Med Geforce RTX 4000-serien är det yppersta prestandasegmentet synonymt med rejäla kylarlösningar och stora grafikkort, som är långt från garanterade att passa alla chassin. När enklare RTX 4060 nyligen debuterade är en enklare kylare tillräcklig och således öppnas dörrarna för mindre kort, något Gigabyte tar vara på. 

Test: MSI Geforce RTX 4060 Ventus 2X OC – bra prestanda vid 1080p men medioker kylare

Via Videocardz framkommer nu ett gäng bilder föreställande Geforce RTX 4060 i så kallat lågprofilsutförande, ett kompakt format som historiskt varit så gott som exklusivt de enklaste grafikkorten. Fjolårets budgetkort Radeon RX 6400 är det mest moderna exemplet där flera tillverkare satsat kompakt, men kortets prestanda och effektuttag kring 60 watt ligger båda långt bakom RTX 4060. Hos den senare gäller stabil 1080p-prestanda och TBP-värdet 115 watt.

En detalj som Gigabytes minsting ärver från toppsegmentet är antalet fläktar, som uppgår till tre. Det är en 50-procentig ökning från redan imponerande två fläktar hos klassikern Geforce GT 430. De tre fläktarna är uppenbarligen betydligt mindre än hos kort med fullhöjd, men Videocardz påpekar att trion gör grafikkortet något längre än Mini ITX-moderkort. En 8-pinnars PCI Express i bakkant ökar längden ytterligare.

4060 LP Videocardz 1.jpg

Bildanslutningarna och grafikkort trängs i ena änden av monteringsplåten, för att passa i grundare chassin. Bildkälla: Videocardz

4060 LP Videocardz 2.jpg

I sidovy skymtas både strömkontakt och att kylflänsen ackompanjeras av värmeledningsrör. Bildkälla: Videocardz

4060 LP Videocardz 4.jpg

Tre fläktar! Bildkälla: Videocardz

Exakta mått för modellen saknas, men utöver längden måste spekulanter ta hänsyn till kravet på två kortplatser på höjden. Trots litenheten har grafikkortet dubbla Displayport-utgångar och lika många HDMI, som är placerade på två nivåer. Bilden visar en monteringsplåt anpassad för fullhöjd, men ett nättare alternativ medföljer sannolikt i paketet. Därmed blir kortet ett av de mest kraftfulla för den som bygger litet, eller exempelvis uppgraderar äldre, färdigbyggda datorer.

Att mellanklassprestanda krymps till det lilla formatet hör inte till vanligheterna, och det återstår att se om fläkttrion, värmeledningsrör och kylfläns av aluminium är en fullgod lösning. Höljt i dunkel är också pris och tid för lansering.

Är du på jakt efter ett lågprofilskort? Dela med dig i kommentarstråden!