banken Silicon Valley Bank (SVB), men nu framkommer att bankens kollaps är ett faktum. I ett misslyckat försök att ta in kapital tvingades SVB nyligen sälja värdepappersinnehav till miljardförluster, varpå aktien rasade med 60 procent. Amerikanska myndigheter stänger därför banken och tar kontroll över dess tillgångar.

Så sent som i höstas expanderade den teknikfokuserade banken till Sverige, med siktet inställt på att låna svenska startup- och tillväxtföretag i tekniksektorn 5 miljarder kronor. Det är oklart hur många företag som tagit del av kakan, och vad som är att vänta nu. Detsamma gäller exempelvis Danmark och Storbritannien, där SVB tidigare slagit ned bopålarna. Svenska pensionsföretaget Alecta är dock en aktör som går på en nit, eftersom de satsat på SVB de senaste åren. SVT menar att förlust om minst 6,4 miljarder kronor följer, något som enligt Alecta ger minimal påverkan för deras kunder.

CNBC rapporterar att det är den största bankkollapsen sedan 2008, men att bankens kunder är garanterade den statliga insättningsgarantin på 250 000 USD, motsvarande 2,7 miljoner kronor. Huruvida kunder med större belopp än så på kontot får full utbetalning beror på hur mycket pengar som kommer in när kvarvarande tillgångar säljs av. Hur som helst står det klart att Kaliforniens största bank slår igen, 40 år efter grundandet.