För några veckor sedan överraskade Valve och presenterade en uppföljare till handhållna spelmaskinen Steam Deck. Den nya revisionen åtnjuter ett par större förändringar, däribland OLED-panel och en krympt systemkrets. Nyutgåvan presenterades därtill som ännu enklare att själv plocka isär och reparera, något Ifixit nu sätter på prov.

steamdeck ifixit.jpg

De tre olika iterationerna av Steam Decks inre.

I en färsk video hamnar både Steam Deck OLED och Lenovo Legion Go på operationsbordet. För Steam Deck inleder Ifixit med att nämna att det i verkliga fallet finns tre iterationer – kort innan OLED-modellen letade sig ut stuvade Valve om lite på insidan av de vanliga LCD-modellerna.

Med förklaringen ur vägen noteras en större förändring redan vid första steget, där tidigare modellers skruvar med philips-huvud är bytta mot torx. Det menar Ifixit sannolikt beror på att torx inte slits riktigt lika fort och därmed kan skruvas in och ut fler gånger.

steamdeck ifixit2.jpg

Phillips är bytt mot torx.

steamdeck ifixit3.jpg

Plastgängor är bytta mot metall.

steamdeck ifixit5.jpg

I första generationen leddes kablage under komponenter.

steamdeck ifixit4.jpg

Styrspakarna är modifierade.

Med baksidan borttagen noterar Ifixit direkt ännu ett gäng ändringar. Bland annat är tidigare plastgängor för bakstycket bytta mot metall och det kablage som i främst första iterationen leddes under andra komponenter är fortsatt ledd på ovansidan istället. Styrspakarna är också modifierade genom att flytta en brytare från det större kretskortet till själva styrspaksmodulen. Det får beröm av Ifixit, eftersom den senare är både lättare och billigare att byta.

steamdeck ifixit7.jpg

SSD-enheten är vriden 90 grader.

Med det första lagret komponenter bortplockade lyfter Ifixit på luckan som gömmer SSD-enheten. Där flyttas M.2-anslutningen till motsatt sida, vilket sannolikt är för att minska risken att den närliggande kretsen för trådlösa anslutningar störs ut. Klivet upp till Wifi 6E innebär också ny krets för det, samt en extra kabel.

steamdeck ifixit6.jpg

Krympt krets och krympt moderkort.

Den AMD-baserade systemkretsen följer exakt samma specifikationer vad gäller processorkärnor och beräkningsenheter som tidigare, men tillverkning på TSMC:s 6-nanometersnod betyder ett betydligt mindre paket. Det innebär att även moderkortet krymper något och Valve har reviderat antalet komponenter samt dess placering för att optimera paketet ännu ett varv.

Mindre optimerat är SD-kortläsaren, där användaren fortfarande måste vara noga med att plocka ut sitt minneskort innan Steam Deck monteras isär för att inte klyva det i två delar. Batteriet menar Ifixit är enklare att ta bort nu, eftersom Valve reducerat mängden lim som håller det på plats. Med det sagt kritiseras fortfarande att det är en något bökig process som involverar både värmepistol och fingerfärdighet.

steamdeck ifixit8.jpg

LCD-skärmen ställd mot OLED-skärmen.

Sist men inte minst tar Ifixit en titt på skärmpanelen. Många av ändringarna innanför huven är gjorda för att rymma skärmen och den är inte bakåtkompatibel. Det handlar både om olika kontaktdon och att OLED-versionen är bestyckad med särskilda styrkretsar, som gör det omöjligt att ansluta de två versionernas skärmar med annat än sina tilltänkta maskiner. Liknande gäller även det nya batteriet, där tjockleken gör att det inte ryms i LCD-versionen.

Trots viss kritik för det limmade batteriet anser Ifixt ändå att Valve håller sina löften. Steam Deck OLED får flera konkreta förbättringar som gör maskinen trevligare och enklare att reparera på egen hand och betyget blir därmed kvar på nio av tio möjliga poäng.